Kysy Kiminkiseltä

Avun Tapani Kiminkinen vastaa lukijoiden terveyskysymyksiin. Maalaislääkäri pureutuu terveyspulmiin aina nivelistä päänsärkyyn ja seksistä sydänvaivoihin. Lähetä kysymyksesi alta löytyvällä lomakkeella.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Apu

Polttava kipu reisissä – Mikä avuksi? "Fysioterapiaa ja venytyksiä on kokeiltu – Tulehduskipulääkkeistä ei ole apua" – Kiminkinen vastaa

Olen 44-vuotias toimistotyöntekijä. Istun päivittäin 9–10 tuntia. Painoa minulla on noin 67 kg ja pituutta 167 cm. Noin kolmen vuoden ajan olen kärsinyt polttavasta kivusta reisien ulkosyrjillä. Tämä tulee nimenomaan istuessa. Kipu ulottuu polvitaipeesta aina pakaraan asti, ei kuitenkaan selän puolella. Olo on tuskainen töissä, autossa, lentokoneessa tai missä tahansa istuessa. Kipu helpottaa ylös noustessa, mutta ei häviä mihinkään (esimerkiksi pidemmän loman aikana, jolloin ei ole istumista). Kipu ei estä liikkumista. Kipeät alueet reagoivat kylmään, eli pakkasella alueen tuntee kävellessäkin, ja joskus kipualue on nukkuessakin kylmä. Vaatteet eivät saa kiristää yhtään. Joskus jopa lakana on tuntunut olevan liikaa. Painellessa jalat ovat erittäin kipuherkät. Ongelmaa tutkittiin työterveyshuollossa. Ensimmäinen epäily oli hermopinne nivusissa (meralgia paraesthetica). Tehtiin ENMG, joka ei tukenut teoriaa. Kokeiltiin kortisonipiikkejä (fysiatri) nivusiin ja erilaisia venytyksiä. Ei auttanut. Kärsin vaivaani taas liki vuoden. Sitten kävin konsultaatiossa toisella fysiatrilla. Hän epäili reiden pintatuntohermon ärsytystä, mutta syytä ei osattu sanoa. Puhuttiin ärhäkkäästä pakaralihasten kiinnityskohtien jänneärsytyksestä. Todettiin, että minulla on suhteellisen voimakas lannelordoosi. On tehty pakara- alueen ultrat ja suljettu pois nivusten alueen imusolmukesuurentumat. Verikokeita on myös otettu. Fysioterapiaa ja erilaisia venytyksiä on kokeiltu. Tulehduskipulääkkeistä ei ole apua. Kerran kokeiltiin ”puudutuscocktailia” toiseen jalkaan, mistä sain hetkellisen, vähäisen helpotuksen. Vaiva haittaa jokapäiväistä elämää, työtä ja vapaa-aikaa. 
0
1