Rasvamaksa pienenee vuoropäiväpaastolla – Lihavuuteen liittyvistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksista 180 miljardin euron kustannukset vuodessa
Terveysuutisia
Rasvamaksa pienenee vuoropäiväpaastolla – Lihavuuteen liittyvistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksista 180 miljardin euron kustannukset vuodessa
Vuoropäiväpaastossa syödään joka toinen päivä normaalisti ja joka toinen päivä vain hyvin vähäenergistä ravintoa.
Julkaistu 3.5.2023
Apu Terveys

Rasvamaksapotilaiden kannattaisi lisätä liikuntaa ja noudattaa vuoropäiväpaastoa. Tämä selvisi tutkimuksessa, jossaa 80 lihavaa rasvamaksapotilasta jaettiin satunnaisesti neljään ryhmään, joista yksi noudatti vuoropäiväpaastoa ja harrasti aerobista liikuntaa viitenä päivänä viikossa, toinen noudatti vain dieettiä, kolmas lisäsi vain liikuntaa ja neljäs ryhmä toimi verrokkina. Vuoropäiväpaastossa syödään joka toinen päivä normaalisti ja joka toinen päivä vain hyvin vähäenergistä ravintoa.

Maksan rasvapitoisuus pieneni 5,5 prosenttia enemmän vuoropäiväpaasto- ja liikuntaryhmä­läisillä. Heillä myös paino putosi enemmän, insuliini­aineenvaihdunta tehostui ja maksan tilasta kertovan ALAT-entsyymin aktiivisuus väheni. Hyödyt näkyivät jo kolmessa kuukaudessa. Rasvamaksa tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään, minkä seurauksena maksa voi suurentua.

Lähde: Cell Metabolism

Liikakilojen kallis lasku

Yli 190 maata kattava selvitys osoittaa, että lihavuus liittyy alaselkäkipuihin 36 miljoonalla, nivelrikkoon 73 miljoonalla ja kihtiin 17 miljoonalla ihmisellä. Samanaikaisesti lihavuuteen liittyvät tuki- ja liikunta­elinten sairaudet aiheuttavat maailmanlaajuisesti 180 miljardin euron kustannukset.

Lähde: JAMA Network Open

Ihan muuta kuin peruskauraa

Kauran kulutus on lisääntynyt viime vuosina buumiksi asti, ja myös sen terveyshyödyistä on näyttöä. Silti arviolta vain 14 prosenttia kotimaisesta kaurasta päätyy ihmisravinnoksi.

Itä-Suomen yliopiston ja Turun yliopiston yhteistutkimuksessa verrataan kauran ja riisin vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vähägluteenisessa ruokavaliossa. Tavoitteena on muun muassa selvittää, miten kaura ja riisi vaikuttavat suoliston mikrobiston ja matala-asteisen tulehduksen merkkiaineisiin sekä vireyteen ja palautumiseen. Samalla edistetään suomalaisen kauran elintarvikekäyttöä.

Riisi on valittu vertailuun, koska se on ensisijainen ravinnonlähde yli puolelle maailman väestöstä ja kauran tavoin gluteeniton. Tutkimuksessa koehenkilöt noudattavat kuusi viikkoa ruokavaliota, jossa viljatuotteet korvataan kauralla tai riisillä. Tutkimus alkoi viime syksynä, ja vapaaehtoisia haetaan Kuopion seudulta huhtikuun loppuun asti.

Lähde: Uef.fi.

Kommentoi »