Ella Kannisen matkassa: Firenze & Toscana, parhaat vinkit
Matkailu
Ella Kannisen matkassa: Firenze & Toscana, parhaat vinkit
Renessanssin kehto Firenze tarjoaa herkkuja kulinaristille sekä muodin ja taiteen ystävälle. Pitkään Toscanassa asunut Ella Kanninen antaa vinkit, miten tästä runsaudensarvesta saa eniten irti.
Julkaistu 1.6.2017
Apu

Ensimmäinen muistoni Firenzestä on elokuulta 2001. Olin matkalla parhaan ystäväni kanssa. Budjettimme oli pieni ja italian kielen taito vähäistä. Isot ja kalliit jäätelöt sulivat käsiin, silmänvinkkaajat pyörivät ympärillä ja Uffizin taidemuseoon oli niin pitkä jono, ettei sisään kannattanut edes yrittää. Päätimme lähteä tunnin matkan päähän merenrannalle Livornoon, jossa loikoilimme kivisillä rannoilla ja nautimme raikkaasta tuulesta. Vuonna 2006 palasin Firenzeen ja viihdyin siellä neljä vuotta. Nykyään asun maaseudulla puolen tunnin ajomatkan päässä, mutta käyn kaupungissa usein. Paras aika tutustua kapeakujaiseen ja sokkeloiseen Firenzeen on kevät ja alkusyksy. Huhti-toukokuussa ja vielä kesäkuussakin ilma on lämmin, mutta raikas. Elokuussa pysyttelen pois kaupungista. Myös pitkälle lokakuun loppuun on kaunista, ja hotelleista saattaa saada hyviä tarjouksia.

Keskiaikainen San Gimignanon kaupunki tunnetaan torneistaan.

Firenzen tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat kaikki kävelymatkan päässä toisistaan. Museoita on kymmeniä ja kaikkien koluamiseen menisi vuosia. Piazzoilla eli aukioilla on runsaasti katsottavaa eikä Firenzeä kutsuta turhaan isoksi ulkoilmamuseoksi.  Joka vuosi kaupungin sairaalaan kärrätään päästään pyörälle menneitä turisteja, jotka kärsivät Stendhalin syndroomasta: herkimmät voivat saada vaikuttavien taide-elämysten äärellä sydämentykytyksiä tai päänsärkyä, jotka onneksi menevät nopeasti ohi. Runsaudesta ei kuitenkaan kannata ahdistua, vaan nauttia renessanssin helmistä palanen kerrallaan. 

Firezeen taiteen ihailemiseen ei riitä yksi matka, mutta kaikkea ei tarvitsekaan ahmia kerralla. Myös rakennusten julkisivut ovat usein uskomattomia taideteoksia.

Kulttuurikierros Firenzessä

Aloita kierros Piazza del Duomolta, Tuomiokirkon aukiolta. Santa Maria del Fiore -katedraalin lisäksi aukiolla sijaitsevat upeilla marmorilaatoilla päällystetty kahdeksankulmainen kastekappeli sekä kellotorni.  Nerokkaan arkkitehdin Brunelleschin suunnitteleman tuomiokirkon kupolin kattofreskot voimakkaine väreineen ja tarinoineen suorastaan tempaisevat mukaansa. Vierailu tuomiokirkon kupolissa on huima kokemus. Sinne päästäkseen pitää kavuta 463 kapeaa ja jyrkkää porrasta, mutta näköala on elämys.  Kulman takana sijaitsee Museo dell’ Opera del Duomo, jota entisöitiin viisi pitkää vuotta. Viime vuoden lopussa avattu museo on jo rikkonut kävijäennätyksiä. Museossa on 6000 neliötä ja 25 salia kolmessa kerroksessa. Sinne on koottu alkuperäisiä taideteoksia, veistoksia ja asiakirjoja katedraalista, kastekappelista ja kellotornista. Uffizin taidemuseon kokoelma on huimaava, mutta sieltäkin voi poimia kiinnostavimmat salit ja kerrokset. Käyn välillä ihailemassa Botticellin maalauksia Kevät ja Venuksen syntymä.  Arkihuolet lipuvat kummasti kaukaisuuteen. Pääsyliput kannattaa ehdottomasti varata etukäteen, jotta pääsee ohittamaan pahimmillaan kymmenien metrien jonon.  Michelangelon Daavid-patsaan kopio jököttää Piazza della Signoria -aukiolla kaupungintalon vieressä, mutta pienehköä veistosta ei välillä edes näe selfiekeppien meren takaa. Aito, atleettinen Daavid on La Galleria dell’ Accademia -museossa, jossa on valtavat määrät muita Michelangelon ja hänen aikalaistensa taideteoksia.

Toscana tarjoaa herkkuja monille aisteille. Ilta­hetken valossa on taikaa. 

Ostoksilla Firenzessä

Italian nykyinen pääministeri Matteo Renzi on kotoisin Firenzestä. Hän toimi kaupungin pormestarina vuosina 2009–2014. Renzin ansiosta kaupungin keskusta ja parhaimmat ostoskadut on muutettu kävelykaduiksi. Ainoastaan kiistellyt hevosvaunut saavat edelleen kuljettaa turisteja ydinkeskustan epätasaisilla kaduilla.  Tyylikkään Via dei Tornabuonin varrella sijaitsevat kaikki kansainvälisten luksusmerkkien liikkeet, ja oven avaa aina kookas ja komea turvamies. Vaikkei kukkaro antaisikaan myötä ylellisiin ostoksiin, voi kaupoissa piipahtaa jo pelkästään niiden elegantin sisustuksen takia.  Tornabuonin päässä Santa Trinita -sillan kupeessa on firenzeläisen muotisuunnittelija Salvatore Ferragamon liike ja upea kenkämuseo. Se on kaikkien kenkäfriikkien vaelluskohde, ja vierailija saa hyvän läpileikkauksen italialaisen muodin historiaan sekä kohokohtiin. Myös muotitalo Gucci avasi muutama vuosi sitten pienen, viehättävän museonsa keskustaan. Sen yhteydessä on viihtyisä lounaskahvila.  Vaikka Italiaankin on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana useita kauppakeskuksia, pienet putiikit ja kivijalkakaupat sinnittelevät edelleen sitkeästi. Firenzen keskustassa on kaksi tavarataloa, Rinascente ja Coin, mutta suomalaiseen makuun ne ovat melko vaatimattomia. Italialaiset tekevät ostoksensa pikkuputiikeissa, joissa palvelu on henkilökohtaisempaa.  Vilkkaimmat shoppailukadut ovat Via dei Calzaiuoli ja via del Corso. Käyn usein Arno-joen toisella puolella sijaitsevan Oltrarnon kaupunginosan liikkeissä. Sinne pääsee ylittämällä kultakauppiaiden sillan, Ponte Vecchion. Vaate- ja kenkäkauppoja löytyy Palazzo Pitti -taidemuseoon johtavan via Guicciardinin varrelta. Markkina-alue San Lorenzo on myös vierailun arvoinen. Siellä myydään nahkatarvikkeita: painavia, nahalla päällystettyjä valokuva-albumeita, laukkuja, käsineitä ja vöitä. Laatu tosin vaihtelee, ja myyjien innokkuus käy joskus hermoille.

Chiantin kukkuloilla kasvatetaan hienoja  viinejä. Myös pienillä, tuntemat­tomilla tiloilla kannattaa  vierailla maistelemassa.

Herkuttelijan Firenze

Kulinaristeille Firenze tarjoaa runsaasti elämyksiä. Toscanalainen keittiö on konstailematon ja täynnä makuja. Lihanystävien on maistettava perifirenzeläistä herkkua, t-luupihvi fiorentinaa.  Rohkea lusikoi suuhunsa myös trippaa, lehmän verkkomahasta ja tomaattikastikkeesta tehtyä muhennosta.  Raaka-aineisiin voi tutustua Mercato Centrale -kauppahallissa. Alakerrassa on ruokakojuja, joista voi ostaa pitkään kypsynyttä parmesaania tai villisikasalamia kotiin vietäväksi. Kauppahallin modernissa yläkerrassa on iltaan asti auki olevia ravintoloita sekä kokkikoulu. Firenzessä syödään perinteisten paninojen eli täytettyjen leipien lisäksi lampredotto-burgereita, joiden täytteenä on keitettyä lehmän mahaa. Illan hämärtyessä baareihin katetaan herkkuja notkuvat aperitiivipöydät.Drinkin tai olutlasin hinnalla voi seisovasta pöydästä nostella lautaselleen salaattia, leikkeleitä, pastaa ja leipäpaloja. Monelle opiskelijalle aperitiivi korvaa illallisen. Jäätelöpaikkoja kaupungissa on pilvin pimein. Yksi suosikeistani on La Carraia. Tämä viehättävä perheyritys sijaitsee toisella puolella Arno-jokea, Santa Trinita -sillan päässä. Jäätelönsä voi nauttia sillan kupeeseen nojaillen ja ohi puikkelehtivia vespoja ihaillen. 

Maalaiskylien toreilla myydään lähituottajien hedelmiä ja vihanneksia. Toreilla myydään myös vaatteita, kukkia ja kodin tarvikkeita.

Maatilamajoitus

Paras tapa nauttia Toscanan upeasta maaseudusta on varata huoneisto lukuisista maatilamajoituspaikoista. Monilla agriturismo-tiloilla usein ainoa eläin on laiskanpullea vahtikoira.  Todellinen maatila, jossa on viihtyisien huoneistojenlisäksi hevosia ja kalkkunoita, löytyy San Gimignanon läheltä. Il vecchio Maneggio -tilaa emännöi rehevä, kovaääninen Tiziana. Hänen valmistamansa illallinen alkaa aina tasan kello 20 ja sisältää ainakin sahramilla maustettua risottoa. San Gimignanon keskiaikiainen tornikaupunki sijaitsee runsaan puolen tunnin ajomatkan päässä Firenzestä, ja on oiva päiväretken kohde. Toinen viehättävä yöpymispaikka San Gimignanon lähellä on agriturismo Poderi Arcangelo. Viinitilojen kylttejä näkyy tien varsilla tämän tästä ja maistelemaan kutsutaan degustazione-kyltillä. 

Yksi erikoisimmista paikoista löytyy Montalcino-kaupungin läheltä. Paradiso di Frassina -tilan omistaja on asennuttanut pelloilleen isoja kaiuttimia, joista hän soittaa köynnöksilleen Mozartia 24 tuntia vuorokaudessa. Rypäleet kuulemma kasvavat maukkaimmiksi musiikin värähtelyn ansiosta. Asiaa on jopa tutkittu Firenzen yliopistossa. Firenzeläiset pulahtavat mereen joko Viareggiossa tai Livornon kallioisilla rannoilla. Molempiin pääsee Firenzestä myös junalla, matka kestää runsaan tunnin. Toscanan Rivieraksikin kutsutussa Versiliassa sijaitsevassa Viareggiossa vapaita uimapaikkoja ei juurikaan ole. Sen sijaan voit vuokrata päivätaksalla lepolassen ja aurinkovarjon rantaa hoitavilta yrittäjiltä. Hinta vaihtelee viidestätoista neljäänkymmeneen euroon. Parhaissa on ravintola ja uima-allas. Livornon satamakaupungin rannat ovat kallioisia ja niihin pääsee oikeastaan vaan omalla autolla. Auto jätetään tien varteen ja kallioille laskeudutaan jyrkkää, kapeaa polkua pitkin. Vesi on puhdasta ja kirkkaan sinistä, mutta suosittelen snorklaamista vain seikkailunhalusille. 

Liikkuminen Firenzessä

Omalla autolla saapuvan kannattaa ottaa ajoissa selvää  Firenzen parkkipaikoista, sillä keskusta on tarkoitettu vain asukkaille ja ajoluvan omistajille. Valvontakamerat nappaavat luvatta liikkuvasta autosta kuvan ja sakko löytää perille Suomeen.  Hyvä, kohtuuhintainen parkkipaikka on esimerkiksi päärautatieasema Santa Maria Novellan alapuolella sijaitseva halli, jossa on tilaa useassa kerroksessa.  Kansainväliset autovuokraamot sijaitsevat Pisan ja Firenzen lentokentillä. Varsinkin kesäaikaan varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä kysyntää on paljon.

Moottoritietä käyttävän on hyvä varata kolikoita tai luottokortti käden ulottuville. Tietullia lähestyttäessä pitää katsoa tarkkaan, minkä ajolinjan valitsee: keltaisella T-kirjaimella varustetut kaistat kelpuuttavat ainoastaan telepass-lukijalaitteen. Puomi ei avaudu ilman laitetta. Jos Firenzessä jää luppoaikaaja, kannattaa hypätä ratikkaan ja ajaa ainoa linja päästä päähän. Ratikan ikkunasta näkee osan kaupungin laidalla sijaitsevaa keskuspuistoa, jossa on markkinat joka tiistaiaamu. Markkinoilla myydään vaatteita, kodintarvikkeita ja ruokaa kauppoja edullisempaan hintaan.  Samalla pääsee mukaan paikallisten elämään – ja katsomaan, miltä arki maistuu renessanssiarkkitehtuurin keskellä.

Auringonkukkapellot hehkuvat  Toscanassa heinä-elokuussa.

Museot

Museoyhdistyksestä voi ostaa pääsylipun kaikkiin Firenzen museoihin,  www.firenzemusei.it Museo dell’Opera del Duomo, Piazza Duomo 9, www.ilgrandemuseodelduomo.it Accademia dell’Arte, Via Ricasoli 58–60, www.accademia.org 

Lennot

Firenzeen ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta ainakin Lufthansalla ja Air Francella pääsee kaupunkiin  yhdellä vaihdolla. Itse lennän aina Lufthansalla, jonka nopein vuoro kestää vajaa viisi tuntia. Finnair lentää Pisaan 20.6.–12.8.2016 ja lento kestää kolme tuntia. Pisasta on Firenzeen tunnin junamatka. 

Kiertoajelu

Kaksikerroksiset näköalabussit on oiva keino hahmottaa kaupungin rajat ja päästä näkemään koko kauneus myös ylempää, Mic­helangelon aukiolta, www.firenze.city- sightseeing.it/

Ravintolat

Il buongustaio. Pieni ja ahdas Il buongustaio -lounasravintola on paikallisten suosiossa, mutta viime vuosina myös turistit ovat löytäneet paikan. Ravintola tarjoaa konstailematonta, maistuvaa kotiruokaa. Keittiössä häärii kaksi sisarusta ja joukko ystävättäriä. Pöytävarausta paikkaan ei voi tehdä, asetu kadulle jonon päähän. Pöydissä istutaan kylki kyljessä, ja tilaus tehdään nopeasti. Borgo dei Greci 15, aivan Piazza della Signorian lähellä.

Il Santo Bevitore. Oltrarnon kaupunginosassa sijaitseva pieni ravintola, johon voi varata pöydän. Loistavia pastaruokia. Via di Santo Spirito 64/66 , info@ilsantobevitore.com  p. +39 055 211 264. 

La Menagere. Viihtyisän ravintolan lisäksi paikassa myydään muun muaassa sisustustarvikkeita ja kukkia. Alakerrassa järjestetään jazzkonsertteja.  Via de’ Ginori 8r  www.lamenagere.it 

Vini e Vecchi Sapori. Ravintola tarjoaa nimensä mukaisesti viiniä ja vanhan ajan makuja. Ruoka on herkullista toscanalaista kotiruokaa. Paikkaan mahtuu vain kourallinen ihmisiä kerrallaan, pöytävaraus on välttämätön.  Via dei Magazzini 3r,  p. +39 055 293045.

Buca Mario. Suosittu sokkeloinen ravintola, jossa miestarjoilijat henkivät ammattitaitoa. Vilkkaanakin iltana jostain taiotaan pöytä ja lapsiin suhtaudutaan kunnioituksella.  Piazza degli Ottaviani 16.www.bucamario.it  p. +39 055 214179.

Grom-jäätelökauppa. Artisaanjäätelökauppaa ei löydä, ellei siitä tiedä. Se sijaitsee pikkukujalla Duomon lähellä. Kymmeniä makuja.  Via del Campanile 2, www.grom.it

Maatila­majoitusta

Il Vecchio Maneggio Località Sant’Andrea, 22, 53037 San Gimignano,  p. +39 0577 950232   www.ilvecchio­maneggio.com Agriturismo Poderi  Arcangelo, 53037 Capezzano – San Gimignano, p. +39 0577 944404 www.poderiarcangelo.it

Viinin­maistelua 

Paradiso di Frassina  Località Frassina , n. 41 53024 Montalcino, p. +39 0577 839031 www.alparadiso­difrassina.it

Varaa outletin kiertämiseen aikaa. Barberinon ostosparatiisi on auki joka päivä, mutta vähiten väkeä on keskellä viikkoa.

Outletit

Monet matkustavat Italiaan aina alennusmyyntien aikaan, ja italialaisetkin riehaantuvat aleaikaan. Se on hyväksi lamasta kärsivälle Italian taloudelle. Outleteissa normaalihinnoista on napattu pois 40–70 prosenttia jo ennen alennusmyyntiä.  Valikoima on niukempi, tuotteet edellisiltä kausilta eikä kaikkia kokojakaan löydy. Silti outletit ovat shoppajaan paratiiseja! Retki tehtaanmyymälöihin kannattaa tehdä ajan kanssa ja istahtaa välillä syömään. 

Ostosparatiisit

Barberino Outlet  Suosikkini runsaan puolen tunnin päässä Firenzestä. Bolognan suuntaan moottoritien varrella sijaitseva myymäläkeskus kuuluu kansainväliseen McArthurGlen-ketjuun.  Outlet on kuin pieni kylä erivärisine taloineen, siltoineen ja kävelykatuineen. Erona on huiman iso parkkipaikka, jota pienestä italialaiskylästä ei varmasti löydy. Satakunta liikettä myy kosmetiikkaa, urheiluvaatteita, laukkuja, kenkiä sekä lastenvaatteita.  Barberinon outletiin pääsee Firenzestä bussilla. Bussi lähtee Santa Maria Novellan rautatieasemalta, pysäkiltä numero 44. Edestakaisin lippu maksaa 15 e, yhdensuuntainen 8 e. www.outlet-village.it/barberino, p. +39 055 842161 Muut ketjun myymälät sijaitsevat Milanon, Venetsian Rooman ja Napolin lähellä. Aukioloajat, bussiaika- taulut ja myytävät merkit löytyvät osoitteesta:  www.mcarthurglen.com The Mall  Luksustuotteisiin ja huippusuunnittelijoiden luomuksiin erikoistuneesta The Mall -outletista voi löytää vaikka iltapuvun pikkurahalla.  The Mall on laajentunut viimeisen viiden vuoden aikana valtavasti. Liikkeitä on toista sataa, ja varsinkin viikonloppuisin paikka kuhisee japanilaisia ja kiinalaisia asiakkaita. Olen löytänyt esimerkiksi Stella McCartneyn iltapuvun alle 200 eurolla ja Lanvinin upeat piikkikorkkarit 60 prosentin alennuksella. The Mall sijaitsee Rooman suuntaan moottoritie A1:n varrella. Moottoritieltä poistutaan Incisa Val d’Arnon liittymästä. Firenzestä matkaan menee runsas puoli tuntia.  Ostoksille pääsee outletin tarjoamilla busseilla, jotka lähtevät Firenzen Santa Maria Novellan rautatieaseman kulmalta, tarkalleen Bata-kenkäliikkeen edestä.  Via Europa, 8, 50066 Leccio Reggello FI, Italia, www.themall.it, p. +39 055 8657775 Dolce&Gabbana Outlet  Dolce&Gabbanan outlet sijaitsee neljän kilometrin päässä The Mallista, joten ostosretket kannattaa yhdistää.  Tarjolla on vaatteita, kenkiä ja laukkuja naisille sekä miehille. Bussilla sinne ei pääse, mutta the The Mallin edessä on takseja, matka kestää viitisen minuuttia.  Localita S. Maria Maddalena, 49, Pian Dell’Isola,  Incisa in Val d’Arno, Firenze Prada Outlet  Montevarchissa sijaitseva Prada Outlet ei ole yhtä suuri kuin the Mall, mutta muutaman tunnin saa tässäkin paikassa kulumaan. Myymälät on jaettu huoneisiin ja asiakkaat saavat saapuessaan numerolapun.  Vilkkaina päivinä voi joutua jonottamaan, sillä kerralla myymälään pääsee noin sata ihmistä. Tarjolla on vaatteita ja asusteita sekä miehille että naisille ja kenkiä lapsille. Hinnat ovat alennettuja, mutta silti melko korkeita. Kun olet löytänyt etsimäsi, ilmoita myyjälle saamasi vuoronumero. Myyjä huolehtii, että tuote löytyy valmiina kassalta.  Firenzestä Montevarchiin paikalle pääsee junalla, joka lähtee Santa Maria Novellan asemalta. Sieltä on kymmenen minuutin taksimatka outletiin. Prada Outlet Lo Spaccio – SPACE, Via Levanella Becorpi, Località Levanella, S.S. 69 – 52025 Montevarchi Valdichiana Outlet  Arezzon kaupungin lähellä sijaitsee myös Valdichianan iso outlet. Paikan nettisivuilla annetaan vinkkejä seudun muihin nähtävyyksiin sekä majoituspaikkoihin.  www.valdichianaoutlet.it p. +39 0575 649926  Il Castagno Brand Village  Marchen maakunnassa, Adrianmeren puolella Sant’ Elpidio a Maressa sijaitsevassa Castagno Brand Village -outletissa myydään kenkien lisäksi vaatteita, asusteita ja laukkuja, erityisesti italialaisia merkkejä sekä mieheille että naisille.  Outletia vastapäätä Via Filippo della Valle -kadun toisella puolella on lukuisia tehtaanmyymälöitä, joissa myydään korkealaatuisia kenkämerkkejä, kuten Tod’s, Hogan ja Fay. Alennukset ovat 30–50 prosenttia.  Strada Brancadoro, Mostrapiedi Seconda,  63811 Casette Ete Sant Elpidio a Mare FM,  www.castagnovillage.it, p. +39 0734 863023

Teksti Ella Kanninen kuvat Ofer Amir

Lue myös muita matkajuttuja:

2 kommenttia