Apu

Avun legendaarinen toimittaja Jorma Lehtola eläkkeelle – Nämä 12 artikkelia eivät unohdu koskaan

Avun legendaarinen toimittaja Jorma Lehtola eläkkeelle – Nämä 12 artikkelia eivät unohdu koskaan
Avussa 24 vuotta toimittajana työskennellyt Jorma Lehtola jäi eläkkeelle toukokuun lopussa. Kokosimme lukijoiden iloksi 12 hänen artikkeliaan, jotka jäävät elämään.
Julkaistu: 4.6.2020
On niitä jotka lähtevät, ja toisia jotka jäävät, niin on ollut aina, sanotaan Muumilaaksossa.
On se hetki. Neljännesvuosisata Apua on takana ja lapinmies suuntaa uusiin edesottamuksiin.
Jo tulikin maailmaa kirjoitettua koko leveydeltä, ranskanperunoiden valmistuksesta Kap Hornin ympäripurjehdukseen. Tuli ajettua Andy McCoyn kanssa Pelkosenniemelle, ja Saabilla EU:n itäraja Nuorgamista Kyprokselle.
Olen hengästynyt.
Maailma on ollut usein valtimolla. Olen katsellut sortunutta kaksoistornia New Yorkissa, haistanut palaneen käryä Kiovan aukiolla ja arvaillut Marutei Tsurusen pulssia Tokiossa, kun itärannikon ydinvoimala alkoi vuotaa.
Silti läheisimmät muistoni liittyvät tapaamisiin tavallisten ihmisten kanssa maakunnissa, siellä, missä ne Avun lukijat tunnetusti parveilevat.
Se maa on tuhansien tarinoitten maa, ja minä sain onnekseni kirjata niistä rahtusen ylös.
Olen siunattu.
Journalismin maailma, johon tulin, on toinen maailma kuin se, josta lähden.
Ensimmäiset juttuni – jo ennen A-lehtiä – naputtelin mekaanisella kirjoituskoneella, puhelimet olivat kiinni seinässä ja filmirullat kulkivat postiautossa. Faksi oli nopein sähköposti, mutta kehut ja hau-kut tulivat kirjekuoressa.
Nyt työ – ja koronakaranteenin aikaan koko työyhteisö – on siirtynyt verkkoon. Tällaisesta ei opiskeluaikoinani pronssikaudella puhuttu mitään.
Turha haikailla menneitä, se kaikki kulkee mukana. Lämmittää ajatus, että ehkä silloin tällöin joku on juttuani lukiessaan miettinyt, että kannatti tämäkin lehti tilata – tai edes peruuttaa.
En sano hyvästi, vaan näkemiin. Jokaisesta erosta jää kultaa käteen.
Jorma Lehtolan 12 ikivihreää
Kommentoi »