Apu

Sää vaikuttaa mielialaan, mutta ei ole syy jäädä sisälle – Se Avun Kysymyspodcast kysyy meteopatiasta!

Sää vaikuttaa mielialaan, mutta ei ole syy jäädä sisälle – Se Avun Kysymyspodcast kysyy meteopatiasta!
Pimeän vuodenajan puristava ote. Lääkkeeksi viikko valoa etelän lämmössä. Toimii, mutta ei ole välttämätöntä, sanoo psykologi Kirsi Salonen.
Julkaistu: 30.11.2022

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin 19.10.2022 ja sitä päivitetään.

Jos flow on virta, joka saa asiat sujumaan, mistä flow oikein alkaa? Kun maito tehdään kaurasta tai on kokonaan keinotekoista, miten käy lehmille? Onko robotilla tunteet? Jos, kenen tunteita ne ovat?

Kun uutisesta jää jokin asia vaivaamaan, vastaus on Se Avun Kysymyspodcast. Se puhuu kerran viikossa vartin verran yhdestä aiheesta ovelalla kulmalla.

Uusi jakso julkaistaan keskiviikkoisin. Kuuntele sarjaa myös Spotifyssa!

Sarjan toimittamisesta ja kysymisestä vastaa Kati Lahtinen.

Ajatuksia ja vinkkejä asioista, joita pitäisi kysyä lisää voi laittaa Katille sähköpostilla (etunimi.sukunimi@a-lehdet.fi) tai Twitterissä @KatiTLahtinen

Jakso 8: Olemmeko kaikki vähän meteopaatteja, psykologi Kirsi Salonen?

Pilvisen taivaan alakulo, auringon aikaan saama tarmokkuus. Yhdet menevät sään mukaan, toiset siitä piittaamatta. Jos pimeän ajaksi jää sisälle, on se pitkä aika odottaa valoa.

Saamelaisilla on kahdeksan vuodenaikaa, luonnon tahtiin.

Miten sää vaikuttaa meihin? Kysymyksiin vastaa psykologi Kirsi Salonen.

Jakso 7: Mitä haluat sanoa valaille, valaskuiskaaja Tom Mustill?

Valaiden laulu on sosiaalista, se muuntuu ja leviää laulajiensa mukana. Tyynenmeren ryhävalailla on yhteinen hittilaulu. Mitä jos tietäisimme, mitä valaat laulullaan tarkoittavat? Tutkijat kehittävät googlekääntäjää, joka mahdollistaisi juttelun valaiden kanssa.

Luontodokumentaristi ja kirjailija Tom Mustill on kohdannut ryhävalaan todella läheltä, valaiden laulusta kertoo valastutkija Outi Tervo.

Jakso 6: Mikä ihmeen elämyshissi?

Elämyshissimatka on yhdistelmä valoa, kuvaa ja ääntä. Silti suurimman vaikutuksen voi jättää liki huomaamaton tuoksutusjärjestelmä.

Kysymyksiin vastaavat Kai Helminen Koneen Digital Experience -tuotekehitystiimistä ja kognitiotieteilijä Rebekah Rousi Vaasan yliopistosta.

Jakso 5: Miksi ihmiset vihaavat vegaaneja?

Vitsejä, meemejä, ennakkoluuloja ja suoranaista vihaa. Vegaaniaktivisti Benjamin Pitkästä vihataan, koska hän puolustaa eläinten oikeutta elää. Pitkäselle aktivismi on ainoa vaihtoehto, ja jatkuu, kunnes Suomi on vegaaninen.

Jakso 4: Miten koulukoira Martta opettaa matematiikkaa?

Taavinkylän koulun 3B:n tiistait ovat erilaisia. Luokassa on koulukoira Martta. Sitä saa rapsuttaa ja sille voi kertoa huolensa, mutta Martta myös opettaa matematiikkaa.

Vieraana luokanopettaja Elina Haara ja Taavinkylän koulun 3B oppilaita.

Jakso 3: Pidentääkö nauru myös robotin ikää?

Japanilainen seurustelurobotti Erica osaa jutella ja myös nauraa ihmisen kanssa. Nyt tutkijoita kiinnostaa, miten nauru vaikuttaa robotin kanssa keskustelevaan ihmiseen. Miksi robotille halutaan antaa tunteita? Entä pidentääkö nauru robotin ikää?

Vastaamassa automaatiotekniikan professori Ville Kyrki Aalto yliopistosta.

Jakso 2: Mitä on synteettinen maito?

Rakkalla lapsella on monta nimeä: tulevaisuuden maito, solumaito, keinomaito, synteettinen maito. Keinotekoinen maito ei ole scifiä, siitä tehtyä jäätelöä on jo markkinoilla.

Mutta kun maito on keinotekoista, miten käy lehmille?

Vastaamassa on elintarviketalouden yliopistonlehtori Markus Vinnari Helsingin yliopistosta.

Jakso 1: Miksi pappi käyttää tarot-kortteja? Eikö Raamattu riitä?

Ensimmäisessä jaksossa Se Avun Kysymyspodcast tarttuu juttuun Henri Järvisestä, papista, joka käyttää työssään tarot-kortteja. Mihin pappi tarvitsee tarot-kortteja, miksi Raamattu ei riitä?

Kuuntele Spotifyssa!

Kommentoi »