Terveys ja hyvinvointi
Sydämen syke kuuluu häiritsevästi koko kehossa – Mistä on kyse? Perussairautena on kilpirauhasen vajaatoiminta
1.11.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen 27-vuotias nainen ja kärsinyt pitkään voimakkaista sydämenlyönneistä. Tykytys ei ole nopeaa, mutta todella voimakasta ja häiritsevää. Tunnen koko ajan sydämeni sykkeen koko kehossani. Minulta kuului 15-vuotiaana sydämestä sivuääni, mutta en mennyt lisätutkimuksiin. Tämä on jäänyt ­hieman vaivaamaan. Verenpaineeni on 106/63 ja leposyke 63. Perussairautena minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joka on tyroksiinilla hallinnassa. Onko syytä huoleen?

Vastaus:

Tykytyksen miellän ennemminkin nopeaksi rytmiksi, mutta kaipa sillä voi normaaliakin sykettä kuvata. Koska lepopulssisi oli ainakin tuolla mittauskerralla säällinen, ymmärrän, että ilmeisesti aistit sydämesi lyönnit korostuneesti.

Varmista, että kilpirauhashormoni­tasosi on kohdallaan – toisin sanoen, ettet nauti tyroksiinia liikaa. Se nimittäin voisi aiheuttaa tuntemuksesi. TSH on arvioinnissa paras koe. Se pitää osata tulkita oikein. Hyvä taso on 1–2 mU/l, jolloin potilaat voivat keskimäärin parhaiten. TSH alenee, jos tyroksiinin määrä suurenee.

Koska sydämestäsi on aiemmin kuultu sivuääni, suositan käymään riittävän hyväkuuloisen lääkärin vastaanotolla. Sitä en osaa kertoa, miten selvität lääkärin kuuloaistin tilan. Lääkärin tulee osata kuunnella ja tulkita sydänäänesi ja arvioida, tarvitseeko tehdä sydämen ultra­äänitutkimus. Siinä viimeistään selviää sydänläppiesi tila tai muu syy, joka voisi aiheuttaa verenvirtauksen turbulenssia.

Sydämestä kuuluu usein harmittomia suhahduksia, kun sydän pumppaa verta läppien läpi. Potilashan seuraa sydän syrjällään, kun lääkäri roikkuu stetoskoopin päässä keskittyneesti kuunnellen. Sydän alkaa pomppia, kun aivot ajattelevat: mitähän se sieltä oikein kuulee?

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.