Concierge: New York pyörällä
Matkailu
Concierge: New York pyörällä
Mondon matkailuasiantuntija Concierge kysytään kannattaako New Yorkissa käyttää kaupunkipyöriä?
1.10.2019
 |
Mondo

Kannattaako New Yorkissa käyttää kaupunki­pyöriä?

Hyvä kysymys Aino, sillä kaupunkipyöräily New Yorkissa on kaksi­pyöräinen juttu.

Periaatteessa homma rullaa hyvin. Nykissä on Yhdysvaltojen suurin kaupunkipyöräverkosto: 12 000 pyörää ja 750 pyöräasemaa. Kustannukset eivät myöskään ole korkeat. Päivä maksaa noin 10 euroa ja kolme päivää noin 20 euroa. Lyhyestä puolen tunnin retkestä selviää alle kolmella eurolla.

Ja sitten keppi vanteiden väliin – eli ne huonot uutiset.

Kaupunkipyörällä saa ajaa vain puoli tuntia kerrallaan, ja jokaisesta yli menevästä vartista veloitetaan neljä dollaria. Yllättävän moni matkailija ei ole tätä tajunnut vaan on pyöräillyt koko päivän käyttämättä ajokkiaan telineessä. Kotona heitä on odottanut ikävä yllätys, kun kympin päivätaksa onkin kasvanut jopa sataseksi.

Pyörää ei myöskään kannata hukata: kadonneesta tai varastetusta kulkupelistä veloitetaan yli tuhat euroa.

Toinen huomioimisen arvoinen asia liittyy pyöräilyfasiliteetteihin. Vaikka Manhattanin ensimmäiset eurooppalaiset asukit olivat hollantilaisia, Amsterdamin veroisia pyöräilyreittejä sieltä on turha etsiä.

Pyöräteitä on vähän, ja reitti on aina hyvä selvittää etukäteen. Liikennekin on hektistä, eivätkä autoilijat kunnioita pyöräilijöitä kuten meillä. Ja sitten ovat tuhatta ja sataa ajavat polkupyörälähetit, jotka eivät katso kulkuväylillään matelevia matkailijoita hyvällä.

Mitä iloa kaupunkipyörästä New Yorkissa sitten on? Se soveltuu viheralueiden, kuten Keskuspuiston ja Governors Islandin koluamiseen. Kun pyörän muistaa palauttaa ajoissa, se tulee halvemmaksi kuin vaikkapa Keskus­puiston pyörävuokraamoiden palvelukset.

Concierge itse tosin liikkuu New Yorkissa vain ystävänsä Rupertin limusiinilla.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »