Aurinkoinen kulttuurikeidas Málaga
Matkailu
Aurinkoinen kulttuurikeidas Málaga
Costa del Solin kulttuurin kehdossa voi viettää myös leppoisaa rantaelämää ja nauttia erinomaisista kalaravintoloista.
1Kommenttia
Julkaistu 31.5.2017
Apu

Málaga on kokenut muodonmuutoksen

Málaga on kokenut muodonmuutoksen hieman rähjäisestä suurkaupungista kulttuurin keitaaksi ja tunnelmalliseksi kaupunkilomakohteeksi.   560 000 asukkaan Málaga on oikea kaupunki niille, jotka haluavat nauttia rantahiekalla lekottelun lisäksi monipuolisista nähtävyyksistä. Málagassa voi sukeltaa espanjalaisen suurkaupungin tunnelmaan edullisemmin kuin esimerkiksi Madridissa tai Barcelonassa, ja tunnelma on lämpimän andalusialainen. 

Málagan kulttuurinähtävyydet

Annos kulttuuria kuuluu ehdottomasti Málaga-kokemukseen. Valinnanvaraa tarjoavat esimerkiksi malagalaissyntyisen taidemaalarin Pablo Picasson töihin keskittynyt Museo Picasso, Pompidou-keskus, hiljattain ovensa avannut Museo de Málaga, joka kätkee sisäänsä 15 000 esineen arkeologisen kokoelman, Museo Automovilístico de Málaga -automuseo, venäläiseen taiteeseen erikoistunut Museo Ruso ja 1800-luvun espanjalaista taidetta esittelevä Museo Carmen Thyssen. Picasson elämään tutustumisen voi aloittaa ravintoloiden ympäröimältä Plaza de la Merced -aukiolta, jonka laidalla sijaitsee pieni Museo Casa Natal Picasso -kotimuseo. Museo Picasso puolestaan esittelee taiteilijan maalauksia ja luonnoksia sekä vaihtuvan näyttelyn. Museorakennus, Palacio de Buenavista, on nähtävyys itsessään.

Calle Larios -katu lukuisine liikkeineen ja kahviloineen on Málagan historiallisen keskustan sydän.

Málagan katedraali

Yksi historian ystävien lempikohteista Málagassa on kaupungin näyttävä katedraali. Vuosina 1528–1782 rakennetun renessanssikirkon erikoisuus on, ettei yhtä sen torneista ole saatu vieläkään valmiiksi. Uuden näkökulman katedraaliin saa AC Hotel Málaga Palacio -hotellin kattoterassilta, josta kaupunkia voi ihailla lintuperspektiivistä kahvin tai viinilasillisen äärellä. Málagan historiaan kuuluu kiinteästi al-Andalusin, muslimivallan aikakausi, ja arabivaikutteet elävät yhä kaupungissa. Arabialaisissa teehuoneissa, teterioissa, voi maistella erilaisia teelaatuja ja makeisia. Arabiarkkitehtuurin helmi Málagassa on Alcazaban linnoitus. Sen edustalla lepäävä amfiteatteri Teatro Romano on upea iltavalaistuksessaan.

Shoppailukatu Calle Marqués de Larios

Vaikka Málaga on Espanjan kaupungeista kuudenneksi suurin, voi kaupungin keskustan ottaa helposti haltuun kävellen. Vanhan kaupungin alue, centro histórico, on Málagan sydän. Sen keskuskatu on kävelijöille pyhitetty Calle Marqués de Larios, jota ympäröivillä pienillä kaduilla voi piipahdella tapas-ravintoloissa ja shoppailla putiikeissa.  Maaliskuisten Málagan elokuvajuhlien aikaan Larios-kadulle levitetään punaiset matot, ja elokuisten feria-juhlien aikaan katu täyttyy juhlakansasta ja spontaaneista sevillanas-tanssituokioista. Keskustan tärkeimpiin ostoskatuihin kuuluu myös Calle Nueva. Ostoskeskukset, joista voi löytää suosituimmat espanjalaiset ja kansainväliset vaateketjut, sijaitsevat hieman keskustan ulkopuolella. Käymisen arvoisia ovat ainakin Centro Comercial Larios, pääjuna-aseman yhteydessä sijaitseva Vialia sekä El Corte Inglés -tavaratalo. Ostoskeidas Plaza Mayor sijaitsee lentokentän läheisyydessä, ja kätevimmin paikalle pääsee nousemalla Fuengirolan suuntaan kulkevaan paikallisjunaan. Kylämäisen ostoskeskuksen tuntumassa sijaitsee historiallinen Parador de Málaga Golf -hotelli golfkenttineen. Varaa kierrosaika etukäteen.

Kauppahallit Málagassa

Plaza de la Merced -aukion kulmilla kävellessä voimia voi kerätä uudistetussa Mercado Merced -kauppahallissa, jonka tiskeillä saa maistella paitsi andalusialaisia herkkuja ja viinejä, kuten espanjalaisten suosimaa väkevää vermuttia, myös esimerkiksi sushia ja kasvisruokaa. Jos toiveissa on käydä ostoksilla perinteisessä malagalaisessa kauppahallissa, on Mercado de Atarazanas oikea paikka. Perinteisessä hallissa on myynnissä kaikkea, mitä malagalainen voi ruokapöytäänsä kaivata.

Sää Málagassa

Kesät ovat aina kuumia ja aurinkoisia. Málagassa aurinko paistaa lähes päivittäin. Talvisinkin lämpötilat nousevat helposti 20 asteen tuntumaan, mutta vettä sataa ajoittain. Välimerellisiä maisemia voi ihailla viitisen vuotta sitten avatulla Muelle Unon satama-alueella. Arkkitehtuuriltaan näyttävässä satamassa sijaitsee yksi Málagan uusimmista vetonauloista, Pompidou-nykytaidekeskus, joka on Pariisin Pompidou-keskuksen ainoa sivupiste ulkomailla. Meren elämästä kiinnostuneet voivat vierailla sataman Museo Alborania -merimuseossa, ja satamasta lähtee myös aluksia, jotka tekevät pieniä risteilyretkiä kaupungin edustalla.

El Balnearion terassi on täydellinen lounaspaikka aurinkoiseen päivään.

Rannat ja liikkuminen

Auringonottopaikkoja Málagan rantaviivalla on joka makuun, ja paikallisjunalla on helppo suunnata päiväreissuille läheisten kaupunkien rannoille. Jos toiveissa on tutkia lähiseutuja tarkemminkin, kannattaa vuokrata auto. Kaupungin alueella pärjää mainiosti jalkaisin, metrolla ja bussilla. Etenkin viikonloppuisin suunta kannattaa ottaa perinteisiin Pedragalejon ja El Palon kaupunginosiin, joihin keskustasta kuljettaa linjan 3 bussi. Värikkäät rantahuvilat, hiilloksella kypsennetyn kalan tuoksu ja leppoisa tunnelma vievät vierailijan pois kaupungin sykkeestä.

Pedragalejon alue

Pedragalejon alueen tuntumassa auringonlaskuja kelpaa ihailla lähes satavuotiaan Balneario Málagan terassilta. Baños del Carmeninakin tunnettu rantaravintola oli alun perin huvittelukeskus ja kylpylä, ja vaikka vuodet ovat rapistaneet miljöötä, on se säilyttänyt viehätysvoimansa. Kesäisin Balneariossa järjestetään konsertteja. El Palon kaupunginosassa, kaupungin laidalla sijaitsevalla Playa de El Dedo -rannalla, sijaitsee legendaarinen El Tintero -ravintola, jossa annoksia ostetaan niiden valmistuttua tarjouksia huutelevilta tarjoilijoilta. Ota sanakirja mukaan ja kuuntele tarjoilijoita tarkkaan, sillä annoksia ei tilata ruokalistalta. Ravintola on andalusialainen elämys.

Ruoka ja juoma

Suoraan Välimerestä nostetun kalan lisäksi Málagassa on maisteltava alueen makeaa viiniä, vino dulcea, jota on tarjolla viinituvissa, bodegoissa. Niistä tunnetuin on El Pimpi, jonka ainutlaatuinen miljöö on jokaisen Málagassa vierailevan koettava. El Pimpi sopii parhaiten viinien maisteluun kinkku- tai juustolautasen äärellä. Viikonloppuisin pöytää on varauduttava odottamaan hetkinen. Perinteisten feria-juhlien ja härkätaistelujen julisteet sekä espanjalaisten julkkisten nimikirjoituksilla kirjaillut viinitynnyrit koristavat ainutlaatuista viinitupaa. Vakioasiakkaisiin kuuluu esimerkiksi malagalaislähtöinen näyttelijä Antonio Banderas. Myös vuonna 1840 perustettu Antigua Casa de Guardia -viinitupa on Málagan seudun vanhimman D.O.-alkuperämerkinnällä viinejä tuottavan tilan viinitupa. Asiakkaan tilauksesta pidetään kirjaa rennosti kirjaamalla se liidulla baaritiskiin.

Linnoitus ja näköalat

Málagan huikeimmat maisemat voi kokea nousemalla Gibralfaro-vuorella sijaitsevaan linnaan, jonka näköalapaikoilta avautuu näkymä myös suoraan kaupungin härkätaisteluareenalle. Jos Alcazaba-linnoituksen tuntumasta alkava 20 minuutin nousu jalkaisin linnalle tuntuu raskaalta, pääsee vuorelle helposti myös Málaga City Sightseeing -bussilla. Kaupunkia kiertävällä Sightseeing-bussilla on kaksi linjaa, sininen ja punainen, joista kumpikin lähtee liikkeelle kaupungin päärautatieasemalta. 14 pysäkin punainen linja käy läpi Málagan tärkeimmät nähtävyydet, sinisellä linjalla pysäkkejä on vain neljä, muun muassa La Rosaleda -jalkapallostadion. Bussista voi hypätä pois millä tahansa pysäkillä ja nousta taas kyytiin sopivalla hetkellä.

Viinitupa El Pimpissä voi maistella myös kalaa ja mereneläviä.

Málaga

Sijaitsee Etelä-Espanjassa Costa del Solilla, suomalaisittain Aurinkorannikolla. Málaga on saman­nimisen maakunnan pääkaupunki, joka kuuluu Andalusian itsehallintoalueeseen. Yli 569 000 asukasta, metropolialueella asukkaita on noin miljoona. Pinta-ala 398 neliökilometriä. Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Málagaan, syyskuun alusta  alkaen myös SAS.

Málagan ravintolat

El Pimpi. Tapasravintola ja viinitupa. Calle Granada 62, p. +34 952 225 403,  www.elpimpi.com. Bar Restaurant Ático. AC Malaga Palacio -hotellin kattoterassilta on upeat maisemat. Calle Cortina del Muelle 1, p. +34 952 215 185. Mercado de la Merced. Gastro-kauppahalli. Calle Merced 4, p. +34 952 65 65 83. Vino Mio. Kansainvälistä ruokaa ja flamencoa. Plaza de Jerónimo Cuervo 2, p. +34 952 60 90 93,  www.restaurantevinomio.es. El Tintero. Kalaa ja äyriäisiä. Avenida Salvador Allende 340, p. +34 952 20 68 26. Antigua Casa de Guardia. Historiallisen viinituvan tunnelmaa,tapaksia. Alameda Principal 18, p. +34 952 21 46 80. El Chinitas. Perinteinen malagalaisravintola. Calle Moreno Monroy 4, p. +34 952 21 09 72. Castillo de Gibralfaro. Erilainen illalliselämys Gibralfaro-vuorella, Parador de Málaga Gibralfaro  -hotellin ravintolassa. p. +34 952 22 19 02.

Teksti Anna Venejärvi, kuvatRosa Bleday & Museo Picasso Málaga, Anna Venejärvi, El Balneario Málaga, Bodega El Pimpi

Lue myös muita matkajuttuja:

1 kommentti