Äitien yhdistäjä / Hanna Lilja / Imagen sankarit 2017
Puheenaiheet
Äitien yhdistäjä / Hanna Lilja / Imagen sankarit 2017
Hanna Lilja huomasi elokuussa 2015 ilmiön ystäväpiirissään. Monet hänen tuntemansa äidit kaipasivat vertaistukea.
16.5.2017
 |
Image

”Itselläni ei ole lapsia mutta ystävillä on. Äidit kokivat olevansa yksin uudessa elämäntilanteessa. Minua tuskastutti, kun en ehtinyt olla äitien tukena niin paljon kuin olisin halunnut.”

Lilja alkoi miettiä Tinderiä. Jos ihmiset löysivät sen kautta seuralaisia, miksei äideille voisi kehittää vastaavaa sovellusta ystävystymistä varten?

Liljalla ei ollut kokemusta yrittäjyydestä. Hän oli työskennellyt projektipäällikkönä nanotekniikkaan erikoistuneessa firmassa ja irtisanoutunut keväällä 2015, kun hän muutti Lontooseen poikaystävänsä kanssa. Elämäntilanne oli otollinen uuden kokeilemiseen.

Lilja googlaili, perehtyi sovelluksiin ja opetteli käyttämään tietokoneohjelmistoja. Lisäksi yrittäjätutut antoivat arvokkaita vinkkejä.

Jo parin kuukauden päästä hän perusti kahden ystävänsä kanssa firman Suomessa. Toukokuussa 2016 ilmestyi ensimmäinen versio Momziesta iOS-laitteille. Puhelinsovelluksessa äidit voivat tutustua lähialueiden äiteihin. Profiilissa ilmoitetaan lasten ja äidin iät.

”Pari viikkoa ennen julkaisupäivää tunteeni heittelivät laidasta laitaan. Testiversiota kokeilleet kaverit kehuivat sovelluksen tarpeellisuutta. Välillä olin hyvin rauhallinen ja luotin ideaani. Toisinaan taas stressasin, ettei kukaan halua käyttää Momzieta.”

Momzie keräsi kuitenkin nopeasti käyttäjiä ja kiittävää palautetta. Nyt palvelulla on tuhansia käyttäjiä. Eniten sovellusta käytetään Suomen suurimmissa kaupungeissa, mutta Lilja yllättyi, kun myös pienillä paikkakunnilla oli kiinnostuneita.

”Se voi johtua muutoksesta. Pikkupaikkakunnat eivät ole enää sellaisia kyläyhteisöjä, joita ne ehkä ennen olivat. Uusia ystäviä on vaikea saada. Teknologia onneksi helpottaa asioita. Ainoa saamani negatiivinen kommentti oli, että miksi tästä ei ole jo Android-versiota”, Lilja naurahtaa.

Sellainen kehitettiin seuraavaksi syksyksi. Tänä keväänä Lilja pitää sijoittajille hissipuheita ja etsii Momzielle rahoittajia. Tähän asti yrittäjät ovat pärjänneet omilla varoillaan ja teknologian kehittämiskeskus Tekesin rahoituksella.

Momzie laajeni Britteihin viime helmikuussa, ja seuraavaksi toimintaa on tarkoitus viedä muihinkin maihin.

Deittisovellusten käyttäjien toiveet osuvat harvoin yksiin. Yksi etsii vakavaa parisuhdetta, toinen seksiseuraa ja kolmas ystävää. Seurauksena on harvoin merkityksellisiä ihmissuhteita.

Momzien käyttäjillä on jo valmiiksi samanlainen elämäntilanne ja motiivi seuranhakuun. He ovat äitejä, jotka etsivät ystävää. Sen ansiosta sovellus toimii. Miksei isiä ole otettu mukaan?

”Halusimme saada äitien kynnyksen kokeilla Momzieta mahdollisimman matalaksi. Siksi päätimme rajata sovelluksen vain naisille. Olemme miettineet eri vaihtoehtoja, miten saisimme isät mukaan, mutta emme ole toistaiseksi tehneet päätöksiä”, Lilja sanoo.

Välillä hän saa käyttäjiltä viestejä ja kuvia, joissa he kertovat löytäneensä sovelluksen kautta sydänystävän. Silloin tuntuu, että hän on onnistunut siinä, mihin ei alun perin kuvitellut ehtivänsä: tukemaan äitejä ja vähentämään heidän yksinäisyyttään.

Lue jutut kaikista sankareista:

Kommentoi »