Jenni Haukio vie Turun kirjamessut teatteriin – Sauli Niinistö kutsuu viettämään YK:n lukutaitopäivää 8.9.
Kulttuuri
Jenni Haukio vie Turun kirjamessut teatteriin – Sauli Niinistö kutsuu viettämään YK:n lukutaitopäivää 8.9.
Turun kirjamessujen 2019 ohjelmisto on laajempi kuin koskaan. Ohjelmajohtaja Jenni Haukio on tehnyt näkyviä muutoksia messuilmeeseen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on 8.9. YK:n lukutaitopäivänä vietettävän Read Hour -tapahtuman suojelija.
Julkaistu 3.9.2019
Apu

Jenni Haukio ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat vahvasti mukana syksyn lukutaitokampanjassa ja kirjallisissa pyrinnöissä.

Niinistö toimii suojelijana ensi sunnuntaina 8.9. – YK:n lukutaitopäivänä – vietettävässä Read Hour -tapahtumassa, jossa suomalaisia rohkaistaan lukemaan tunnin ajan kello 19-20.

Taustalla on havainto, että Suomessa joka kymmenes nuori valmistuu peruskoulusta puutteellisella lukutaidolla.

Haukio taas on myllännyt Turun kirjamessujen perinteisen sapluunan. Uusi poikkikulttuurinen lähestymistapa tuo esittävät taiteet voimakkaasti mukaan messuille. Ensimmäisenä esittäytyy teatteri.

Teemoina teatteri ja näytelmäkirjallisuus

Lokakuun alussa pidettävillä Turun kirjamessuilla puhaltavat uudenlaiset tuulet. Perinteisten maateemojen tilalle on tulossa poikkikulttuurisia teemoja. Tänä syksynä niitä ovat teatteri ja näytelmäkirjallisuus, ensi vuonna musiikki.

Ideat ovat seurausta ohjelmapäällikkö Jenni Haukion taannoisesta opinto- ja virkavapaasta. Suurempaa vääntöä niistä ei ole tarvinnut käydä.

– Minulla on ohjelmajohtajana laaja mandaatti. Ajatus syntyi ajattelu- ja ideointityöni tuloksena, ja yhteistyökumppaniverkostomme otti sen valtavalla innolla ja kiitoksin vastaan. Ilmiselvästi tämä on ollut toivottu ja kaivattu uudistus, Haukio sanoo.

Ohjelmistoa on ennätysmäärä, yli 900 esiintyjää ja yli 450 ohjelmanumeroa.

Vesku Loiri ja Seela Sella

Teatteriteema näkyy laajasti, keskusteluista esityksiin. Mukana on yli 90 teatterialan toimijaa.

Turun kaupunginteatterilla ja Suomen kansallisteatterilla on yhteinen osasto. Neljä teatteria toteuttaa 24 tunnin haasteena uuden näytelmän kirjoittamisen ja toteuttamisen ensi-illaksi.

Mukana on myös leegio teatteritaivaan tähtiä Vesa-Matti Loirista Laura Birniin. Elämänsä kirjoista ovat kertomassa muun muassa Seela Sella, Esko Salminen ja Aino Seppo.

Näytelmäkirjallisuus toimii oivana esimerkkinä kirjallisuuden ja teatterin vuorokeskustelusta.

Sofi Oksasen Puhdistus on hyvä esimerkki siitä, kuinka näytelmä voi elää kirjaksi ja kirja voi elää näytelmäksi eli suunta ja liike on molemminpuolinen. Näytelmä syntyy aina kollektiivisena kokemuksena: yhdessä, ei yksin. Myös kirjamessut tarjoaa mahdollisuuksia, jotka avautuvat vain aidon läsnäolon ja kohtaamisten kautta, yhdessä, Haukio toteaa.

Ilmastonmuutos ja lukutaito

Messujen pääteeman rinnalla kulkee erilaisia ajankohtaisteemoja. Tänä vuonna ne ovat ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset sekä lukutaito ja sen edistäminen.

– Ohjelmaa luodessani olen kiinnittänyt erityisesti huomiota pienten temaattisten, sarjamaisten ohjelmakokonaisuuksien rakenteluun. Pyrkimys on päästä eroon yksittäisistä aiheista, jotka vain seuraavat toinen toistaan, Haukio sanoo.

Yksi suuri kysymys, jota messuilla pohditaan, on kulttuurin ja ilmastonmuutoksen suhde.

– Tämän vuoden messuilla esillä olevista uutuuskirjoista näkyy, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden mureneminen alkaa tulla yhä läpileikkaavammin teemaksi. Se on iso ja väistämätön teema, jota aikalaiskirjallisuus ei voi ohittaakaan, Haukio sanoo.

Claes Anderssonin muistolle

Luonnollisesti mukana on víljava joukko sekä kansainvälisiä että kotimaisia kirjailijoita Arne Dahlista Pirkko Saisioon. Sielläkin on luvassa poikkitaiteellista toimintaa.

Runoilija Heli Laaksonen esiintyy Kyösti Mäkimattilan ja Lauri Tähkän kanssa, kun taas Juha Hurmeelta tulee runoperformanssi The Kalevala Murder Mysteries. Hurme ja Tuomari Nurmio ovat etsineet keinoja elävöittää Kalevalaa nykyajan ihmisille.

Kuolemakin on läsnä.

Claes Anderssonin oli määrä esiintyä messuilla, mutta nyt se keskustelu muuttuu muistokeskusteluksi, jossa on mukana runoilija Tua Forsström. Siitä tulee varmasti hyvin koskettava keskustelu, Haukio uskoo.

Messujen ennakkotapahtumaa vietetään ensi tiistaina Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa yhdessä Sitran kanssa. Siellä ovat Haukion johdolla keskustelemassa Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, Luontoliiton ilmastoaktiivi Sofia Böling, professori Markku Lehtimäki ja Sitran johtaja Mari Pantsar.

– Tulee varmasti hyvin mielenkiintoinen 45 minuutin sukellus messuteemaan, Haukio sanoo.

Kommentoi »