Matkaan minibudjetilla
Matkailu
Matkaan minibudjetilla
Poltteleeko lomamatka, mutta budjetti on rajallinen? Ei hätää. Voit säästää suunnittelemalla matkasi huolellisesti ennakkoon tai luottamalla äkkilähtöön. Poimi parhaat säästövinkit ja lähde matkaan!
Julkaistu 28.1.2016
Apu

1 Hyödynnä äkkilähdöt

Kun aurinkoloma houkuttelee ja haluat varata pakettimatkan, pidä silmällä äkkilähtöjä. Voit saada matkan edullisesti varsinkin, jos pystyt joustamaan lähtö- ja paluupäivissä. Monet netissä toimivat matkasivustot (esimerkiksi rantapallo.fi ja napsu.fi) listaavat matkoja muutamien viikkojen päähän, ja edustettuna ovat useimmat tunnetuimmat matkanjärjestäjät Aurinkomatkoista Tjäreborgiin.

Suurimpien matkanjärjestäjien sivuilla on yleensä oma alasivunsa äkkilähdöille. Sivuille www.kuumat.com/akkilahdot.htm on koottu linkit matkanjärjestäjien äkkilähtösivuille.

2 Lennä edullisesti

Expedian lentohintojen tutkimusraportin mukaan paras aika varata lento on 140 päivää ennen matkustamista. 

– Paras varausaika on viikonloppu. Silloin lennot ovat halvimmillaan. Tilastoissamme tiistai on arkipäivistä edullisin varauspäivä, Susanne Svensson Expedialta sanoo.

Charlotte Holmbergh Jacobsson Norwegianilta suosittelee varaamaan lennon suoraan lentoyhtiön sivuilta. Silloin hintakalenterista pystyy poimimaan edullisimman hinnan.

– Yleensä lennon hinta on alhaisempi, jos varauksen tekee useita kuukausia ennakkoon. Jos pystyy matkustamaan koulujen loma-aikojen ulkopuolella, on yleensä helpompi löytää halvempia lentoja. 

– Suosittuihin viikonloppukohteisiin – Espanjaan, Ranskaan ja Italiaan – lentäminen on edullisempaa viikolla. Liikematkakohteisiin, kuten Lontooseen ja Tukholmaan lennot ovat edullisempia viikonloppuna, Holmbergh Jacobsson sanoo.

Tietokoneen selainhistorian tyhjentäminen tai nettiselaimen vaihtaminen ei Holmbergh Janssonin mukaan vaikuta lentohintoihin mitenkään.

3 Majoitu mukavasti

Varaa hotellihuone noin kuukautta ennen yöpymistä. Trivagon tutkimuksen mukaan varausta ei kannata tehdä liian aikaisin: Yli kaksi kuukautta ennen matkaa hinta on kalliimpi – ja kallistuu taas matkustuspäivän lähestyessä.

– Tässäkin on maakohtaisia eroja: Iso-Britanniaan matkaavan kannattaa varata huone 4–5 viikkoa ennen matkaa. Ranskaan matkaava voi jättää varaamisen pari viikkoa ennen matkaa ja saada vielä hyvän hinnan. Espanjassa hotelli on edullisimmillaan 4–7 viikkoa ennen matkaa, Saksassa 3–4 viikkoa ja Italiassa 3–6 viikkoa ennen matkaa, Anna Degerholm Trivagolta vinkkaa.

Hän neuvoo käyttämään hintavertailusivustoja niin lennoissa kuin hotelleissa.

– Matkusta sesongin ulkopuolella. Valitse pienempiä, vähemmän tunnettuja kohteita. Tutustu hotelleista kirjoitettuihin arvosteluihin, niin tiedät mitä olet varaamassa, Degerholm sanoo.

4 Paketoi ja säästä

Matkojen online-varaaminen on uskomattoman helppoa, kun esimerkiksi Ebookers.fi- ja Expedia.fi-sivuilla on valittavissa käytännössä koko maailma hotelleineen. Samoilta sivuilta saat halutessasi vuokra-auton ja vakuutuksen. 

– Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä enemmän on valinnanvaraa. Kun Expedian kautta varaa sekä lennot että hotellin, säästö on keskimäärin 78 euroa, Susanne Svensson sanoo.

Svensson suosittelee kaupunkilomille heinä–elokuuta, jolloin hinnat ovat edullisimmillaan. Välimeren alueelle kannattaa matkata touko–kesäkuussa ja jälleen syys–lokakuussa. Sää näyttää parhaat puolensa, mutta hinnat voivat olla 30–50 prosenttia huippusesonkia alhaisemmat.

Ebookersin Aki Juusola suosittelee valitsemaan matkustuspäivän edullisimman hinnan mukaan. Ebookersin valikossa lentoja on halutessa tarjolla kolmen päivän haitarilla.

Juusola vinkkaa myös säästämään valitsemalla edullisen matkakohteen. Esimerkiksi Berliiniin saa usein viikonlopun lento- ja hotellipaketin alle kahdellasadalla eurolla. 

– Sen lisäksi eläminen Berliinissä on huomattavasti edullisempaa kuin esimerkiksi Lontoossa ja Pariisissa. Muita hyviä budjettimatkailijan kohteita ovat Praha, Budapest ja Riika, Juusola vinkkaa.

5 Vuokraa auto

Suurimmat kansainväliset autonvuokrausketjut ovat siinä mielessä toimivia, että auton voi vuokrata ja palauttaa sinne, mikä oman reittisi kannalta sopii parhaiten.

Susanne Svensson kehottaa selvittämään autovuokran kokonaishinnan hintavertailuja tehdessä. Halvan hinnan päälle saattaa tulla iso vakuutus tai muita maksuja. 

– Jos pieni auto riittää, hinta voi olla paljon perheautoa halvempi. Jotkut vuokraamot veloittavat gps-laitteesta isoja summia, käytä sen sijaan kännykkäsi reittihakuohjelmaa. Selvitä puhelinoperaattoriltasi datapaketin hinta. Se tulee usein halvemmaksi kuin gps-laitteen vuokraaminen, Svensson sanoo.

6 Risteile alennuksella

Kansainväliset risteilyt ovat pääsääntöisesti edullisimmillaan, kun risteilyn lähtöpäivään on yli vuosi. Hinnat nousevat 11 kuukautta ennen lähtöä, kun lennot tulevat varattaviksi. 

– Karibian-risteilyt ovat edullisimmillaan syyskuun puolivälistä joulukuun puoliväliin. Sesonkiaika on helmi–elokuussa, jolloin hinnatkin ovat korkeammat, Petri Sirén Risteilykeskuksesta sanoo. 

– Välimeren-risteilyt ovat edullisimmillaan talvella, mutta edullisia hintoja on saatavilla myös maaliskuun loppupuolelta toukokuun loppuun ja jälleen syys–marraskuussa, jolloin sääkin suosii. 

Hintaa voi vielä alentaa kokoamalla ryhmän, jonka koko pitää olla vähintään 10 henkilöä tai 8 hyttiä.

– Risteilylaivojen tax free -myymälöissä kannattaa tehdä verovapaita ostoksia varsinkin risteilyn viimeisinä iltoina, jolloin laivoilla on alennusmyyntejä, Sirén vinkkaa.

7 Hyödynnä kanta-asiakkuus

Kaikki matkailualan toimijat suosittelevat kanta-asiakkaaksi rekisteröitymistä. Varustamoilla, lentoyhtiöillä, varaussivuilla, hotelliketjuilla, autonvuokrausketjuilla sekä VR:llä on omia kanta-asiakasohjelmia, joiden kautta saa alennuksia, tarjouksia ja lukuisia muita etuja – sekä tietoa tulevista tapahtumista. 

– Uutiskirjeistä saatavat alennuskoodit kannattaa hyödyntää. Niillä saa usein alennusta myös tarjoushinnoista. Tammikuussa on koko vuoden parhaat tarjoukset, varaa lomasi ajoissa, Ebookersin Aki Juusola kehottaa. ●

Teksti Satu Kärki, kuva Fotolia

Lue myös muita matkajuttuja:

Kommentoi »