Mitä tehdä Tallinnassa
Matkailu
Mitä tehdä Tallinnassa
Hyppää bussiin ja suuntaa nokka ulos Tallinnan keskustasta. Kokosimme uudet vinkit keväiseen kaupunkiin.
2.5.2017
 |
Apu

Televisiotornin korkeuksissa  Viron itsenäisyyden symboli on 314 metrin korkeuteen kohoava televisiotorni. Neuvostoliiton panssarikolonna piiritti sitä elokuussa 1991, ja sisällä tornissa oli vain neljä miestä ja yksi Kalašnikov. Verinen yhteenotto saatiin vältettyä. Itsenäisyys koitti viimeinkin 20.8. vuonna 1991.  Muistona noista hetkistä tornin alapuolella seisoo neuvostopanssari ja patsas. Patsaan jalustaa kiertää Viron vapautta puolustanutta ihmismuuria kuvaava reliefi. Sisällä tornissa voi tutustua tornin rakentamisen historiaan, ja 21. kerroksen korkeudesta avautuu näkymä yli Tallinnan. Tänä keväänä televisiotornissa avataan uusi Taivas-ravintola, ja Banaane ei ole -näyttely (26.4.–30.9.), joka kertoo nimensä mukaisesti neuvostoajan niukkuudesta.  Televisiotorniin pääsee Viru-keskuksen alapuolella sijaitsevasta bussiterminaalista, ja bussit 34 A ja 38 vievät perille.  Pysäkki on Teletorn. 

Joukkoliikenne toimii Tallinnassa hyvin. Voit matkustaa koko päivän kolmen euron matkakortilla.

Piritan luostari ja majatalo Bussimatkalla kohti Teletornia voi ihailla Piritan rantanäkymiä. Bussin ikkunasta näkee tien oikealla puolella Piritan luostarin rauniot. Luostari rakennettiin 1400-luvun alussa, ja siellä toimi 150 vuoden ajan Vanhan Liivinmaan suurin nunnaluostari. Myös luostari symboloi virolaisille vapautta, ja sen rauniot muistuttavat paikallisia maan rikkaasta historiasta.  Raunioiden takaa nousee luostarin kirkko ja majatalo, jossa on tilaa viidellekymmenelle vieraalle. Huoneissa on hyvin varustetut kylpyhuoneet ja internetyhteys. Hinnat vaihtelevat huonetyypistä riippuen 42 eurosta ylöspäin. Hintaan kuuluu luostarin sisarten valmistama aamiainen. Luostarin ravintolassa voi myös nauttia aterian, mutta se vaatii tilausta etukäteen.  Osoite Merivälja tee 18.

Piritan luostarista on  aikojen myllerryksessä jäänyt pystyyn ainoastaan päätyseinä.

Kaunis Metsäkalmisto Matkalla Piritan luostarista Teletornille löytyy Metsäkalmisto, Tallinnan viehättävä hautausmaa. Se sijaitsee kauniisti kumpuilevassa maastossa, merelle päin kaartuvien mäntyjen katveessa. Metsäkalmiston suunnittelussa on pyritty luonnonläheisyyteen, eikä maisemaa ole pilattu massiivisilla hautamuistomerkeillä. Ainoat poikkeukset ovat presidentti Konstantin Pätsin (1874–1956) perheen hautapaikka ja natsien  uhrien muistomerkki. Pysäkki on Metsakalmistu.

Kasvitieteellinen puutarha Kymmenen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta sijaitsevassa kasvitieteellisessä puutarhassa on yli 8 000 kasvilajia. Sinne pääsee samoilla busseilla kuin Teletornille (34 A, 38). Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin kello 11.00–16.00. Tallinnassa on monia edullisia puutarhaliikkeitä, joiden hintataso on huomattavasti halvempi kuin Suomessa, esimerkkinä alle kymmenen euroa maksavat omena- ja päärynäpuut. Tarkista, että myytävissä lajikkeissa on EU:n kasvipassi ja taimitodistus. Useimmissa on!  Kasvitieteellisen pysäkki on Kloostrimetsa.

Piritan rantatie on suosittu ulkoilureitti.

Tallinnan eläintarha  Hyvin rakennetulla alueella aikuisetkin voivat ihmetellä afrikannorsuja, amurintiikereitä, jääkarhuja, suippohuulisarvikuonoja ja muita eläimiä. Eläintarhan lähes 89 hehtaarin alueella kasvaa metsää ja puutarhat ovat kauniisti rakennettuja. Monet tuovat puutarhaan piknik-eväät, ja puistossa on grillausmahdollisuus.  Eläintarhaan pääsee busseilla 21, 21B, 22, 41, 42 ja 43. Pysäkki on Zoo.

Energian Oivalluskeskus Laivaterminaalien lähellä sijaitseva Energian Oivalluskeskus on kuin sikäläinen Heureka. Sata vuotta vanha sähkölaitos on varsinkin lapsiperheiden suosiossa, siellä voi kokea muun muassa ainutlaatuisen salamaesityksen. Oivalluskeskuksessa on yli 130 interaktiivista näyttely­esinettä. Ne kertovat sähkötalouden historiasta ja kiinnostavista fysikaalisista ilmiöistä. Osoite Põhja puiestee 29.

Energian Oivalluskeskuksessa kävijä oivaltaa paljon muun muassa sähköstä.

Katamaraanilla yli Matkanteko Helsingin ja Tallinnan välillä on nopeutunut vuosi vuodelta. Legendaarinen Georg Ots -alus ja kuuden tunnin laivamatka ovat kaukaista historiaa. Samoin tuntikausien jonotus passintarkastuksessa! Viking Linen uutuus on 10. huhtikuuta liikennöinnin aloittanut katamaraani Viking FSTR. Sata metriä pitkä alus etenee merellä 30 solmua tunnissa, eikä Helsinki–Tallinna-väliin tuhraudu aikaa kuin runsaat puolitoista tuntia.  Lähdöt Helsingistä kello 8.00, 13.00 ja 18.00. 

Bussiterminaali löytyy Viru-keskuksen pohjakerroksesta.

Päivä Tallinnassa Tallinnan julkinen liikenne toimii hyvin ja kattaa koko kaupungin. Lataa R-kioskissa matkakortti. Se maksaa kolme euroa ja on voimassa 24 tuntia. Kortti käy kaikissa busseissa ja raitiovaunuissa. Bussiterminaali sijaitsee Viru-keskuksen alakerrassa, aivan Viru-hotellin kupeessa.

Teksti Liisa Talvitie, kuvat All Over Press

Kommentoi »