Alkoholi ei ole ainoa maksan kuormittaja – vältä näitä ruoka-aineita
Terveys ja hyvinvointi
Alkoholi ei ole ainoa maksan kuormittaja – vältä näitä ruoka-aineita
Maksa-arvot mitataan verikokeella, mutta koko totuutta maksan kunnosta ne eivät kerro. Vääränlainen ruokavalio voi pitää yllä elimistön hiljaista tulehdusta.
Julkaistu 12.5.2020

Tiesitkö, että tolkuton väsymys saattaa olla merkki maksan häiriöstä? Myös erilaiset suolisto-oireet, kuten ripuli tai ummetus, saattavat kertoa maksan pahoinvoinnista, sanoo ravitsemusterapeutti Marja Ruuti.

”Suoliston kunnosta puhutaan paljon, mutta nykyihmisellä myös maksa on koko ajan pienen rasituksen alla.”

Maksan kuormitusta kasvattavat erilaiset ilmassa, juomavedessä ja ruuassa olevat ympäristömyrkyt. Alkoholi ja lääkkeet ovat maksan kauhistus, mutta maksaa rasittaa myös huonolaatuinen ruokavalio.

”Sokerilimut ja karkit ovat maksalle todella pahoja. Kun siirryttiin suosimaan aiempaa vähärasvaisempaa ruokaa, rasva korvattiin usein liiallisella hiilihydraatilla. Moni syö maksan kannalta liikaa valkoisia vehnäjauhoja, perunoita ja pastaa ja liikkuu liian vähän”, Ruuti toteaa.

Kiinnostavaa on, että myös tunteiden on todettu vaikuttavan maksan toimintaan.

”Pitkäaikainen, padottu viha voi vaikuttaa haitallisesti maksan aineenvaihduntaan”, Ruuti huomauttaa.

Elimistö puhdistuskuurille

Verikokeen maksa-arvot eivät välttämättä kerro koko totuutta maksan tilasta. Sen sijaan vyötärön seudulle kertynyt rasva on kiistaton merkki siitä, että maksa on vaarassa.

”Arvion mukaan 27 prosentilla aikuisista suomalaisista on niin sanottu rasvamaksa. Hälyttävää on, että heistä suurimmalla osalla maksan rasvoittumisen pääasiallinen syy on jokin muu kuin alkoholi.”

Rasvoittuneet maksasolut pitävät yllä hiljaista tulehdusta, joka pidemmän päälle häiritsee koko elimistön toimintaa.

Maksan puhdistamiseen on tarjolla erilaisia ravintolisiä. Niistä voi olla apua kuuriluonteisesti, mutta maksan saa kuntoon vain muuttamalla elintapojaan, Ruuti tähdentää.

Maksan kannalta ihanteelliseen ruokavalioon kuuluu paljon vihreitä vihanneksia ja marjoja.

”Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kotimaisten marjojen syöminen voi alentaa maksa-arvoja. Erityisesti tyrni on todellinen maksarohto”, Marja Ruuti sanoo.

Maksan toimintaa parantavat kotimaiset marjat ja vihreät kasvikset. Erityisen hyvä maksan toiminnalle on tyrni.

Päivitetty 12.5.2020 – Julkaistu 11.1.2018

10 kommenttia