Gardajärvi on monipuolinen matkakohde
Matkailu
Gardajärvi on monipuolinen matkakohde
Gardajärven alue sopii lapsiperheille, kulttuurinnälkäisille ja lepoa kaipaaville. Jokaisella Gardan kylällä on omat houkutuksensa.
Julkaistu 10.5.2017
Apu

Kun saapuu Gardajärvelle, rantatien puiden välistä alkaa paljastua kimmeltävä järvi. Mahtava näköala ei jätä kylmäksi. Garda on monipuolinen matkakohde. Lapsiperheille löytyy huvipuistoa ja vesileikkejä, kuntoilijat voivat patikoida, kiipeillä tai pyöräillä, rohkeat voivat kiitää laineilla purje- tai surffilaudalla, ja mukavuudenhaluisille kuvankauniit maisemat tarjoavat hienon taustan rentouttavalle löhölomalle.  Kulttuurinnälkäiset pitävät Gardaa tukikohtanaan, ja sinkoilevat päivämatkalle Veronaan, Milanoon, Bergamoon tai Mantovaan. Venetsian-vierailuun kannattaa varata hotelliyö, ettei tarvitse yömyöhään kiiruhtaa takaisin Gardalle. Venetsia on parhaimmillaan iltaisin, kun turistimassat ovat kadonneet. Junalippu Gardan Desenzanosta Venetsiaan maksaa noin 30 euroa, matka kestää puolisentoista tuntia. Shoppailusta kiinnostunut suuntaa Veronaan. Milanon ja Gardan välistä löytyy Franciacorta-niminen outlet-paratiisi, jossa on 160 kauppaa. Monet matkatoimistot järjestävät sinne päivämatkoja, kannattaa kurkata suomalaisten lisäksi englantilaisten ja saksalaisten matkatoimistojen tarjonta. Gardan pienissä kylissä ostokset jäävät oliiviöljyyn, sitruunalikööriin ja turistikrääsään. Jos mielii vierailla Italian suurimmassa huvipuistossa, Gardalandissa, kannattaa varautua turistimassoihin. Kiivaimpana turistisesonkina jonot laitteisiin saattavat olla tunnin mittaisia. Kalliimmalla pikapassilla pääsee lyhyempään Express-jonoon. Vesipuisto Caneva World Parco Aqua on nuorisolle mieluinen kohde.

Mitä olisi Italia ilman Vespaa – tai Gardajärvi ilman sitruunoita?

Miten mennä Gardajärvelle

Gardalla on jo huhtikuussa miellyttävä Suomen kesälämpötila, noin 20 astetta, samoin kuin syksyllä lokakuuhun asti. Järven pikkukaupunkien turistikausi päättyy syyskuuhun, lokakuussa moni kohde on jo kiinni. Kuuminta on heinä–elokuussa, mutta silloin järveltä puhaltava tuuli viilentää sopivasti. Vuoriston takia yllättävät rankkasateet ovat mahdollisia kesäisinkin. Omatoimimatkailija voi katsella lentoja Italian Veronaan, Bergamoon, Milanoon tai Venetsiaan. Finnairilla on suorat lennot Milanoon, Venetsiaan sekä Venetsiaan lomakauden aikana. Norwegianilla on suorat lennot Milanoon, Veronaan ja Venetsiaan. Niistä pääsee Gardalle junalla, ja järven ympäri kulkee paikallisbussi. Järven yli sinkoilevat erilaiset lautat ja katamaraanit, joista osaan pääsee autollakin. Eri laivatyyppien ja hintojen selvittäminen aikataulusta italiaksi käy kesäkuumalla aivojumpasta! Monen mielestä Gardan alueeseen tutustuu parhaiten vuokra-autolla, sillä kesähelteessä ajatus vuoristokyliin kiipeämisestä ei houkuttele. Autoilija tutustuu myös takuuvarmasti  fasistijohtaja Benito Mussolinin 1930-luvulla rakennuttaman rantatien iltaruuhkaan.  Autoilijan on hyvä varmistaa hotellistaan, että sillä on tarjota parkkipaikka. Monessa järvihotellissa autoa on mahdotonta saada hotellin eteen, tai parkkeeraus on hävyttömän kallista. Järven pohjoisosiin pääsee rantatien lisäksi moottoritieltä, minkä vuoksi Venetsian ja Veronan lentokentille pääsee autolla kohtuuajassa. Garda on niin lähellä Saksan autobaanoja, että saksaksi palvelua saa usein helpommin kuin englanniksi. Järven leirintäalueet ovat täynnä saksalaisia.

Gardajärven kylät

Moni ostaa Gardalle valmismatkan ja nautti hotellinsa järvinäköalasta iltaisin parvekkeeltaan.  Kalleimmat luksushotellit sijaitsevat pienessä Gardone Rivieran kylässä. 1920-lukulaista Agatha Christie -henkeä huokuva Grand Hotel Gardone Riviera oli aikoinaan kirjailija Somerset Maughamin ja Vladimir Nabokovin sekä pääministeri Winston Churchillin suosikki. Suomalaisturisti voi nauttia luksuksesta hotellin Winnie’s-baarin järviterassilla kohtuuhintaan.  Gardonen vieressä sijaitsevasta Salòn kaupungista löytyy neljän tähden tasoinen Villa Arcadio, jota emännöi suomalainen Jaana Nakari. Auton lisäksi Arcadioon ovat tervetulleita lemmikit. Bardolinon kylässä voi suositella hotelli Ventagliota. Herkkusuille Gardan tilanne on kaksijakoinen: tavanomaiseen turistipyydykseen sortuessaan voi saada keskinkertaista italialaista perusruokaa saksaksi kirjoitetusta ruokalistasta. Periaatteessa italialaiset kuitenkin suhtautuvat ruokaan aina vakavasti eivätkä myy huonoa laatua.  Gardan alueen viinit, oliiviöljyt ja sitruunat löytävät usein tiensä paikallisiin ruoka-annoksiin. Pientä vaivaa näkemällä järvialueeltakin löytää huippuravintoloita. Gardone Rivieran vuoristokylässä on Michelin-oppaassa mainittu Trattoria Antico Brolo, ja Fasanon Il Riolet tarjoaa mainion ruoan lisäksi huikean näköalan vuoristosta järvelle. Gardone Rivieran rantatiellä sijaitseva ravintola Casinò sijaitsee huvilassa, joka kuului Mussolinin Salòn tasavallalle 1943–45. Madernon kyläpahasessa piileskelee Michelin-oppaassa mainittu Ristorante Il Cortiletto. Italialaisen keittotaidon hienoudet paljastuvat pienissä asioissa: jääkaappikylmä Aperol Spritz -aperitiivi päivittäin ennen illallista ei aja ketään konkurssiin, ja jäätelöpallo illallisen jälkeen kylän gelateriasta on monelle taivas maan päällä.  Pohjois-Italian parhaat pizzat löytyvät Toscolanon kylästä pizzeria San Ercolanosta, ja maksavat vain neljä euroa. Laatu- ja hintatietoinen ilahtuu paikallisista Lidl- ja Despair-ruokakaupoista, joissa hedelmät, mozzarellat ja parmesaanit maksavat puolet Suomen hinnoista.

Gardone Rivieran keskusaukion Wimmer-ravintolan omistaja on kuuluisa ystävällisyydestään. Ruokapaikka kuhisee sopivassa suhteessa paikallisia illallisvieraita ja turisteja.

Riva del Garda

Gardajärveä ympäröivät kylät ovat luonteeltaan erilaisia, ja niiden vertailuun voi käyttää loppuelämänsä kesälomat.  Järven pohjoiskärjestä löytyvä Riva del Garda, alueen suurin kaupunki, on aktiivilomailijoiden suosiossa. Ympäristö tarjoaa mahdollisuudet muun muassa patikoinnille, vesiurheilulle, pyöräilylle ja rotkovaellukselle. Rivassa on enemmän urheilubaareja ja englantilaisia kuin muissa kylissä. Gardajärven itärannan viehättävä Malcesine on kauniin vuoristolinnansa ansiosta häämatkailijoiden suosiossa. Vanhakaupunki on idyllinen, mutta äärettömän ruuhkainen. Malcesinesta lähtee kaapelihissi Monte Baldo -vuorelle, ja sen pääteasemalta alkaa monia vaellusreittejä vuoristoon. Bardolino on tunnettu viineistään, ja museossa voi tutustua viininvalmistukseen. Bardolinossa on samankaltainen vanha keskusta kuin muissakin kylissä: täynnä kirkkoja, pieniä putiikkeja, viihtyisiä kahviloita ja tunnelmallisia ravintoloita. Iltaelämä on rauhallista.

Sirmione

Gardan ruuhkaisin kylä on historiallinen Sirmione. Keskiaikainen vanha kaupunki on idyllinen kapeine kujineen ja pienine aukioineen. Sirmionen suosituimmat nähtävyydet ovat Rocca Scaligeron linna ja roomalaisajan Grotte Di Catullon rauniot museoineen. Heinä–elokuussa Sirmionea ei kannata valita majapaikakseen, sillä kapea niemi täyttyy turisteista päiväretkillään. Kaunis Limone on jylhien maisemien kylä, se on rakennettu jyrkkien kallionseinämien suojaan eikä sovellu liikuntaesteisille.  Gardajärven eteläpään Desenzano on ainoa kylä, johon pysähtyy juna. Huviveneiden täyttämässä rannassa on mukava syödä illallista ja katsella menoa. Mussolinin entinen majapaikka Salò on länsirannan suurin kaupunki virastoineen. Naapurikylä, pikkuinen Gardone Riviera on jakautunut kahtia, ylä- ja alakaupunkiin. Niiden välissä sijaitsee Nobel-kirjailija Gabriel D’Annunzion huvilamuseo. Rantaa hallitsee säihkyvä Grand Hotel. ●

Teksti Meri Eskola, kuvat All Over Press

Lue myös muita matkajuttuja:

Kommentoi »