New York
Luetuimmat

1

2

3

4

5

6

Jos pitäisi valita maailman pääkaupunki, New York olisi vahva ehdokas. Eikä pelkästään siksi, että New York on trendien ja ilmiöiden syntypaikka, josta muun muassa uusimmat ruokatrendit leviävät maailmalla, vaan siksi, että New Yorkissa on koko maailma. Siirtolaisuudelle rakentuneessa kaupungissa voi viettää aikaansa vaikkapa Chinatownin kortteleissa, Spanish Harlemin latinokuppiloissa tai Lower East Siden entisissä juutalaiskortteleissa, joissa sijaitsee myös loistava, siirtolaisuudesta kertova Tenement Museum. Toinen kaupungin pakollisista siirtolaishistorian kohteista on Ellis Island, jonka kautta New Yorkiin saapui aikoinaan yli 12 miljoonaa siirtolaista.

New Yorkin sydän on tietenkin Manhattan ikonisine nähtävyyksineen. Niihin kuuluvat esimerkiksi Central Park, Empire State Building ja Rockefeller Center. Saaren eteläkärki, Downtown, ja kuuluisa Financial District on parhaillaan uudessa nosteessa, kun terrori-iskussa tuhoutuneiden WTC-tornien tilalle on rakennettu paljon uutta, kuten One World Trade Center -pilvenpiirtäjä, koskettava 9/11-muistomerkki sekä futuristinen, lintua muistuttava Oculus, joka on sekä kauppakeskus että liikennehubi. Alueelle on avattu paljon kauppoja ja ravintoloita. Myös Downtowniin kuuluva Soho on kaupungin parhaita ostosalueita ja mahdollisuus nähdä hienoa, New Yorkin perinteistä cast iron -arkkitehtuuria.

Midtown on tavaratalojen, suurten museoiden ja muun muassa Broadwayn aluetta, ja sieltä löytyy myös esimerkiksi korealaisten ravintoloiden keskittymä Korea Town. Manhattanin pohjoisosassa Harlem kuuluu New Yorkin ikonisiin alueisiin. Mustan kulttuurin syntypaikan pääkatu on 125th Street.

Kulttuurin ystävän huippukohteisiin Manhattanilla kuuluvat modernin taiteen museo MoMA, valtava Metropolitan Museo ja amerikkalaisen taiteen Whitney Museum, joka avasi arkkitehtonisestikin upean uuden rakennuksensa niin ikään ehdottomasti käymisen arvoisen High Line -puiston kupeeseen. Vierestä löytyvät myös New Yorkin galleria-alueena tunnetun Chelsean taidelöydöt.

Shoppailun ystävälle New Yorkilla on tarjottavana mitä vain keksii etsiä. Omaleimaisia tuliaisia löytää vaikkapa kaupungin loistavista vintagekaupoista.

Jos aikaa on, tee Manhattanilta päiväretki myös kodikkaaseen Brooklyniin, jossa on valittavana vaikkapa ikoninen Brooklyn Heights brownstone-taloineen ja Manhattan näkymineen, nousussa oleva ja trendikäs Greenpointin alue tai vanhan ajan huvipuistotunnelmaa tarjoava Coney Island.

Tilaa uutiskirje tästä
Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.