Markus Leikola: "Vallasta pitää kirjoittaa"
Valtakirjeenvaihtaja
Markus Leikola: "Vallasta pitää kirjoittaa"
Runsaudenpula vaivaa vallasta kirjoittajaa, kirjoittaa valtakirjeenvaihtaja Markus Leikola. Aikamme suurimmat teemat ja vaikeimmat kysymykset liittyvät kaikki toisiinsa. Siksi Apu nimitti kahdeksan teemakirjeenvaihtajaa katsomaan maailmaa hieman eri kulmista. Nyt he esittäytyvät.
29.12.2022
 |
Apu

”Kun kirjoitan vallasta, ongelma ei ole perustella sitä, onko vallan käytöllä merkitystä ihmisten arkeen.

Ongelma on runsaudenpula: valtaa on niin monessa paikassa, sekä kätkössä että esillä, välitöntä ja välillistä, suoraa ja kieroa. Miten rajata? Tarkemmin: miten tehdä ymmärrettäväksi monimutkaista maailmaa? Ja miten tasapainottaa nykyihmisen halu päättää itse asioistaan, olla kansalainen eikä alamainen, kun osallistuminen sääntöpeleihin ei kiinnosta, vaan pelisäännötkin pitäisi saada määrätä itse?

Koska kaikesta voi kirjoittaa, siitäkin voi. Suomesta, Euroopasta, maailmasta, politiikasta, taloudesta, sodasta, rauhasta, vaaleista ja niiden kaikkien väleistä. Eikä vain voi, vaan pitää. Kukaan ei ole täysin vapaa, mutta se, jolla on todellisuuteen perustuva syvä käsitys asioista, voi vaikuttaa omaan ja ympäristönsä elämään enemmän – yhdessä muiden kanssa.”

Valta
Kommentoi »