Apu

Jorma Uotinen: Haluan, että minut heitetään tuhkana tuuleen

Jorma Uotinen: Haluan, että minut heitetään tuhkana tuuleen
Tanssitaiteilija Jorma Uotinen ei haikaile menneitä eikä odota komeita hautakiviä.
Julkaistu: 15.8.2019

Jorma Uotinen on 69-vuotias tanssitaiteilija ja tv-persoona, joka on ollut kansansuosionsa huipulla viime vuodet. Professori Uotinen nähdään syksyllä uudessa First dates Suomi -ohjelmassa MTV:llä.

– Oli kiinnostavaa nähdä, minkälaiset ihmiset lähtevät sokkotreffeille koko valtakunnan eteen, Uotinen kertoo kuvauksista.

Hän sanoo olleensa nuorena maailman huonoin treffailija. Hän harrasti teatteria sen verran intohimoisesti ettei ehtinyt osallistua kotikaupunkinsa Porin treffailukulttuuriin. Hän muistaa Torin vieressä sijainneen ”piikarännin”, jossa nuoriso sahasi edestakaisin kadunpätkää.

Nostalgia ei kuulu sanavarastooni

– En ole niitä, jotka ajattevat, että ennen oli kaikki paremmin. Ei ollut. Minun aikana saatiin appelsiini kerran viikossa, tänä päivänä saadaan mitä vain. Koko infrastruktuuri on muuttunut. En kaipaa vanhoja aikoja.

Hän hyväksyy sen, ettei tanssijalka enää nouse. Viime vuonna hän kuitenkin esiintyi koreografi Kaari Martinin teoksessa, mutta vähättelee kehuttua rooliaan pelkäksi kävelyrooliksi.

Tanssia kehutaan parhaaksi aivolääkkeeksi, mutta Uotisella lääkitys on muuttunut epäsäännölliseksi.

– Kun olen kuitenkin pysynyt liikkeessä ja pystyn jonkin ajatuksenkin vielä tuottamaan, niin se on tärkeintä tässä vaiheessa.

Jos ei ole mitään annettavaa, on siirryttävä eläkkeelle

Uotinen valittiin hiljattain Porin positiivisimmaksi ihmiseksi, ja töitä riittää.

– Olen jo vuosia sitten lopettanut sanan kiire. Minulla ei ole kiire, vaan intensiivinen elämä. Se on jotain aivan muuta kuin sitä, että kiireessä juokset, etkä ehdi tehdä mitään kunnolla. Jos tuntuu, ettei ole mitään annettavaa ja jos menettää järkensä tai muistinsa, sitten on siirryttävä eläkkeelle.

Lopuksi tuhkana tuuleen

Vierivä mies ei kukkulalle kaipaa.

– Minut heitetään tuhkana tuuleen, kuten äitinikin. En kuulu siihen taiteilijajoukkoon, joka on varmistanut ennen kuolemaansa, että pääsee taiteilijakukkulalle Hietaniemeen. Heitäkin tunnen, mutta se kukkula on niin täynnä, että minä en enää mahdu sinne, Jorma Uotinen nauraa.

Lue tämä Jorma Uotisen haastattelu kokonaisuudessaan Apu 33 /2019.

2 kommenttia