
Skotlanti takaa ensimmäisenä maana maailmassa ilmaiset kuukautissuojat kaikille niitä tarvitseville. Kuukautissuojia jakavien tahojen, kuten koulujen, apteekkien ja monitoimitalojen tulee tarjota suojia kysymättä, ilman todistevelvollisuutta tarpeesta.
Päätöksellä Skotlanti taittaa kuukautisköyhyyttä ja häpeää, ei vain rahan puutteesta, vaan myös itse kuukautisista. Menkat ovat normaali asia, siteiden ja tamponien hakemista ei tarvitse hävetä. Kustannus on 29 miljoonaa euroa vuodessa.
Syksyllä 2022 Helsingissä kokeiltiin ilmaisten kuukautissuojien jakamista neljässä oppilaitoksessa. ”Maksuttomat menkat” kokeiluun osallistujista liki viidesosa oli jättänyt ostamatta kuukautistuotteita, koska niihin ei ollut varaa. Kahdeksan prosenttia vastaajista sanoi, ettei ollut voinut mennä kouluun, koska heillä ei ollut kuukautistuotteita.
Kuukautisköyhyys on ongelma EU:ssa
Kuukautisköyhyys on totta Suomessakin, sanoo seksuaalikasvattaja Sari Hälinen. Se näkyy ennen kaikkea arjen valintoina: ostaako paketti leipää vai kuukautissuojia. Kyse on myös osallisuudesta, siitä, että joutuu suunnittelemaan menemisensä sen mukaan, riittävätkö suojat.
– Kuukautiset eivät saisi olla este koulun oven avaamiselle.
Hälinen sanoo tietävänsä nuoria, jotka ovat keränneet ja palautelleet pulloja ostaakseen kuukautissuojia. Jos suojia ei ole, on kotiin jääminen ymmärrettävää.
Sari Hälinen toivoo, että poliittiset päättäjät tarttuvat Helsingin kokeilun tuloksiin ja edistävät kuukautistuotteiden saatavuutta. Lisäksi tulisi puuttua kuukautistuotteiden verotukseen. Suomessa verotus on 24 prosenttia, kun apteekkituotteiden veroprosentti on kymmenen.
– Verottomuus on tasa-arvoasia ja kuukautistuotteet välttämättömiä hygieniatuotteita, eivät luksusta.
Vuonna 2019 Euroopan parlamentti totesi, että kuukautisköyhyys on ongelma EU:ssa, ja kehotti Suomeakin poistamaan tamponiveroksi kutsutun veron.
Suomalainen kotitalous käyttää terveyssiteisiin ja tamponeihin keskimäärin 12 euroa kuukaudessa. Kuukautisten hintaa ei kuitenkaan lasketa vain rahassa. Kuukautiskipuun suhtaudutaan yhä vähätellen, runsasta vuotoa saatetaan pitää normaalina.
– Lääkäriin saa ja pitää hakeutua. Jokaisella on lupa vähentää kuukautiskipuihin liittyvää inhimillistä kärsimystä.
Kuukautisaktivistmi ottaa tilaa kuukautishäpeältä
Espanja on ensimmäisenä maana Euroopassa sallinut sairauspoissaolot kuukautiskipujen vuoksi. Suomessa useilla työpaikoilla yksittäisiä sairauslomapäiviä voi pitää omalla ilmoituksella ilman, että nostaa syytä esille. Keskustelu kuukautisvapaasta keskittyy käytäntöön, kun pitäisi puhua itse kuukautisista ja työkyvystä.
– Kovat kuukautiskivut ovat syy jäädä kotiin.
Puhumisen kulttuuri on muuttumassa, sanoo Sari Hälinen. Nuoret puhuvat avoimemmin, he jakavat kokemuksiaan sekä purkavat tabuja ja myyttejä. Kuukautisaktivismi ottaa tilaa kuukautishäpeältä.
– Avoimempi kuukautispuhe auttaa myös transihmisiä ja muunsukupuolisia.
Kuukautisten myyttisestä historiasta kielivät myös mainokset, joissa sinisellä nesteellä läträttiin hämmästyttävän pitkään. Punainen neste terveyssidemainoksessa nähtiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2017.
Kuuntele Se Avun Kysymyspodcast Mitä menkat maksavat, Sari Hälinen?