Terveys ja hyvinvointi
Ulostaminen sattuu, olipa kovalla tai löysällä – Mikä auttaisi kipuun?
8.11.2023
 |
Apu

Kysymys:

Ulostaminen sattuu, ja kipua on myös sen jälkeen. Käytän bideesuihkua. Peräaukossa on kovia kipuja ulosteen koostumuksesta ­riippumatta, ja lisäksi on verenvuotoa. Koepaloja on otettu: selviääkö niistä kaikki vai joudunko vielä jatkotutkimuksiin? Miten peräaukon kipua voisi lievittää?

Vastaus:

Peräpään valvoja tai tarkastaja löytää kuvaamiesi oireiden takaa useimmiten klassiset peräpukamat. Erityisen höpöä ulostaminen tekee, jos peräaukon suulla on haavauma. Tietäähän sen, miltä ­tuntuu ulostaa varsinkin kankeampaa tavaraa haavaisen peräaukon läpi.

Sinut on tutkittu hyvin, koska koepalojakin on otettu. Peräaukkoon tulee lääkärin suhtautua kuin suuhun: sitä katsotaan ja sen sisään kurkistetaan lyhyellä putkella reippaan liukasteen avittamana. Vauvoilla ja lapsillakin kurkkaaminen peräaukon seudulle on joskus aiheellista, sillä streptokokin paholainen voi aiheuttaa peräaukon ympäristöön tulipunaisen renkaan, jota persangiinaksi kutsutaan. Viime kevään streptokokkiepidemia toi tämän karusti esille.

Peräpään iholla voi majailla myös psoriaasi, valkojäkälä tai kosketusekseema, jotka eivät löydy katsomatta. Peräsuolen limakalvolta voi löytyä myös haavainen paksunsuolen tulehdus. Putken läpi ­tsiikaamisen lisäksi peräsuolen limakalvoa on tunnusteltava mahdollisimman pitkällä sormella eikä vähiten kasvaimen löytämiseksi.

Kuvaamasi kipu voi aiheutua joskus myös ahtaasta peräaukosta tai lihas­krampista, mutta jälkimmäistä on ­mahdotonta katsomalla todeta. Pääasia on, ettei mitään vaarallista ole löydetty! Lantionpohjan lihasten rentouttaminen voisi auttaa ulostuskipuun.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.