Seitsemän syytä mennä Brooklyniin
Matkailu
Seitsemän syytä mennä Brooklyniin
Ainutlaatuiset kirpparilöydöt, syntisen hyvät rommicocktailit ja Coney Islandin huvitukset ovat vain muutamia syitä suunnata New Yorkin kiehtovimpaan kaupunginosaan.
Julkaistu 26.4.2011
Mondo

Ainutlaatuiset kirpparilöydöt, syntisen hyvät rommicocktailit ja Coney Islandin huvitukset ovat vain muutamia syitä suunnata New Yorkin kiehtovimpaan kaupunginosaan.

Kun Brooklynin kaupungissa järjestettiin vuonna 1898 kansanäänestys liittymisestä New Yorkin kaupunkiin, yhdistymisen puoltajat voittivat pienellä äänten enemmistöllä. Seuraavan sadan vuoden ajan Brooklyn eli ihaillun naapurinsa, Manhattanin, varjossa. Mutta ei enää. Tänä päivänä Brooklyn on huippusuosittu asuinalue, ja joka puolelle on ilmestynyt uusia ravintoloita, kulttuuritaloja, puistoja ja harrastuspaikkoja. Nykyään manhattanilaiset matkaavat Brooklyniin.

1. Brooklyn Bridge Park

Pieni puisto New Yorkin kuuluisimman sillan kupeessa on vuosien ajan ollut Brooklynin suosituimpia näköalapaikkoja. Täältä katsottuna Manhattanin siluetti on henkeäsalpaavan kaunis. Parhaillaan puistoa laajennetaan rannan myötäisesti etelään päin, ja lähivuosina viheriöstä on tarkoitus tulla jopa kahden kilometrin pituinen. Puistossa järjestetään paljon tapahtumia elokuvanäytöksistä melontaretkiin – ilmaiseksi!

www.brooklynbridgepark.org

2. Brooklyn Academy of Music

Älä anna kuivahkon nimen hämätä: BAM on koko New Yorkin parhaita kulttuuritaloja. Sen teatterilavalla voit nähdä vaikkapa Cate Blanchettin tai The Nationalin – molemmat palaavat kulttuuritalolle yhä uudestaan. Joka keväinen Dance Africa -festivaali täyttää BAM:n riemukkailla afrikkalaisen tanssin esityksillä ja yhtä innostuneella yleisöllä. Ennen esitystä kannattaa nauttia yläkerran hauskassa BAMCafe-ravintolassa vaikkapa Bamhattan-drinkki (bourbonia ja makeaa vermuttia).

www.bam.org

3. Caracas Arepa Bar

Williamsburgin kaupunginosa tunnetaan Brooklynin hipsterkeskittymänä. Parhaita paikkoja (tai elää) pillifarkku-hipsterien tarkkailuun on venezuelalainen ravintola Caracas Arepa Bar. Arepa on maissista tehty littana mutta mehukas leipänen, jonka täytteenä on voimakkaan makuisia herkkuja, kuten chorizo-makkaraa, jalapeno-juustoa sekä valkosipulista, oreganosta ja persiljasta valmistettua chimichurri-kastiketta. Se sopii miksi tahansa ateriaksi lounaasta yöpalaan. Kenties juuri siksi hipsterit vääntäytyvät ravintolaan alkuillasta, ja nauttivat päivän ensimmäisen aterian ja illan ensimmäisen drinkin yhtä aikaa.

Huippusuosittu baari on erikoistunut rommi-pohjaisiin cocktaileihin. Listalla on 30 rommilaatua Etelä- ja Keski-Amerikasta.

www.caracasarepabar.com/brooklyn.php

4. Luna Park, Coney Island

Coney Islandin hiekkaranta Brooklynin etelärannalla on ollut New Yorkin suosituimpia viikonlopunviettopaikkoja jo 1800-luvulta asti. Sata vuotta sitten Atlantin rannassa seisoi legendaarinen huvipuisto nimeltä Luna Park. Sen vetonaulat olivat varsin erikoisia: järjestettyjä tulipaloja ja keskosia kaapeissaan. Luna Park sulki ovensa 1911, mutta Coney Islandille jäi kuitenkin ainiaaksi omintakeinen tunnelma, jota nostalgiset newyorkilaiset vaalivat. Täällä on käyty vuosikymmenet Freak Show -esityksissä katsomassa käärmeenkesyttäjiä ja miekannielijöitä tai syömässä kuuluisaa erikoisherkkua: sammakonreisiä. Niinpä kun uusi kiinteistöyrittäjä muutama vuosi sitten ilmoitti rakentavansa alueelle uuden huvipuiston, newyorkilaiset pelkäsivät tunnelman hautautuvan disneymäisen megapuiston alle. Tänä kesänä kaupungissa huokaistiin kuitenkin helpotuksesta: alkuperäisen huvipuiston tunnelma on pyritty säilyttämään Luna Parkin koristeluissa ja laitteissa. Tosin ainakaan toistaiseksi keskoset ja tulipalot eivät enää kuulu puiston vetonauloihin.

www.coneyisland.com

5. Powerhouse Arena

Nimi on mahtipontinen, mutta niin on paikan ideakin: taidekirjoja julkaisevan powerHouse Books -kustantamon omistama tila on omien sanojensa mukaan »luovan ajattelun laboratorio». Päivisin powerHouse on kirjakauppa, galleria ja designkauppa, iltaisin erilaisten esitysten ja tapahtumien areena.

Joka viikko estradilla vietetään kirjajulkkareita, ja usein kirjailijat tulevat lukemaan otteita teoksistaan. Viikonloppuisin täällä pääsee tutustumaan vaikkapa Brooklynin kansainvälistä elokuvafestivaalia juhlivaan leffantekijäporukkaan tai muotivalokuvanäyttelyä järjestävään mainostoimistoväkeen. Kirjoja ja tapahtumia löytyy myös lapsille.

www.powerhousearena.com

6. Brooklyn flea

Kun Brooklyn Flea -kirpputori pari vuotta sitten avasi porttinsa, sana levisi pitkin New Yorkia huimaa vauhtia: vihdoinkin kunnon kirppis! Vanhaa tavaraa on tarjolla paljon aina maljakoista vintagekoruihin. Tuotteitaan myyvät myös monet paikalliset koru- ja vaatesuunnittelijat, joiden ainutlaatuisia designeja ei voi ostaa kaupungin tavarataloista.

Lauantaisin kirppari on urheilukentällä Fort Greenen ihastuttavassa kaupunginosassa kauniiden kivitalojen keskellä. Sunnuntaisin myyjät siirtyvät sisätiloihin vanhaan pankkirakennukseen.

www.brooklynflea.com

7. Maple Lanes Bowling Alley

Tätä absurdimpaa yhdistelmää ei heti löydy: periamerikkalainen lähiökeilarata keskellä Midwoodin ortodoksijuutalaista kaupunginosaa. Metrolta Maple Lanesille kävellessäsi törmäät kadulla hasidijuutalaisiin suurissa mustissa lierihatuissaan ja korkkiruuvikiharoissaan.

Sisällä taas olet keskellä todellista amerikkalaista lähiöelämää: keilaamiseen vakavasti suhtautuvat perheet ja keilaseurat viettävät iltaa lempiharrastuksensa parissa. Valtavassa hallissa voi keilata joko perusvalaistuksessa tai hohtoradoilla. Taustamusiikki on vitsikäs sekoitus lähiöbaaria ja siirappista radiokanavaa. Baarista saa olutpullon noin 1,50 eurolla.

www.bowlmaple.com

Kommentoi »