Tanssin tähti / Ima Iduozee / Imagen sankarit 2017
Puheenaiheet
Tanssin tähti / Ima Iduozee / Imagen sankarit 2017
Ima Iduozee oli juuri päässyt Teatterikorkeakouluun, kun hänen debyyttiteoksensa This is the Title sai ensi-iltansa URB-festivaaleilla. Elettiin heinäkuun loppua vuonna 2012.
Julkaistu 16.5.2017
Image

Iduozee esiintyi Aleksanterin teatterissa Tanssin juhlaa -gaalassa. Tilaisuuden kuuluisimpia vieraita oli yhdysvaltalainen koreografi ja taiteellinen johtaja Carolyn Carlson, jolla on suomalaiset sukujuuret. Hän kiinnitti huomionsa Iduozeehen ja pyysi tämän Pariisiin esittämään kokopitkän soolon.

”Pariisin näytöstä oli katsomassa muutama kansainvälinen kuraattori, jotka pitivät työstäni. He kutsuivat minut omille festareilleen Torinoon ja Amsterdamiin. Sitten siellä oli taas kuraattoreita ja niin edelleen”, Iduozee kertoo.

Nyt hän on kiertänyt debyyttiteoksensa kanssa maailmalla jo neljä vuotta, kahdessatoista maassa. Viimeisin Iduozeen Suomessa nähty tanssiteos The Body of Work oli Zodiakissa loppuunmyyty. Teos kertoo muistinsa menettäneestä ihmisestä, joka ei tiedä, mikä ja kuka on tai mistä on tullut.

Vuonna 2015 Iduozee sai Suomen arvostelijain liiton Kritiikin kannukset -palkinnon ja kutsun Linnan juhliin. Debyyttiteos This is The Title valittiin eurooppalaiseen Aerowaves-ohjelmaan, josta monet merkittävät koreografit ovat ponnahtaneet kansainväliseen tietoisuuteen.

Moni Iduozeen työ käsittelee normaaliutta, identiteettiä ja kehoa. Aiheet vetoavat ihmisiin ajassa, jossa identiteettejä on pikkuhiljaa tarjolla yhä enemmän.

”Tanssin ei tarvitse olla pienen porukan pienelle porukalle tekemää puuhastelua. Haluan purkaa teoksillani teatteriin ja tanssitaiteeseen usein liitettyä elitististä leimaa”, Iduozee sanoo.

Se tapahtuu avaamalla kenttää yhä useammalle ammattilaiselle. Moninaisuuden vaalimisen kuvitellaan usein tarkoittavan, että joltakulta otetaan jotakin pois. Se on Iduozeen mielestä virheellinen ajattelutapa.

Siksi hänestä on tärkeää tehdä myös kaupallisia töitä. Viimeisin niistä oli koreografia, jonka Iduozee teki pop-artisti Almalle Emma-gaalaan. Moni muistaa Iduozeen myös television Dance-kilpailun finaalista vuonna 2010. Ohjelma toimi ammatillisena ponnahduslautana.

”Yritän castata kaupallisiin töihini ihmisiä mahdollisimman monipuolisista taustoista, jotta suomalaisuuden todellinen kirjo olisi paremmin edustettuna. Kun olin nuori, en nähnyt ketään näköisiäni yhdessäkään suomalaisessa näytelmässä tai tanssiteoksessa, joita kävin katsomassa.”

Juuri nyt hän valmistelee esitystä, joka saa ensi-iltansa URB-festivaaleilla elokuussa. Teoksen nimi on Garden of Eden. Kaikki on vasta alussa, joten siitä ei oikein voi vielä puhua teoksena.

”Toistaiseksi työni on vain tuotantoa, työryhmän koolle kutsumista, kirjoittamista, lukemista ja suunnittelua.”

Teemat ovat Iduozeelle sekä uusia että vanhoja eli jalostettuja. Garden of Eden käsittelee kehollisuutta ja afrofuturismia eli tulevaisuuden kuvittelemista rodullistettujen näkökulmasta.

”Ehkä tämä työ myös maalaa sitä maailmankuvaa, jonka toivon tulevaisuudessa näkeväni.”

Lue jutut kaikista sankareista:

Kommentoi »