Terveys ja hyvinvointi
Voiko naisen seksihaluja lisätä lääkityksellä? – Seksuaalinen haluttomuus on jatkunut jo vuosia
27.9.2023
 |
Apu

Kysymys:

Olen 53-vuotias nainen, eikä minulla ole ollut moneen vuoteen seksi­haluja. Kuusi vuotta sitten minulla todettiin syöpä kohdussa ja kaikki ”vehkeet” leikattiin pois, mikä varmaan vaikuttaa asiaan. Onko naisille olemassa jokin pilleri haluihin?

Vastaus:

Minulla on ollut riemastuttava mahdollisuus tutustua läheltä pohojalaaseen pelimanniperinteeseen. Syynä tähän on keskipohjalainen 30-vuotista uraansa juhliva kansanmusiikkiyhtye Bill Hota, joka teki yllättäen kappaleen maalais­lääkäristä. Se johti ystävyyteen ja veisun ryydittämiseen Kiminkisen teeseillä. Musiikkivideokin tehtiin Törnävällä ­Seinäjoella (löytyy Youtubesta haulla Bill Hota Kiminkinen).

Yksi teeseistä kuuluu: ”Hormonaaliselta kannalta miehistä tulee vanhana naisia, tissit kasvaa, ja naisista miehiä, parta kasvaa”. Tosi on, vaimoni puettaa minulle keikoille t-paidan alle aluspaidan niin, etteivät nännit näy. Kun miehillä ­testosteronitaso vanhemmiten hiljalleen hiipuu, estrogeeni nostaa päätään. Naisilla taas testosteronin osuus kasvaa, kun munasarjat lopettavat toimintansa. Sukupuolisen halun katsotaan liittyvän molemmilla sukupuolilla testo­steroniin.

Kohtusyöpäsi vuoksi et voi käyttää ­estrogeenikorvaushoitoa. Toisaalta tilanteesi on sama kuin kaikilla naisilla vaihde­vuosi-i­än jälkeen paitsi, että munasarjojen estrogeeni loppui leikkauksessa kuin seinään. Leikkauksesi on suuri kolhu psyykkiselle naisellisuudelle. Se ei voi olla vaikuttamatta seksuaaliuuteen. Seksuaalisen halun säilyminen on puhtaasti hormonaalisesti mahdollista kuten kaikilla naisilla.

Paikallinen estrogeenihoito emättimeen on sinullekin riskitöntä, ja siitä saa reseptillä myös Kela-korvauksen. Seksuaaliterveyden hoitaminen ja liukuvoiteiden käyttö seksin yhteydessä lisää seksin tyydyttävyyttä. Joskus se voi olla jopa nautinnollisempaa kuin nuorena, sillä miehellekin on apua tarjolla.

Tiedän, että testosteronia käytetään joskus naisilla epävirallisesti halujen lisäämiseen. Siitä ei ole suosituksia. Testosteroniin voi liittyä melkoisia haittoja, joten määrääjällä tulee olla järki päässään. Neuvoja antoivat gynekologit Henna Kärkkäinen Kuopiosta ja Katja Murtoniemi Turusta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.