Apu

Kipu olkapäässä alkoi ikkunaa pestessä – Onko kortisonipistos oikea hoito? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 5.5.2021

Kysymys:

Olen 71-vuotias nainen. Olkapääni on vihoitellut ikkunanpesun jäljiltä marraskuusta asti. Tammikuussa kävin lääkärissä. Sain kortisonipistoksen ja röntgenlähetteen. Röntgenlääkärin lausunto: ”Glenohumeraaliväli leveydeltään hyvin säilynyt, ­luisten pintojen reunoilla hieman ­degeneratiivista terävöitymää. Lievää degeneratiivista epätasaisuutta myös tuberculum majuksessa. Rotator cuffin alueella ei näy pehmytosakalkkeumia. Subakromiaalitila ei näytä kaventuneelta. AC-nivelessä on degeneraatiota. Destruktioita luustossa ei erotu.” Pitäisikö pyytää toinen kortisonipistos? ­Yritän jumpata kättä kivun sallimissa rajoissa. Olkapää on edelleen kipeä öisin, ja aamuisin hampaiden pesu ja kampaaminen eivät tahdo onnistua. Olkapää vetreytyy kummasti päivän mittaan, mutta eteenpäin tai sivulle kurkottaminen tuo tuskaa. Mitä tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olkaluu on melkoinen veivi. Jos sen hujauttaisi luurangossa nivelkuoppaan, se kopsahtaisi saman tien lattialle. Tästä on helppo päätellä, että jo sen paikoillaan pysyminen, saati sitten liikuttelu laajoissa kaarissa eri suuntiin, vaatii melkoisia tukirakenteita: jänteitä, pienempiä ja isompia lihaksia sekä limapusseja. Aina jaksaa hämmästyttää, miten joku saattaa tempaista suorille käsivarsille kaksikin sataa kiloa rautaa tai lingota painavan keihään pisteeksi taivaalle.

Olkapään tukipakettia kutsutaan osuvasti kiertäjäkalvosimeksi. Nuorempana sen vaivat painottuvat rasituksen provo­soimiin jänne- ja limapussitulehduksiin. Vanhemmiten siihen muodostuu joskus pienestäkin vammasta tai jopa ilman eriasteisia repeämiä. Joskus seniorilla näkyy kuvantamisessa, että suuri osa rakenteista on hävinnyt, mutta olkanivel toimii silti hyvin. Tilanteeseen ei siis pidä puuttua herkästi puukolla, mitä potilaan on joskus ­vaikea ymmärtää.

Kortisonipistos voi auttaa

Olkapää ei altistu kehon painolle samoin kuin lonkat ja erityisesti polvet. Siksi tekoniveleen johtava kuluma ei ole olkapäässä läheskään yhtä yleinen. Kuluman taustalla saattaa piillä yletön rasitus, kuten keihäänheittäjillä tai sotien jälkeisillä ­metsureilla. Jos kiertäjäkalvosimen repeämien kuntoutus on lyöty laimin, jänteen toimimattomuus saattaa ajaa olkapään virheasentoon, josta seuraa ennen pitkää kuluma. Yleisemmin kuluu solisluun ja olkaluunlisäkkeen välinen pikkunivel (AC-nivel), jolloin aiheutuu paikallista kipua nivelen seutuun käden yläasennossa.

Olkapääsi röntgentutkimuksessa kuvautuvat ikääsi vastaavat löydökset, jotka eivät juuri korreloi oireiden kanssa. Vaivasi juontuu ikkunanpesusta, jota ­tehdessä rasittuu erityisesti kulunut AC-nivelesi – ja toki koko kalvosin joutuu koville. Perinteisesti yöllä on vaikea löytää kivutonta asentoa. Kortisonipistos on erinomainen hoito, mutta sen pitää osua oikeaan kohtaan, joten pistos kannattaa kertaalleen uusia. Heiluriliikkeet ala-asennossa ja normaali käyttö sallitaan. Fysioterapeutin asiantuntevaan apuun kannattaa tukeutua.

Vaikka seniorin kiertäjäkalvosimeen puututaan puukolla todella harvoin, joskus tarvitaan tekoniveltä kivuliaan liikerajoitteisen olkanivelen hoidossa. Aiemmin ne osoittautuivat luokattoman huonoiksi, kunnes oivallettiin nykyinen käänteisniveltekniikka. Tapauksessasi siihen on vielä matkaa, todennäköisesti loputtomasti, sillä olkanivelesi on kuvauksen perusteella moitteeton.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.