Anna Kauhala: "Mitä voisimme tehdä toisin?"
Mielenterveyskirjeenvaihtaja
Anna Kauhala: "Mitä voisimme tehdä toisin?"
Mikä tavassamme elää on pielessä, kun niin moni voi henkisesti huonosti, kysyy mielenterveyskirjeenvaihtaja Anna Kauhala. Aikamme suurimmat teemat ja vaikeimmat kysymykset liittyvät kaikki toisiinsa. Siksi Apu nimitti kahdeksan teemakirjeenvaihtajaa katsomaan maailmaa hieman eri kulmista. Nyt he esittäytyvät.
Julkaistu 29.12.2022
Apu

”Näinä aikoina moni voi henkisesti huonosti. Vaikka oma mieli olisi valoisa, useimmat meistä tuntevat jonkun, joka kipuilee henkisesti. Siten mielenterveysasiat koskettavat lähes jokaista.

Ongelmista on moneksi. Ensinnäkin on ahdistus. Se yleistyy kaikenikäisten keskuudessa. Erityisesti ahdistaa nuoria, 16–34-vuotiaita naisia. Jokin heidän maailmassaan on liian kuormittavaa. Sitten on sosiaalinen media, jonka kuvanmuokkausohjelmat luovat epärealistisia ulkonäköpaineita varsinkin nuorille ja saavat vertailemaan itseä muihin. Nykyisessä työelämässä vasta onkin vaikea jaksaa: jokainen tuntee varmaan ainakin yhden työssään uupuneen. Univaikeuksia on isolla osalla suomalaisista, ja kroonisesta unettomuudesta kärsii useampi kuin joka kymmenes. Masennus on puolestaan melkeinpä kansantauti.

Mistä se kaikki johtuu? Mikä yhteiskunnassamme tai tavassamme elää on niin pahasti pielessä, että tulos on tämä – ja ennen kaikkea: mitä voisimme tehdä toisin, jotta asia muuttuisi? Sen selvittäminen on mielestäni tärkeää.”

1 kommentti