Oi ihana Greenpoint
Matkailu
Oi ihana Greenpoint
New Yorkin Williamsburg alkaa olla jo niin hipster, että todelliset hipsterit ovat muuttaneet pohjoisemmaksi Greenpointiin. Kävimme kiertämässä Brooklynin seuraavaa hittialuetta ja poimimassa parhaat osoitteet. Ota ne mukaan seuraavalle matkalle.
Julkaistu 22.6.2016
Mondo

Psst, kerromme salaisuuden: New Yorkin rakastetussa Brooklynissa on uusi trendialue. Nyt kannattaa tietää baarien, putiikkien ja patinoituneiden kortteleiden Greenpoint.

Vanhan liikehuoneiston ovi vingahtaa makeasti auetessaan. Täälläpä tuoksuu hyvältä – yhtä aikaa tutulta ja erikoiselta.

”Se on yhdistelmä nahkaa, tupakkaa ja savua. Tämä on meille erikois­eränä tehty tuoksukynttilä”, myyjä tiskin takaa paljastaa. ”Tervetuloa Thronen pop up -kauppaan!”

Myyjä ja suunnittelija Zack Sears isännöi vanhoilla huonekaluilla sisustettua puotia. Paikka on täydellinen esimerkki Brooklynin uudesta suosikkikaupunginosasta, Greenpointista. Duke’s Annex (170 Franklin Street) on tila, jossa avautuu tuon tuosta uusi pop up -liike. Throne tarjoaa käsityönä kotimaassa tehtyjä laadukkaita, vintage­henkisiä kelloja ja nahkatuotteita, kuten lompakoita ja vöitä. Thronen toimisto on naapurikaupunginosa Williamsburgissa, joka liittyy Greenpointin suosion nousuun.

Kymmenisen vuotta sitten tyylitietoiset hipsterit, jotka halusivat asua Williamsburgissa mutteivät pystyneet maksamaan alueen hulppeita vuokria, alkoivat muuttaa läheiseen Greenpointiin. Brooklynin pohjoisin kaupungin­osa oli kauan tunnettu puolalais­siirtolaisistaan ja teollisuuskortteleista, mutta se alkoi saada mainetta trendipaikkana. Ensimmäisiä vetonauloja olivat edelleen valtavan suosittu ravintola Five Leaves (18 Bedford Avenue) ja rähjäromanttinen baari ja keilarata Gutter (200 North 14th Street).

Nykyään Greenpointissa on yhtä paljon pilli­farkkuisia partasuita kuin puolaa puhuvia alkuperäisasukkaita.

Juuri nyt on täydellinen aika vierailla täällä: tekemistä riittää, mutta alue ei ole hukannut särmäänsä ja viehätystään uusien rakennustyömaiden alle.

Greenpointin hauskimmat ravintolat, kahvilat ja baarit ovat vanhoissa teollisuuskortteleissa. Zack Sears suosittelee aloittamaan tutustumisen kaupunginosan pääkatuna pideyltä Manhattan Avenuelta. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Peter Pan Donuts (727 Manhattan Avenue), paikallisten rakastama 63-vuotias leipomo.

”Käyn siellä kaksi, kolmekin kertaa viikossa. Tuoreet donitsit sulavat suuhun, ja aamiais­leivät ja bagelit ovat hullun hyviä”, Sears kehuu.

Peter Pania vastapäätä on toinen pitkäikäinen paikallissuosikki, lihakauppa Polam Meat Market (952 Manhattan Avenue). Täällä kielbasa-makkara käy kaupaksi kovaan ääneen puolaksi.

Ruokaa rakastavien kannattaa suunnata myös Greenpoint Fish and Lobsteriin (114 Nassau Avenue), Sears suosittelee. Paikka on sekä kalatori että -ravintola.

”Yksi omistajista, Vinny, on Massachu­settsis­ta ja tuntee alueen parhaat kalastajat. Päivittäin vaihtuvalla ruoka­listalla on huippu­tuoretta kalaa ja hummeria, simpukoita ja ostereita.”

Matkalla voi pysähtyä tanskalaisomistajan tyylikkääseen olutbaariin Tørstiin (615 Manhattan Avenue), jossa maistellaan pienissä erissä tehtyjä laatuoluita samaan tyyliin kuin viinibaarissa.

Olut on kova sana Greenpointissa. Lähistöllä on useita pienpanimoita, joissa olut valmistuu käsityönä pienissä erissä. Sears suosittelee Dirk the Norsemania (7 North 15th Street), josta saa neljää omaa olutta päivittäin, sekä Brouwerij Lanea (78 Greenpoint Avenue), jossa olutta voi kesällä nautiskella sisäpihalla ja talvella takkatulen loimussa. Keg and Lanternissa (97 Nassau Avenue) pääsee keskelle paikallista arkea.

”Se on old school -Brooklynia, ei mikään liian tyylikäs mesta. Mainio paikka ottaa tuoppi ja katsoa urheilumatsia telkkarista kavereiden kanssa”, Sears kertoo.

Matka jatkuu Greenpointin toiselle pää­kadulle. Hauskannäköisten kivi- ja tiilitalojen reunustama Franklin Street sijaitsee kaupunginosan länsilaidalla, lähellä Brooklynia ja Manhattania erottavaa East River -jokea.

Täällä Sears kiittelee erityisesti cocktailbaari Ramonaa (113 Franklin Street), jonka viimeisen päälle elegantti sisustus hivelee suunnittelijan silmää. ”Drinkki nimeltä Death of a Ladies’ Man on fantastinen”, hän vinkkaa. Juoma sekoitetaan amerikkalaisesta ja skotlantilaisesta viskistä, sitruunasta, vaahtera­siirapista ja tupakka­katkeroista.

Toinen ihastuttava baari odottaa muutaman korttelin päästä. Achilles Heel (180 West Street) on yli sata vuotta vanha merimies­kapakka, jonka nykyiset omistajat löysivät hylättynä, vielä alkuperäisessä asussaan. Tunnelman kruunaa vanhassa kamiinassa rätisevä tuli.

Juuri täällä Greenpointin joenrantakortteleissa kävellessä näkee mainiosti alueen muutoksen. Hienosti patinoituneet tehdas- ja varastorakennukset on muokattu tyylikkäiksi asuintaloiksi, työhuoneiksi ja liiketiloiksi.

Hyvä pysähdyspaikka on Greenpoint Terminal Building (67–69 West Street), jonka monissa tiloissa voi bongata lyhytkestoisen taidenäyttelyn tai pop up -putiikin. Esimerkiksi ympäri vuoden auki oleva taidegalleria Calico esittelee täällä lupaavien, vielä tuntemattomien paikallisten taiteilijoiden töitä.

Zack Sears suorastaan vaatii kaikkia käymään myös samassa keskuksessa toimivan, tyylikkäitä puuhuonekaluja valmistavan From the Source -liikkeen studiolla.

”Paikka on kuin taidenäyttely! Valtavassa ateljeessa ja huonekaluvarastossa saa vaellella vapaasti. Käyn siellä saadakseni inspiraatiota omaan suunnittelutyöhöni.”

Lähistöltä löytyy myös paljon hauskoja kivijalkakauppoja. Vaate- ja koruputiikki In God We Trustista (70 Greenpoint Avenue) voi ostaa paikallisten tekijöiden luomuksia. Loistava Academy Records (85 Oak Street) myy asiantuntevan henkilökunnan tarkasti valitsemia vinyylilevyjä. Viereisen korttelin ihastuttavan Bklyn Curated -antiikkiliikkeen (88 Franklin Street) valikoimassa on kaikkea koruista taide-esineisiin.

Mainio paikka tuliaisostoksille on myös vaikeasti löydettäviin viinoihin erikoistunut Duke’s Liquor Box (170 Franklin Street). Texasis­t­­a muuttanut omistaja Patrick Dacy on asunut Greenpointissa kymmenen vuotta. Hän kehuu alueen mukavan tunnelman juontavan asukkaiden välisestä yhteishengestä.

”Valtavasti on muuttunut kymmenessä vuodessa, koko ajan tulee uusia ihmisiä ja yrityksiä, mutta yhteisöllisyys ei ole hävinnyt. Me vedämme yhdestä narusta.”

Entä missä Greenpointin lukuisista uusista ravintoloista Sears ja Dacy söisivät illallista?

Ravintoloiden kärkikolmikkoon kuuluvat välimerellisiä annoksia tarjoileva Cassette (113 Franklin Street), vanhassa lasitehtaassa sijaitseva, Lähi-idän makuihin erikoistunut Glasserie (95 Commercial Street) sekä meri­henkisesti sisustettu, herkullista amerikkalaista ruokaa valmistava River Styx (21 Greenpoint Avenue).

Ennen tai jälkeen illallisen – mieluiten auringonlaskun hetkellä – kannattaa piipahtaa vielä East Riverin rannassa katsomassa Greenpointista avautuvaa maisemaa. Greenpoint Avenuen päässä sijaitseva pieni rantapuisto WNYC Transmitter Park on täydellinen paikka. Tästä aukeaa se Manhattanin pilvenpiirtäjien klassinen, taianomainen siluetti, jonka näkeminen sykähdyttää vielä sadannellakin kerralla. 

Kommentoi »