Interrail aikuisille viideksi tai kymmeneksi päiväksi
Matkailu
Interrail aikuisille viideksi tai kymmeneksi päiväksi
Interrail-lippuja on myynnissä kaiken ikäisille matkustajille, ja voit valita matkustusajan esimerkiksi viiden päivän lipusta kuukauden kestävään reissuun. Nyt matkaa suunnittelemaan!
Julkaistu 9.5.2017
Apu

Halpalentojen aikakautena interrail-vaihtoehto on monelta unohtunut. Junamatkailu on kuitenkin lentämiseen verrattuna ekologisempi tapa matkustaa. Interrail-lippu vapauttaa menemään, minne nenä näyttää, mutta perussuunnittelu on suositeltavaa. Suunnittele reitti ja aikataulu ahnehtimatta liikaa. 

Joitakin matkailijoita liian tarkka suunnitelma voi ahdistaa. Liika spontaanisuus saattaa kuitenkin tehdä retkestä päämäärättömän.

Piipahtaisitko jossakin alppikylässä ja suosikkirannalla, jonne junalla ei pääse? Bussi kulkee ja varsinkin Itä-Euroopassa ja Balkanilla muutamalla eurolla pääsee jo pitkälle. Joitakin laivareittejäkin voi kulkea interrail-lipulla. Ne kannattaa selvittää etukäteen ja varata paikka hy­vissä ajoin. Euroopan lomakausi heinä-elokuussa on ruuhkaisinta aikaa. Vapun jälkeen ja syksyllä on väljempää. 

Jos haluat jouduttaa kotimatkaa esimerkiksi halpalennolla, varaa lippu ajoissa. 

Vuonna 1984 interrail oli lähinnä rinkkaselkäisen nuorison tapa tutustua Eurooppaan.

Lipuille on tarjolla neljä eri voimassaoloaikaa

Kymmenen vuotta sitten myyntiin tuli kaksi erilaista interrail-lippua: Interrail Global Pass, joka kelpaa kaikissa reilausmaissa, ja Interrail One Country Pass, jos yksi kohdemaa riittää. 

Lipuille on tarjolla neljä eri voimassaoloaikaa. Esimerkiksi Interrail Global -passilla voi matkustaa viisi päivää 15 vuorokauden aikana. Kortilla pääsee myös itäiseen Eurooppaan, jossa hinnat ovat halvempia, matkakohteet vähemmän koluttuja, elämäntapa eksoottisempi.

Tänään liki koko Eurooppa kuuluu interrailin piiriin, entiseen Neuvostoliitoon kuuluneita maita lukuun ottamatta. 

Millainen lippu?

Interrail-lippuja on niin nuorille, aikuisille kuin senioreille.

Interrail Global Pass kelpaa kaikissa interrail-maissa, joita on kolmisenkymmentä. Nuorisolippujen hinnat ovat 331–787 euroa, aikuisten 413–983 ja senioreiden 372–886 euroa. Lyhin jakso on viisi matkapäivää 15 päivän sisällä, pisin jakso on kuukauden. Interrail One Country Pass käy vain yhdessä maassa. Nuorisoliput ovat 254–394 euroa, aikuisten 317–492 ja senioreiden 285–443 euroa. Lyhin jakso on 3 matkapäivää kuukauden sisällä, pisin 8 päivää kuukaudessa. 

Lipun saa kaikista VR:n lipunmyyntipisteistä, netissä vain kansainväliseltä sivustolta: www.interrail.eu. Sivusto kertoo myös maksullisista paikkalipuista, joita joihinkin juniin tarvitaan, mutta myös kortilla saatavista muista eduista.  

Yksi Wienin hienoista nähtävyyksista on goottilaista tyylisuuntaa edustava Pyhän Tapanin katedraali.

Rokotukset ja vakuutukset Tarkista, tarvitsetko jotain rokotuksia. Euroopassa yleensä et, mutta Itä-Eurooppaa varten kannattaa harkita hepatiitti A -rokotetta. Myös hepatiitti B -rokote on paikallaan joihinkin Euroopan maihin matkustettaessa. 

Rokotetietoa löytyy osoitteista www.rokotus.fi sekä www.rokote.fi. 

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos sairastut yllättäen. Sen voivat tilata Kelasta kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt. www.kela.fi. Huolehdi, että matkavakuutuksesi on kunnossa sairauden ja tapaturmien varalta. Selvitä, mistä saat apua sairastuessasi. Muista säilyttää kuitit korvauksia varten! 

Varotoimenpiteet

Ota passista valokopio ja lähetä se liitteenä omaan sähköpostiisi. Sinne kannattaa laittaa myös muut tärkeät dokumentit, puhelinnumerot ja osoitteet.

Pakkaa kevyesti 

Älä pakkaa rinkkaasi mitään ylimääräistä. Varaa tilaa tuliaisille ja muille ostoksille. Pakkaa varusteet muovi- tai tyhjiöpusseihin. Näin ne menevät pieneen tilaan ja pysyvät kuivina sateenkin sattuessa.

Jätä arvokkaat korut ja muuten korvaamattomat esineet kotiin. Menetettyjä muistoja ei vakuutuskaan korvaa.

Vinkkejä reilaajille

Lataa kännykkääsi Rail Planner -sovellus, jolla voit suunnitella matkaasi. Reissun päällä sovellus toimii myös offlinena, ja voit hakea asemia, alennuksia pääsymaksuista ja lautoista sekä tietoja vierailemistasi paikoista.

Muista pakata mukaan elektronisten laitteiden laturit. Saatat tarvita adapteria, vaikka Euroopassa ollaankin. 

Pidä taskuissa vain vähän käteistä. Käytä rahavyötä tai -pussia, mieluiten paidan tai housujen alla. 

Kevyempi pikkureppu tai kangaskassi on kätevä väliaikaiseen tavarankuljetukseen. Rinkan voi matkalla laittaa säilytykseen joko majapaikassa tai aseman säilytyslokeroihin.

Kunnon korvatulpat pelastavat häiritsevältä hälyltä majapaikoissa ja junassa.

Juo vain pullotettua vettä, jos et ole varma vesijohtoveden turvallisuudesta.

Varaudu myös viileisiin iltoihin ja sadepäiviin.

Muista ottaa henkilökohtaiset lääkkeet mukaan. Hygieniatarvikkeita saa matkaltakin, mutta laastari ja särkylääkkeet on hyvä pakata mukaan. 

Taskulampulle voi olla käyttöä.

Majoitus

Käytä hintavertailusivuja hotellien etsitään. Esimerkiksi Trivagon, Ebookersin tai Expedian sivuilla voit verrata hintoja ja katsoa tarjouksia.

Majapaikan varaaminen etukäteen on suositeltavaa varsinkin lomakauden aikana.  Rohkea ottaa vastaan sen majapaikan, mikä illan tullen osuu kohdalle. Yöpaikan voi toki varata tien päältäkin. Ota nettiosoitteet ja puhelinnumerot mukaan!

Sohvasurffaaminen (www.couchsurfing.org) tarjoaa reippaalle reilaajalle mahdollisuuden majoittua paikallisten luo yöksi, pariksi. Se ei periaatteessa maksa kuin hieman sosiaalisuutta ja seikkailunhalua. 

Jos tyydyt vaatimattomaan majotukseen, hostellit ovat edullisia. Hostelli voi myös tarjota opastettuja kierroksia, retkiä ja muuta maksullista ohjelmaa.

Lisätietoja löytyy osoitteissa hostelworld.com ja hostelbookers.com. Voit tutkia samalla majapaikkojen saamia arvosteluja.

Yöjuna on näppärä tapa matkustaa ja nukkua samaan aikaan. 

Sängystä pitää maksaa, mutta vaunuosastossakin saa unen päästä kiinni – ja aamulla on jo ihan toisella puolella Eurooppaa.

Asenne avoinna 

Pidä mieli avoimena ja reippaana, älä turhia pelkää. Älä kiirehdi, äläkä hermostu pienistä, aina jokin asia vähän tökkii. Ole sosiaalinen ja ennakkoluuloton, muilta reissaajilta saat hyviä vinkkejä. Kunnioita paikallista kulttuuria. Ole kohtelias ja hymyile; opettele kiitos ja hyvää huomenta paikallisella kie­lellä. Noudata perusturvallisuutta; isoissa kaupungeissa saattaa olla näpistelijöitä liikkeellä, varsinkin tungoksessa.

Junamatka Sveitsin Alpeille on elämys. Rochers de Naye on päätepysäkki.

Suunnittele interrail-reitti etukäteen

Vaikka interrail-lippu oikeuttaa matkustamaan Euroopan 29 valtiossa mielin määrin, koko maanosaa ei kannata edes yrittää ahnehtia. Jokaisella on mielessä omat suosikkinsa, mitkä ainakin haluaa nähdä ja kokea, mutta hyvällä suunnitelmalla saa matkasta eniten irti. Valitsimme VR:n sivuilta kolme valmiiksi suunniteltua reittiehdotusta. Kun suunnitelma reitistä ja ajankäytöstä on hahmottunut, voit valita kokonaisen kuukauden lipun sijaan esimerkiksi edullisemman kymmenen päivän lipun. 

Alppijärvikierroksella voit ihailla Sveitsin, Saksan ja Italian kauneimpia maisemia. Tälle reitille sopii hyvin esimerkiksi  5 pv/10 pv:n Global Pass -kortti, jolla voi matkustaa viitenä vapaavalintaisena päivänä 10 päivän sisällä.

Keski-Euroopan suurkaupungeissa riittää nähtävään pidemmäksikin aikaa. Niiden tutkailuun kannattaakin hankkia vähintään 15 päivän lippu.

Klassinen kulttuurireitti tai Välimeren rannikkokaupunkeja kiertävä reitti ovat jo niin laajoja, että niissä riittää koluamista vaikka koko kuukaudeksi. Global Pass -lipulla aikuinen kiertää kuukauden Eurooppaa 844 euron hinnalla, kakkosluokan lippu maksaa 632 euroa.

Lisää reittiehdotuksia, lippujen hintoja ja matkavinkkejä: www.vr.fi/cs/vr/fi/interrail

Teksti Jorma Lehtola, kuvat All Over Press

Kommentoi »