Eikö kätesi nouse kunnolla ylös? Onko paidan pukeminen hankalaa? – Viisi vinkkiä olkapäävaivoihin
Olkapääkipu aisoihin
Eikö kätesi nouse kunnolla ylös? Onko paidan pukeminen hankalaa? – Viisi vinkkiä olkapäävaivoihin
Olkapääkipu on yleisimpiä tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Se voi rajoittaa yläraajan liikkeitä jopa niin, ettei käsi aina nouse vaakatason yläpuolelle. Jos olkapää kenkkuilee, kiinnitä huomiota näihin asioihin.
11.11.2023
 | Päivitetty 15.11.2023
 |
Apu

1. Vältä jatkuvaa kuormitusta

Tavallisin syy olkapääkipuun on olkapään liiallinen tai toistuva kuormitus erityisesti vaakatason yläpuolella. Se voi liittyä työhön tai harrastukseen, joka edellyttää pitkäaikaista käden kohoasentoa tai toistuvia tai yksipuolisia liikkeitä.

Kuormitus voi johtaa kiertäjäkalvosinoireyhtymään, joka on yleisin olkapään sairaus. Sen tyypillinen oire on liikekipu olkapään ja olkavarren ulkoreunassa. Tällöin voi olla vaikea nostaa kättä etu- tai sivukautta ylös. Usein paidan pukeminen tai riisuminen on hankalaa.

Toinen tavallinen olkapäävaiva on jäätynyt olkapää. Se voi kehittyä esimerkiksi vamman jälkeisen pitkän kiputilan jälkeen, mutta oireilu voi alkaa myös vähitellen ilman vammaa. Jäätynyt olkapää on tavallista yleisempi diabeetikoilla. Sen oireita ovat olkanivelen leposärky ja liikevajaus. Käsi ei nouse edes autettuna vaakatason yläpuolelle ilman, että hartia kohoaa. Kiertäjäkalvosinoireyhtymässä tämä tavallisesti onnistuu.

Kumpikin sairaus yleistyy 40 ikävuoden jälkeen. Jäätyneen olkapään paraneminen vie 1–3 vuotta. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä paranee nopeammin, mutta sekin saattaa vaivata pitkään.

Olkapää voi kipeytyä myös äkillisesti vaikkapa kattoremontissa tai ikkunanpesussa. Tämä johtuu siitä, ettei olkapää ole tottunut sellaiseen kuormitukseen, joita nämä satunnaisesti tehtävät työt vaativat. Lisäksi kivun taustalla voi olla tapaturma. Muut syyt ovat harvinaisempia.

2. Lepää ensin muutama päivä

Kun olkapää alkaa kipuilla, sitä kannattaa lepuuttaa muutaman päivän ajan. Sen jälkeen voit alkaa käyttää kättä kevyesti. Nosta kuormitusta pikkuhiljaa. Liikuta kättä monipuolisesti, mutta vältä liikkeitä, jotka aiheuttavat voimakasta kipua.

Akuutissa kipuvaiheessa voi ottaa apteekin reseptittä saatavia tulehduskipulääkkeitä. Kun kipu lievittyy, olkapäätä voi liikuttaa hieman paremmin. Tämä tukee paranemista. Kipugeelejäkin voi kokeilla. Jotkut saavat apua kylmähoidosta. Se voi rauhoittaa kipua hetkellisesti, muttei edistä paranemista.

3. Varo voimakasta ärsytystä

Treenaamassa voi käydä, mikäli harjoitukset ovat eivät ärsytä olkapäätä. Eteenpäin työntäviä ja ylös nostavia liikkeitä kannattaa välttää. Kipu kertoo, mitä voi tehdä ja mitä ei.

Jos kipua on myös istuessa, muuta asentoa sellaiseen suuntaan, jossa olo helpottuu. Esimerkiksi istumatyöläisellä hartiat ovat monesti ohjautuneet eteen, mikä voi pahentaa kipua. Ojenna rintaranka suoraksi ja ota hyvä ryhti. Nosta olkapäätä sentti tai pari ylöspäin ja vedä saman verran taaksepäin. Näin olkapään seudulle ei tule jatkuvasti paineärsytystä.

Jos kipu on jo vähän rauhoittunut, voit jännittää sivulle suoraksi ojennettua kättä seinää vasten. Pidä asento 2–3 sekuntia ja toista kymmenen kertaa. Liike lisää olkapään jänteiden aineenvaihduntaa. Kun kuormituskestävyys vähitellen paranee, olkapään parantuminenkin edistyy.

4. Hae apua ja kuntouta ahkerasti

Jos olkapääkipu ei helpotu 2–3 viikossa, kannattaa varata aika fysioterapeutille. Lähetettä ei tarvita. Haastattelun ja huolellisen tutkimuksen jälkeen fysioterapeutti tekee yksilöllisen hoitosuunnitelman. Jo ensi käynnillä saat tarkat ohjeet, millaisilla harjoitteilla kuntoutus kannattaa aloittaa.

Lisäksi fysioterapiassa voidaan käyttää manuaalisen terapian tekniikoita ja esimerkiksi teippausta. Niiden tavoitteena voi olla kivun vähentäminen ja harjoittelun mahdollistaminen. Usein jo se auttaa, että tiedät, mistä oireilu johtuu ja miten vaiva rauhoittuu. Näin huoli ei enää kalva mieltä. Saatat myös huomata, ettei vaiva rajoita niin paljon kuin aluksi ajattelit.

Vaiva helpottuu yleensä sitä pikemmin, mitä varhemmin tehdään paranemista tukevia toimenpiteitä. Jäätyneen olkapäänkin toimintaa saadaan paremmaksi. Harjoittelussa on myös tärkeää huomioida rintarangan ja lapaluun alueen toiminta, jossa voi olla liikehäiriöitä olkapääkivun vuoksi. Tämä voi osaltaan ylläpitää tai pahentaa oireilua.

Mikäli olkapääkipu johtuu tapaturmasta tai on hyvin voimakasta, on syytä mennä pikaisesti lääkäriin. Toki fysioterapeuttikin ohjaa sinne, jos pitää sitä tarpeellisena. Esimerkiksi jäätyneessä olkapäässä lääkärin antama kortisonipistos saattaa rauhoittaa leposärkyä.

5. Liiku säännöllisesti ja monipuolisesti

Liikkumaton elämäntapa lisää olkapäävaivojen vaaraa. Tällöin etenkin äkilliset kuormituspiikit esimerkiksi lumitöissä voivat saada olkapään kipeytymään. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta suojaa tältä.

Viikoittaisen liikuntapaketin tulisi sisältää niin kestävyysliikuntaa, voimaharjoittelua kuin liikkuvuusharjoituksiakin. Jos kuntosalitreeni ei innosta, voit harjoitella kotona vastuskuminauhoilla, kahvakuulalla tai käsipainoilla. Kun voimaa on enemmän, olkapää ei kuormitu ja väsy niin herkästi. Muista myös vaihdella asentoa istumatyössä päivän aikana. Nosta aika ajoin kädet sekä etu- että sivukautta niin ylös kuin saat. Vie käsiä välillä myös selän taakse. Tällöin olkapäät saavat liikettä moniin suuntiin. Tämä auttaa hyvien liikeratojen ylläpitämisessä.

Asiantuntija: fysioterapeutti Ilmo Määttä, Fysios Tampere

Kommentoi »