Terveys ja hyvinvointi
Voiko rasvamaksa johtua stressistä? Ferritiiniarvoni on koholla, mutta alkoholia en käytä lainkaan
Julkaistu 25.5.2023
Apu

Kysymys:

Olen 78-vuotias nainen. Minulla todettiin korkea ferritiini (401) ja rasvamaksa. Painoa on vain kolme kiloa enemmän kuin nuorena, mutta kilot ovat kertyneet keskivartalolle. En ole koskaan käyttänyt paljon alkoholia enkä käytä sitä nyt lainkaan. Liikuntaa olen harrastanut aina. Olen huolehtija ja stressaaja. Voiko stressaaminen ­vaikuttaa rasvamaksaan?

Vastaus:

Tuskinpa sentään. Rasvamaksassa ­rasvaa kertyy liikaa maksasolujen sisään. Rasvamaksataudista puhutaan silloin, kun yli 5 prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista. Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan aikuisista peräti noin neljäsosalla (sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki).

Vyötärölihavista 80 prosentilla on rasvamaksa, mutta sitä tavataan myös normaalipainoisilla, eikä maksa-arvojenkaan tarvitse olla suurentuneita. Myös runsas alkoholinkäyttö rasvoittaa maksasoluja. Varmin tapa saada maksa sanomaan poks on se, että rasvamaksaa poteva alkaa ­käyttää urakalla pitkäripaisen tuotteita.

Alttius maksasolujen rasvoittumiseen vaihtelee perinnöllisistä syistä. Ravinnon laadulla on merkitystä. Hedelmäsokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien käyttö lisää maksan rasvoittumista. Kovat rasvat ovat tässäkin asiassa pehmeitä huonompia. Pahempi rasvamaksa voi edetä maksasolujen tulehdusreaktioksi ja aina maksakirroosiksi ja maksasyöväksi asti. Nämä potilaat pitää tunnistaa. Keskeistä ovat laihtuminen, liikkuminen ja ravitsemus.

Elintapasi vaikuttavat hyviltä, joten on vaikea kuvitella rasvamaksasi olevan pahimmasta päästä. Koska ferritiinisi on korkea, rautavarastosi tulee varmistaa vielä määrittämällä transferriinin saturaatio (Trfesat). Korkean ferritiinin ­taustalla ovat useimmiten alkoholi, maksavaurio, rasvamaksa, metabolinen oireyhtymä, tulehdus, kudoskuolio, munuaisten vajaatoiminta ja syöpä. Jos myös Trfesat on korkea, pitää sulkea pois harvinainen hemokromatoosi. Veikkaan, että sen mahdollisuus on tutkittu Sinulta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.