Terveys ja hyvinvointi
Ongelmia virtsaamisessa – Heikkeneekö naisenkin virtsasuihku iän myötä?
5.11.2023
 |
Apu

Kysymys:

Onko normaalia, että virtsasuihku huononee ikääntyessä? Milloin pitää huolestua? Voisiko tämä johtua selkäydinahtaumasta? Olen 75-vuotias nainen.

Vastaus:

Olin jo vastaamassa, että totta Mooses virtsasuihku heikkenee, kunnes huomasin naiseutesi. Feminiininen virtsaputki on miehiseen verrattuna lyhyt, eikä eturauhanen voi painaa sitä kasaan. Suurehko emättimen etuseinämän pullistuma tai ulospullistuva kohtu voi kuitenkin joskus vetää virtsaputken mutkalle ja aiheuttaa ainakin jossain asennossa ­virtsaamisen vaikeutta.

Hoivakotien liikkumiskyvyttömillä mummoilla tapaan silloin tällöin virtsa- ja ulosteumpea. Silloin tyhjennän peräsuolen hanskan suojaamalla sormella kovasta ulostemassasta ja katetroin rakon. Paha ummetus voi tällaisella potilaalla vaikuttaa myös virtsan kulkuun. Ummetuksen esto ja hoito on keskeistä hoivakodeissa.

Paha selkäytimen ahtauma voi syntyä esimerkiksi iskiaksen komplikaationa, jolloin välilevytyrä painaa selkäydintä. Se saattaa aiheuttaa virtsa- tai uloste­ummen. Tällöin peräaukko menee veltoksi ja sen ympäristö tunnottomaksi. Tilanteessa tarvitaan päivystysleikkaus hermopainanteen poistamiseksi. Virtsa­ummen merkki voi olla myös virtsan valuminen yli täydestä rakosta, mutta potilas voi joskus kuvittella virtsaavansa normaalisti, koska virtsaa tulee.

En ole nainen, mutta voisin kuvitella, että myös naisen virtsasuihku heikkenee jossain määrin vanhemmiten. Rakko ­tuskin supistuu enää yhtä kiihkeästi kuin nuorena, eivätkä virtsaamiseen osallistuvat lihaksetkaan ole enää yhtä vetreät. Limakalvotkin vanhenevat. Suositan ­lantion lihasten treenaamista ja menopaussin jälkeen käytettävää paikallisestrogeeniä emättimeen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.