Sardinia on Välimeren jalokivi
Matkailu
Sardinia on Välimeren jalokivi
Jetsetin piilopaikkana tunnettu saari tarjoaa elämyksiä myös luonnossa viihtyville ja hyvän ruoan ystäville. Sardiniassa ei tunneta kiirettä eikä viinilasillisesta sovi kieltäytyä.
Julkaistu 15.8.2016
Apu

Mistraalin ja meriveden piiskaamia graniittikallioita, tuulen kyykistämiä havupuita, valkoista hiekkaa ja smaragdinväristä merta. Niihinkö prinssi Karim Aga Khan ihastui, kun hän tuli Sardiniaan ensimmäisen kerran? Paljon muuta saaren rannikolla ei 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa ollutkaan. 

Aga Khan nimesi saaren koillisrannikon Costa Smeraldaksi, rakennutti ensimmäiset hotellit ja teki Sardiniasta rikkaiden  ja kuuluisien piilopaikan. Kun matkailukausi alkaa kesäkuun puolivälissä, ylelliset jahdit rantautuvat Porto Cervon satamaan ja yksityisjetit laskeutuvat Olbian lentokentälle. 

Jo ennen kun Hollywoodin kuuluisuuksien, arabien ja kuninkaallisten Bentleyt ja Maseratit ajetaan ulos huvijahdeista, Porto Cervon sataman luksusliikkeet – Bulgari, Luis Vuitton, Prada, Hermès ja muut – laittavat näyteikkunansa edustuskuntoon ja avaavat ovensa kesäkaudeksi. 

Sardinian rannikkoa pitkin ajellessa mikään ylettömyys ei pistä silmään. Hotellit ja huvilat on rakennettu paikallisesta kivestä ja puusta, värit sulautuvat ympäristöön,  rakennukset ovat matalia. Rinteisiin piilotetut huvilat eivät kiinnitä myöskään paparazzien huomiota.

Merivesi on kristallinkirkasta. Sardinian rannikolla on yli 200 uimarantaa. Valinnanvaraa löytyy hiljaisista poukamista täysin palveluin varusteltuihin hiekkarantoihin. 

Sardinia on rauhallinen paratiisi

Sardiniassa eletään rauhallista elämää. Asukkaita on 1,6 miljoonaa, suurin osa heistä asuu eteläosassa sijaitsevassa pääkaupunki Cagliarissa. Kovaäänisiin manneritalialaisiin verrattuna sardinialaiset ovat hiljaista sakkia. Mikäs saarella on asustellessa, neljän miljoonan lampaan seurassa.

Saari onkin kuuluista juustoistaan, varsinkin lampaanmaidosta tehdystä pecorinosta. Lampaita kasvatetaan lähinnä maidon takia, mutta myös lihaa syödään paljon. Sisämaassa, vuorien rinteillä lampaat laiduntavat vaikeapääsyisessä maastossa: kapean ja kiemurtelevan tien poskessa on pelkkää terävää graniittikiven nyppylää ja orjantappuraa. 

Tällä saarella elää väestömäärään nähden maailman eniten yli satavuotiaita. Pitkäikäisyyttä selitetään luomulähiruoalla, rauhallisella elämäntavalla ja sosiaalisuudella. Perhe- ja kyläyhteisö ovat tärkeitä. 

Jokaisella kylällä on kansallispukunsa ja kansanmusiikkiryhmänsä, ja varsinkin kesällä kylissä vietetään yhteisiä juhlia.

Costa Smeraldassa rakennusmateriaaleina on käytetty paikallista kiveä ja puuta. Leppoisa, kiiretön ilmapiiri on osa luonnoltaan karun saaren viehätystä.

Sardinian ruokakulttuuria

Kun  juottoporsasta grillataan avotulella, on aika maistaa aperitiiviksi saaren ylpeyttä, Vermentino-rypäleistä valmistettua valkoviiniä. Pohjoisessa sijaitsevalla Galluran alueella viljelty rypäle saa mineraalista makua graniittisesta maaperästä. Vermentinosta löytyy myös kukkaisia, mantelille vivahtavia aromeita. 

Alkupalaksi tarjotaan juustoa, ilmakuivattua kinkkua ja makkaroita paikallisen vehnästä valmistetun ohuen leivän kanssa. Se on maustettu merisuolalla, rosmariinilla ja oliiviöljyllä. Grillatun juottoporsaan tai lampaan kanssa juodaan Cannonau-rypäleistä valmistettua punaviiniä. Cannonaussa tuntuu mausteisuus, mineraalisuus ja tanniinit.

Hunajalla hunnutetut seadas-leivonnaiset kätkevät sisäänsä pecorino-juustoa.

Jälkiruoaksi kannattaa ehdottomasti maistaa seadas-leivonnaisia, taikinakuoressa friteerattua pecorinoa, joka tarjoillaan juoksevan hunajan kera. Leivonnaiset syödään kuumana, ja ne vievät kielen mennessään.

Ikimuistoisen lounaan voi nauttia vuorilla, jossa paimenet valmistavat perinteistä ruokaa avotulella. Se vaatii kestäviä istumalihaksia: tiet ovat kiemuraisia sekä hitaita ajaa, ja ajomatkaan kuluu tunteja. Lisäksi saa varautua siihen, että matkan varrelta löytyy todennäköisesti vain kyykkyvessa.

Kartionmalliset kiviset nuraghit on rakennettu pronssikaudella. Sardinia on kuuluisa lampaanmaidosta valmistetuista juustoistaan. 

Sardinian sää

Mistraalituuli osaa puhaltaa viiltävän kylmästi, mutta vähemmän tuulinen päivä kannattaa viettää merellä. Olbian satamasta lähtee useita veneitä, joilla pääsee tutustumaan La Maddalenan saaristoon, muihin rannikon pikkusaariin, lähteä lounasristeilylle, snorklaamaan tai uintiretkelle. 

Satamasta pääsee isolla lautalla Korsikalle tai mantereelle asti. Veneellä pääsee myös esimerkiksi kauniille Cala Sisinen uimarannalle – päivä veneessä on tuntikausien autossa rytkyttämistä miellyttävämpi. 

1 800 kilometrin rantaviivalta löytyy yli 200 uimarantaa ja 50 matkailijasatamaa palveluineen. Kokeile vaikka surffausta, melontaa tai snorklausta!

Vigne Surraun viinitila sijaitsee Galluran alueella, jossa saaren parhaat Vermentino-viinit syntyvät. ​

Sardinian vuoristo ja vaellus

Graniittiset vuorenseinämät kohoavat korkeuksiin vanhan joenuoman uurtamassa maastossa. Vaelluspolulla tuoksuu rosmariini ja laventeli, ja pusikossa tuijottaa vuohi. Kun merenranta alkaa häämöttää, vastaan kipaisee metsäsikaperhe.

Aktiviteetteja kaipaavalle Sardinia tarjoaa loistavia vaellusmaastoja huikaisevine näköaloineen. Kaikki reitit eivät välttämättä ole hyvin merkittyjä eikä kännykkä toimi joka puolella saarta, joten opastetut vaellukset ovat suositeltavia. Vaellusreittejä on joka puolella saarta niin vuoristossa kuin rannikollakin. Kivisessä maastossa tukevat vaelluskengät ovat tarpeen.

Kulttuurin ja historian harrastajalle löytyy nähtävää Olbian kaupungista, jossa riittää arkkitehtuuria, museoita ja ostosmahdollisuuksia. Olbian lähellä sijaitsee pronssikautinen Prisgionan kylä, jossa voi tutustua nuragheihin, kartionmallisiin kivirakennelmiin. Arkeologit löytävät alueelta koko ajan lisää tutkittavaa, ja vanhoihin asutuksiin järjestetään opastettuja kierroksia.

Karim Aga Khan sai Sardinian matkailubisneksen kukoistamaan. Nyt prinssi on 79-vuotias ja asuu Gouvieux’ssa Pariisin pohjoispuolella. 55 kilometrinen Costa Smeraldan rannikko on siirtynyt Qatarin emiirin omistukseen. 

Elämä Sardiniassa jatkuu entisellään. Porto Cervon satama täyttyy huvijahdeista, ja niiden omistajat  juhlivat suljetuissa huviloissaan. 

Meri välkkyy smaragdin värisenä, hiekka hohtaa valkoisena ja lampaat laiduntavat graniittikivisilla rinteillä. 

Vaellusreittejä, opastusta ja muuta ulkoilmatoimintaa: www.escursionisardegnasegreta.it

Suunnittele lomasi: Nettisivuilta löytyy tietoa uimarannoista, aktiviteeteista, vaellusreiteistä, nähtävyyksistä, hemmotteluhoidoista, ravintoloista ja tapahtumista: www.sardegnaturismo.it

Vieraile viinitiloilla

Lu Beddu. Kuuluisan italialaisen dj Max Borrellin omistama perinteinen viinitila, joka tuottaa Vermentinoa ja Cannonauta.

Località Lu Beddu - 07021 Arzachena (OT), info@lubeddu.it, www.lubeddu.it

Vigne Surrau. Moderni viinitila, joka tekee perinteisten sardinialaisten viinien lisäksi kokeiluja, muun muassa kuohuviinejä ja jälkiruokaviinejä. Tyylikäs ravintola, josta avautuu huikea näköala.

S.P. Portocervo Arzachena Km 1, 07021 Arzachena (OT), Sardegna - Italia, 

info@surrau.it

Herkkusuun vinkit

Makumatkalla. Sardinian ruoan ja viinien asiantuntija Anna Maria Fara valitsi Avun lukijoita varten omat 

viinisuosikkinsa sekä mieluisimmat ravintolat.

Parhaat ravintolat

Golden Gate. Tyypillistä sardinialaista ruokaa viehättävässä maalaisympäristössä pienen hotellin yhteydessä. 

S.S. 127 Sassari-Tempio 53, Bortigiadas (ot), 07030 Italia, goldenga@tiscali.it, www.hotelgoldengate.it

Agriturismo La Kustera. Maatilamajoitusta kauniissa vanhassa talossa, perinteistä paikallista ruokaa ja viiniä.

La Crucitta, Sant’Antonio di Gallura (OT), info@agriturismolakustera.com, www.agriturismolakustera.com

Tanit in Poltu Quatu. Laadukkaan hotellin yhteydessä sijaitseva tunnelmallinen maisemaravintola, myös kalaruokaa.

Poltu Quatu, 07021 Arzachena (OT), hotel@poltuquatu.com, www.poltuquatu.com

Su Gologone. Hotellin yhteydessä sijaitseva laadukas ravintola, paikallista ruokaa taitavasti valmistettuna.

08025 OLIENA (NU) SARDEGNA, info@sugologone.it, www.sugologone.it

Agriturismo Testone. Maatilamajoitusta tunnelmallisessa ympäristössä, perinteistä ruokaa.

Strada Statale 389, 08100 Testone NU, www.agriturismotestone.com

Antica Dimora del Gruccione. Rustiikkinen ravintola, lähiruokaa parhaista raaka-aineista huolella valmistettuna.

Via Michele Obino 31, 09075 Santu Lussurgiu (OR), info@anticadimora.com, www.anticadimora.com 

S’Apposentu di Roberto Petza (1* Michelin). Taidolla valmistettua ruokaa 

korkealaatuisista raaka-aineista, ravintolalla 

on Michelin-tähti.

Vico Cagliari, 3, 09020 Siddi VS, info@sapposentu.it, www.sapposentu.it

Ristorante Luigi Pomata. Sardinian julkkiskokin vetämä ravintola, jo kolmas sukupolvi ohjaksissa. Perinteistä ruokaa modernilla otteella.

Viale Regina Margherita 14, Cagliari (CA), info@luigipomata.com, www.luigipomata.com

Top 5 viinit

valkoviinit

Sciala, Vermentino di Gallura DOCG, Vigne Surrau, Arzachena.

VT Vendemmia Tardiva, Vermentino di Gallura DOCG, Capichera, Arzachena.

Lupus in Fabula, Vermentino di Gallura DOCG, Tenute Olbios, Olbia.

Canayli, Vermentino di Gallura DOCG, cantina di Gallura, Tempio. 

Is Argiolas, Vermentino di Sardegna DOC, 

Argiolas, Serdiana.

punaviinit

Mamuthone, Cannonau di Sardegna DOC, Sedilesu, Mamoiada.

Nepente di Oliena, Cannonau di Sardegna DOC, Cantina Sociale di Oliena. 

Pro Vois, Cannonau di Sardegna DOC, Fratelli Puddu, Oliena. 

Kuentu, Cannonau di Sardegna DOC Riserva, 

Atha Ruja, Dorgali.

Cannonau, Cannonau di Sardegna DOC, Nuraghe Crabioni, Sorso.

Teksti Satu Kärki, kuvat Alamy / All Over Press

Lue myös muita matkajuttuja:

Kommentoi »