Manhattanin uusi hitti
Matkailu
Manhattanin uusi hitti
New Yorkin vanhin osa, Financial District, on nyt nosteessa ja kuhisee monenlaista uutta. Alueen kiertelyyn kannattaa varata lomasta päivä. Katso New York -asiantuntijamme Alli Haapasalon vinkit Financial Districtiin.
6.9.2017
 |
Mondo

New Yorkin vanhin kaupunginosa, Financial District, on nyt pinnalla. Vuosia kaupungissa asunut ohjaaja-toimittaja Alli Haapasalo kertoo, miksi kaupunginosa on nousussa juuri nyt ja mitä siellä kannattaa kokea.

Financial District? Mikä ja missä se on? Se on kaupunginosa, josta koko New York sai alkunsa. Nykyään Financial District on sitä New Yorkia, jossa pilvenpiirtäjiä on niin tiheässä, ettei kadulla seistessään meinaa nähdä taivasta.

Hollantilaiset perustivat Manhattanin saaren eteläkärkeen siirtokunnan vuonna 1625. Jo seuraavalla vuosisadalla kapea ja lyhyt katu nimeltä Wall Street sai mainetta kaupankäynnin alueena. Kadun varrelle perustettiin 1792 edelleen toimiva New Yorkin pörssi. Aikojen saatossa nimestä Wall Street alkoi tulla synonyymi koko Amerikan talouselämälle. 1970-luvun alussa rakennetut World Trade Centerin kaksoistornit symboloivat rahan mahtia kolmekymmentä vuotta.

Nyt Financial District on myös New Yorkin uusin kaupunginosa. Viidentoista viime vuoden aikana, eli vuoden 2001 syyskuun terrori-iskujen jälkeen, iso osa alueesta on rakennettu kokonaan uudelleen. Täällä kohtaavat siis kaikkein vanhin ja uusin New York.

Miksi se on nyt nousussa? Viisitoista vuotta sitten World Trade Centerin aukiolle virtasi hiljaisia, kysyvin katsein suurta monttua tuijottavia amerikkalaisia ja matkailijoita. Muistan kuinka itsekin seisoin siellä työmaa- aidan takana. Ihmettelimme väkijoukossa yhdessä mennyttä ja arvuuttelimme tulevaa. Tämä alue, josta kaupunkilaiset puhuvat myös Lower Manhattanina, oli kauan yksi valtava, koneiden äänistä kilkattava työmaa.

Mutta pian uudelleenrakentamisen alettua Etelä-Manhattanille alkoi muuttaa paljon newyorkilaisia. Heitä vetivät alueelle sekä aiempaa alhaisemmat vuokrat että halu herättää korttelit taas henkiin. Aina kun kävin Financial Districtillä, löysin uuden ravintolan, baarin tai kaupan. Pian aukesi myös 9/11-iskuista kärsineiden perheiden informaatiokeskus, joka alkoi vastata kävijöiden kysymyksiin. Mitä täällä tapahtui, mitä täällä tapahtuu nyt?

Vuosi vuodelta kaupunginosa kuoriutui rakennustelineistään. Ensin tänne kohosi 9/11- muistomerkki, seuraavaksi niistä kertova museo ja sitten One World Trade Center. Se on kaksoistornien tilalle rakennettu mammuttimainen pilvenpiirtäjä, johon uusi aika symboloituu. Viime vuonna newyorkilaiset huokasivat helpotuksesta, kun pitkään viivästynyt ja kiihkeästi odotettu juna- ja metroasema Oculus sekä sen yhteyteen tehty ostoskeskus valmistuivat.

Elämä on vihdoinkin normalisoitunut näissä maineikkaissa kortteleissa, ja nyt Financial District kuhisee monenlaista uutta. Sellaista, jota ei voi kokea missään muualla New Yorkissa.

Ilmapiirissä on kaupungille tyypillisen kiihkeyden lisäksi ripaus näyttämisen tarvetta: entistäkin uljaammaksi rakennettu kaupungin­osa ikään kuin julistaa, ettei sitä kukaan voi romuttaa. World Trade Center on Etelä-Manhattanin saama uusi sydän, joka pumppaa alueen täyteen energiaa. Sen aukiot, puistikot ja ruokatorit täyttyvät päivittäin uteliaista vieraista ja kymmenistä tuhansista työntekijöistä, joiden firmat ovat muuttaneet uusiin pilvenpiirtäjiin.

Uuden ajan aistii myös suositulla Battery Park Cityn asuinalueella WTC:n naapurissa. Hudsonjoen rannassa sijaitsevan alueen arvo on huipussaan. Vauraus näkyy lapsi perheistä täyttyvillä urheilu alueilla ja täydellisesti hoidetuissa puistoissa. Tunnelmaan pääsee mukaan vaikka kävelemällä joenrannan puisto katu Esplanadella. Sen varrella on nimekkäiden taiteilijoiden veistoksia, kuten Louise Bourgeoisin hymyjä nostattava Eyes.

Mitä kaupunkilaiset itse ajattelevat tästä alueesta? Newyorkilaisille Financial District on aina merkinnyt rahaa ja valtaa. Jo kauan ennen kuin elokuvat kuten Wall Street tai Amerikan psyko levittivät mielikuvaa alueen dollarin himoisista jupeista, paikkaa määritteli rikkauksien ja maineen tavoittelu.

Hyvä esimerkki tästä ovat monet näyttävät pilven piirtäjät, joita miljonäärit rakennuttivat 1900-luvun alussa kilpaillessaan kaupungin korkeimman rakennuksen omistuksesta. Tavaratalopohatta Frank Woolworthin rakennuttama uusgoottilainen Woolworth Building on alueen todellinen kaunotar. Pitkään yleisöltä suljetun toimisto- ja asuinrakennuksen hulppeassa aulassa voi nykyään käydä opastetulla kierroksella.

Lower Manhattan on paikallisille myös arkinen asioinnin kaupunginosa. Jotkin rakennukset kätkevät sisäänsä kaupungin hallintoa ja poliittista valtakoneistoa, kuten tympeän järkälemäisen siirtolaisviraston ja palatsimaisen kaupungintalon.

Matkailijalle nämä hallintokorttelitkin tarjoavat kiinnostavan kurkistuksen New Yorkin elämään. Kun käyskentelee esimerkiksi Worth Streetillä siviilivihkimisten pääpaikan eli Marriage Bureaun edessä, näkee varmasti hauskan otoksen newyorkilaisia pariskuntia erilaisissa elämäntilanteissa ja juhlatamineissa.

Missä paikoissa Financial Districtissä kannattaa ehdottomasti käydä? Kapeaa Wall Streetiä ympäröivät korttelit ovat New Yorkin vanhimpia. Tosin alati muuttuvassa metropolissa ei ole jäljellä monia aivan alkuaikojen rakennuksia. Mukulakivikatu Stone Streetin varrella voi kuitenkin kuvitella, millaista elämä Etelä-Manhattanilla aikoinaan oli: ravintoloita ja baareja on yhtä tiuhassa kuin krouveja ja saluunoita muutama sata vuotta sitten. Lounasaikaan ruokapaikat täyttyvät nyt pörssimeklareista.

Historiallisesti kenties merkittävin rakennus on New York Stock Exchangen eli pörssin naapurissa sijaitseva Federal Hall. Sen parvekkeella USA:n ensimmäinen presidentti George Washington vannoi virkavalansa vuonna 1789.

Pienessä Bowling Greenin puistossa moni kuvaa itsensä taloudellista menestystä symboloivan härkäpatsaan eli Charging Bullin edessä. Lähikortteleissa on paljon museoita, joissa voi perehtyä johonkin erityisaiheeseen. Esimerkiksi alkuperäisten amerikkalaisten kulttuurista kertova National Museum of the American Indian on erinomainen.

Wall Streetiltä pohjoiseen on City Hallin eli kaupungintalon ympäristö. Matkailijat tulevat tänne yleensä yhdestä syystä: kaupungin­talon vierestä alkaa yksi maailman kuuluisimmista silloista, Brooklyn Bridge. Suosittelen kävelemään myös sen pohjoispuolella olevalle aukiolle Foley Squarelle. Pukumiehet ja jakkunaiset viipottavat täällä salkku kädessä ja harppovat käräjäoikeuden tai korkeimman oikeuden mahtipontiset portaat puolijuoksua.

Täällä voi helposti tuntua siltä kuin olisi yhtäkkiä keskellä amerikkalaista poliisisarjaa tai oikeussalidraamaa. Ei ihme, jos oikeus­talojen pylväsfasadit näyttävät tutuilta: alueella on kuvattu paljon tunnettuja elo kuvia ja televisio sarjoja, kuten vuosikymmeniä tv:ssä pyörinyttä Kovaa lakia.

Entä maailmankuulu World Trade Center, millainen se on nyt? Vaikuttava. Nimi World Trade Center ei tarkoita vain yhtä vaan kuutta WTC-rakennusta sekä niiden lisäksi joukkoa muita rakennuksia juna-asemasta kulttuurikeskukseen. Ne levittäytyvät Lower Manhattanin länsi puoliskolle.

Kaiken keskiössä on National September 11 Memorial, muistomerkki terrori-iskujen uhreille. Kaksoistornien paikalle tehdyt suuret, syvät vesialtaat muodostavat Reflecting Absence -nimisen muistomerkin, joka on yhtä aikaa mykistävä ja pienieleinen.

Sen vieressä on kaatuneen tornitalon mieleen tuova National September 11 -museo, jonka näyttely vie kävijän kirjaimellisesti ­kaksoistornien perustuksiin. 9/11-iskujen tapahtumat kerrataan museossa kiihkottomasti kertomuksin, esinein, valokuvin ja videoin.

Seuraavaksi huomio kiinnittyy espanjalais arkkitehti Santiago Calatravan suunnittelemaan Oculus-asemaan. Futuristinen, lentoon nousevaa lintua muistuttava rakennus on vähintään yhtä paljon ostoskeskus kuin asema. Sen valtava pääaula kuhiseekin niin työmatkalaisia kuin shoppailijoita.

Ja kaiken yläpuolelle nousee One World Trade Center, New Yorkin korkein pilvenpiirtäjä. Sen näköalakerroksen numero on 100 ja korkeus maasta 382 metriä. Pääsyliput tänne One World Observatoryyn voi ostaa etukäteen netistä (28–32 e). Paikasta aukeaa esteetön 360 asteen näkymä Manhattanille, Brooklyniin ja New Jerseyyn.

Näköala on niin laaja ja korkea, että tuntuu kuin maailmaa katselisi taivaalta käsin. Manhattan levittäytyy edessä lähes epätodellisena: miten valtavasti kaikkea jännittävää tästä kaupungista löytyykään.

Kun Financial District on bisnesmaailman keskus, onko se kauhean kallis? Majoittuminen on kallista, koska suurin osa alueen hotelleista on suunnattu bisnesmatkailijoille. Ruuan osalta tilanne on sama kuin muualla New Yorkissa: paljon on tyyriitä ravintoloita, mutta löytyy myös edullisia.

Löytyykö sieltä hyviä ruokapaikkoja? Paikalliset sanovat, että Etelä-Manhattanin ravintolavalikoima on nyt parempi kuin koskaan. Täällä on paljon toimistotyöläisten suosimia lounasravintoloita, joista monet ovat erinomaisia. Esimerkiksi Brookfield Placen ostoskeskuksessa on mainio ruokatori, jolla pitävät omaa kioskiaan monet New Yorkin tämän hetken suosituimmista ravintoloista. Kannattaa maistaa vaikka Mighty Quinnin grilliruokaa, Umami Burgerin hampurilaisia tai Dos Torosin tacoja.

WTC4:stä taas löytyy italialaiseen ruokaan erikoistunut kauppahalli Eataly. Sen herkkuja voi ostaa suoraan tiskiltä tai torin monissa eri ruokapaikoissa. Jos haluat rauhaa hulinasta, istahda historiallisen satamarakennuksen Pier A:n ravintolaan aivan Hudsonjoen rannassa. Listalla on paljon mereneläviä, kuten ostereita tai hummeri leipiä, ja terassilta aukeaa näköala Vapaudenpatsaalle.

Alueen tunnelmallisimmat illallisravintolat löytyvät muutama kortteli WTC:stä pohjoiseen, josta alkaa naapurikaupunginosa Tribeca. ­Italialainen Locanda Verde, ranskalaista bistroa muistuttava Odeon ja amerikka laista ruokaa tarjoileva Bubby’s kuuluvat ­suosituimpiin.

Missä kannattaa käydä drinkillä? Kaupunginosan paras baari on 1850-luvun irlantilaissiirtolaisten rikollisjengin mukaan nimetty The Dead Rabbit. Se nimettiin viime vuoden lopulla koko maailman parhaaksi baariksi: palkinnon jakoi alan arvostettu lehti Drinks International.

Dead Rabbitin alakerrassa cocktailit ja oluet juodaan rennosti meluisassa tunnelmassa. Yläkerran tummanpuhuvassa salongissa siemaillaan drinkkejä pikkupöydissä, ja paikan erikoisuus ovat seurueen kesken jaettavat boolit.

Oluen ystävien kannattaa katsastaa laajavalikoimainen olutbaari Clinton Hall, jolla on myös terassi. Stone Streetillä on monia mukiinmeneviä perusbaareja. Kaikista mainituista paikoista saa myös ruokaa.

Onko näillä kulmilla hyvää shoppailtavaa? New Yorkissa on Financial Districtiä parempia shoppailualueita, mutta on täälläkin hyviä liikkeitä. Tunnetuin on monien rakastama alennustavaratalo Century 21, joka myy viime vuoden vaatemallistoja edullisesti. Oculuksen ostoskeskus pursuaa amerikkalaisia ja kansainvälisiä ketjukauppoja, kun taas kalliit putiikit löytyvät sen naapurista Brookfield Placesta. Wall Streetin varrella Tiffanyn jalo­kiviliike houkuttelee kihlapareja ja muita shoppailijoita.

Kiinnostavia pikkuputiikkeja löytyy ihan läheltä Tribecan puolelta. Parhaimmistoa ovat laatukelloja ja nahkatarvikkeita Detroitissa valmistava Shinola, tyylikkäitä retkeily- ja harrastustarvikkeita myyvä Best Made Company sekä J Crew -ketjuun kuuluva tasokas miestenvaatekauppa The Ludlow Shop.

Mikä Financial Districtissä on kiehtovinta? Tänne tiivistyy niin paljon historiaa, että alueella kulkiessa mieleen tulvii ajatuksia Amerikan synnystä päivänpolitiikkaan. Wall Streetillä konkretisoituu rahan ja vallan maailma: juuri täältä ohjaillaan koko maapalloa.

Mutta katuvilinässä bisnesväen, matkailijoiden, siivoojien ja poliisien keskellä huomaa myös sen, ettei New York ole yhden totuuden tai elämäntavan paikka. Päinvastoin – jos haluaa todella ymmärtää New Yorkia, se pitää nähdä ääripäästä toiseen, rosoisesta Bronxista kiiltävälle Financial Districtille. 

Kommentoi »