Avantouinti on nyt suositumpaa kuin koskaan – Hyiseen veteen sujahdetaan jopa pulkalla
Talviuinti
Avantouinti on nyt suositumpaa kuin koskaan – Hyiseen veteen sujahdetaan jopa pulkalla
Muutaman minuutin huippukylmähoito –110 asteessa ja 20 sekunnin avanto vastaavat toisiaan, sanoo kylmän asiantuntija, Työterveyslaitoksen johtava tutkija Sirkka Rissanen. Kajaanin kylmäkaraisukeskuksessa talvilajia voi harrastaa kesälläkin.
Julkaistu 17.1.2023
Apu

Talviuinnista on tullut suomalaisten uusi talvilajisuosikki. Seurojen jäsenmäärät kasvavat kaikkialla, uusia uintipaikkoja kaivataan ja niitä avataan. Esimerkiksi Helsingissä kaupunki avaa viisi uutta uintipaikkaa. Nyt virallisia talviuintipaikkoja 13.

Suomen Ladun arvion mukaan talviuintia harrastaa jopa 720 000 suomalaista ja yli 400 000 on kiinnostunut kokeilemaan lajia. Virallisia lukuja tuskin tietää kukaan, lajia voi harrastaa periaatteessa missä tahansa. Vesiin pulahdellaankin myös epävirallisilla ja kielletyillä uintipaikoilla.

Talviuinnin suosio näkyy myös kajaanilaisseuran saunan lauteilla. Erityisesti nuoret, 20–40-vuotiaat, ovat löytäneet avantouinnin.

– Jokeen mahtuu aina, saunassa pitää aloittaa alalauteelta, kuvaa yksi harrastajista.

Tällä hetkellä uimaan pääsevät seuran jäsenet. Saunatiloja ollaan laajentamassa, jonka jälkeen kertakävijätkin pääsevät taas avantoon, sanoo Kajaanin avantouimarit ry:n puheenjohtaja Risto Lappalainen.

Avantouinnin terveysvaikutukset

Avantouinnin harrastajat puhuvat vahvasti lajinsa puolesta ja listaavat lukuisia kokemiaan terveysvaikutuksia. Avantouinti virkistää, parantaa verenkiertoa, rentouttaa ja parantaa unta. Kylmälle altistuminen vaikuttaa aivojen mielialaa sääteleviin välittäjäaineisiin. Avantoon jäävät niin murheet kuin masennuskin. Moni kokee olevansa terveempi.

Työterveyslaitoksen johtavan tutkijan Sirkka Rissasen mukaan on viitteitä, että talviuinti voimistaisi elimistön immuunijärjestelmää. Kylmän hyötyjä voi saada myös säännöllisestä kylmästä suihkusta, mutta pari kolme kertaa viikossa käyty avanto on karaisijana ylivertainen.

– Muutaman minuutin –110-asteinen huippukylmähoito ja 20 sekunnin avanto vastaavat toisiaan.

Aloittelijalle ihon lämpötilan lasku aiheuttaa alussa voimakkaankin haukkomisrefleksin, mutta se tasaantuu tottumisen myötä.

– Avannosta saatava hyöty ei edellytä uimista, kylmästä voi nauttia myös paikallaan ollen.

Pulkalla avantoon

Pitkää kylmäkaraisua ei koskaan pidä tehdä yksin. Kylmäkipu ja lihasvärinä ovat merkki siitä, että avannosta on tultava pois. Värinä kertoo kehon jäähtymisestä ja heikentää toimintakykyä, sanoo Rissanen.

Kajaanissa kylmän pääsee kokemaan kesälläkin. Kajaanin Kylmäkaraisukeskus vihittiin käyttöön asuntomessuilla Jaakon päivänä heinäkuussa 2001. Kylmäaltaan 4-asteinen vesi pumpataan läheisistä porakaivoista. Harrastajat ylistävät kokemusta, jossa voi vuorotella saunan, Kajaaninjoen ja kylmäaltaan välillä.

Toinen Kajaanin erikoisuus on suoraan avantoon johtava pulkkamäki.

Kuuntele Se Avun Kysymyspodcast: Miksi kaikki talviuivat?

Kommentoi »