Jäätelökioskilla lokki on ihmistä älykkäämpi – "Ei ole sattumaa, keneltä lokit yrittävät jätskin ottaa" – Näin saat syödä jäätelösi itse
Ilmojen valtiaat
Jäätelökioskilla lokki on ihmistä älykkäämpi – "Ei ole sattumaa, keneltä lokit yrittävät jätskin ottaa" – Näin saat syödä jäätelösi itse
Lokki saa syötyä jopa marraskuun tuulisena sadepäivänä. Se onkin etevä löytämään ruokaa. Mutta koska lokki on myös älykäs opportunisti, se hakee ruokansa sieltä, mistä helpoimmin sen saa. Ihmisten jättämät ruuat ja kaatopaikat ovat lokille suorastaan pitopöytiä.
Julkaistu 9.7.2023
Apu

– Minulta ei ole lokki koskaan vienyt yhtään mitään kädestä.

Kovaa puhetta lintuharrastaja ja -asiantuntija Heikki Lokin suusta. Hän väittää, että on saanut syödä myös jäätelönsä itse, lokeilta rauhansa.

– Ei ole mikään sattuma, keneltä lokit yrittävät jätskin ottaa. Ihmiset yleensä aliarvioivat lintujen älykkyyden.

No miten temppu sitten tehdään? Huitomalla vai tuijottamalla lintua silmiin?

Jälkimmäinen, sanoo Lokki. Lintuja täytyy seurata koko ajan ja välillä vilkaista olkansakin taakse.

– Jos jäätelön pitää oman kroppansa edessä ja tarkkailee ympäristöä ja katsoo sitä lokkia, joka katsoo sitä jäätelöä, niin ei se siihen tule. Pitää kääntää itsensä lintujen ajatusmaailman puolelle. Ne taatusti näkevät, miten ihminen jäätelöään käsittelee.

Lokki on älykäs opportunisti ja ottaa sen, minkä saa.

Myös jäätelökioskien ”Varokaa vihaisia lokkeja!” kyltit pitäisi vaihtaa uusiin. Lokki on älykäs opportunisti ja ottaa sen, minkä saa.

– Kyltissä pitäisi lukea ”Ihminen, älä ole huolimaton jäätelösi kanssa!”

Jäätelö kelpaa lokille, mutta niin sille kelpaa kaikki muukin ihmisen jättämä.

– Jos jossakin on festarit, niin kyllä lähialueen lokit taatusti tietävät, että sinne kannattaa mennä norkoilemaan ruokaa.

Alas menevät hampurilaiset, ranskalaiset ja kebab sekä näistä muodostuva cocktail eli oksennus. Jollain kummalla tavalla lokin vatsa kestää tätä kaikkea, ravintoa, josta ihmistäkin varoitellaan.

– Kyllä siellä vatsassa on semmoiset hapot, että bakteerit saa kyytiä. Lokki syö mätää ruokaa, raatojakin.

Lokki tunnistaa ruokkivan käden ja tietää, monelta ruokaa voi odottaa.

Lokkien älykkyydestä Heikki Lokilla on useampiakin esimerkkejä.

Mökkipihassa ne tunnistavat talon vakiväen. Heikki Lokki kertoo tuttavastaan, joka ruokki mökkipihan kalalokkia juustolla. Kun väki saapui pihaan, saapui lintukin. Ja kun sille heitettiin juustoa, ilmeisestikin sen suurta herkkua, nappasi lintu sen heti. Mutta kun ilmaan heitettiin leivänpala, ei lokki liikahtanutkaan.

Lokki on kuin koira. Se oppii tunnistamaan ruokkivan käden ja tietää, mihin aikaan ruokaa kannattaa odottaa.

Ihan varmasti lokki erottaa kyyn rantakäärmeestä.

Keväällä Helsingin Sanomissa ihmeteltiin nahkiaisen napannutta harmaalokkia ja mietittiin, että jos lokki syö käärmeen näköistä kalaa, kannattaako sitä yrittääkään häätää tekokäärmeellä.

Kannattaa, sanoo Heikki Lokki.

– Niiden erottelukyky on aivan hämmästyttävä. Ihan varmasti lokki erottaa kyyn rantakäärmeestä.

Palataan vielä jäätelökioskille. Usein lokit oikein päivystävät kioskin katolla seuraavaa jäätelökohdetta. Lokilla on räpylät. Voisiko katto olla sellainen, ettei siinä voi räpylöillä istuskella?

Voisi, mutta tuskinpa toimii kauan, arvelee Heikki Lokki. Katoilla on kokeiltu piikkejäkin, mutta kun sinne lentää lähipuusta yksi oksa, on siinä jo hyvä paikka tähystää.

– Nehän istuu sähkölangoillakin räpylöillään.

Kuuntele Se Avun Kysymyspodcast: Miten lokin vatsa kestää jäätelöä, kebabia ja ranskalaisia, lintuasiantuntija Heikki Lokki?

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

2 kommenttia