
Luumu vauhdittaa vatsan toimintaa, mutta ihan kaikille se ei sovi – Voi myös vahvistaa luustoa
Tutkimusten perusteella kuivattujen luumujen syöminen päivittäin voi parantaa vaihdevuosi-iän ohittaneiden naisten luuston kuntoa ja ehkäistä osteoporoosia.
Luumut tunnetaan etenkin ummetuksen helpottajina. Jo vanha kansa koetti saada liikettä suolistoon popsimalla kuivattuja luumuja. Vaikutus perustuu sekä luumujen sisältämään kuituun että suoliston toimintaa vauhdittaviin yhdisteisiin, muun muassa sokerialkoholi sorbitoliin. Tämän vuoksi luumut eivät välttämättä sovi ummetuksen hoitoon, jos vaiva liittyy ärtyvän suolen oireyhtymään. Sorbitoli kuuluu fodmap-hiilihydraatteihin, joka käyvät paksusuolessa ja voivat aiheuttaa ikäviä oireita.
Yleensä ummetuksen lievittämiseen käytetään kuivattuja luumuja, joiden on hyvä antaa liota vedessä yön yli. Sopiva annos on 6–7 hedelmää liotusvesineen aamuisin. Myös luumutäysmehu edistää vatsan toimintaa samaan tapaan.
Kuivatuista luumuista on muutakin hyötyä terveydelle. Tutkimusten perusteella niiden syöminen päivittäin voi parantaa vaihdevuosi-iän ohittaneiden naisten luuston kuntoa ja ehkäistä siten osteoporoosia. Kuivatut luumut saattavat myös lisätä terveyttä edistävien bakteerien määrää suolistossa.
Syksyn sesonkiaikaan kannattaa popsia tuoreita luumuja. Kuitupitoiset hedelmät sisältävät muun muassa A- ja K-vitamiinia sekä runsaasti sydänterveydelle tärkeää kaliumia. Luumuissa on paljon polyfenolisia yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina ja vähentävät elimistön lievää tulehdusta. Luumujen syöminen ehkäisee myös verensokerin jyrkkää nousua aterian jälkeen, mikä pienentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Tuomen sukulainen
Luumu on läheistä sukua aprikoosille, persikalle, kirsikoille – ja ehkä yllättäen tuomelle. Luumupuun soikeat tai pyöreät hedelmät eli luumarjat voivat olla sinisiä, punaisia, liiloja, keltaisia tai jopa vihreitä. Kriikuna on luumun pienikokoinen alalaji. Suomessa luumupuita on kasvatettu jo 1600-luvulta lähtien, mutta kaupallinen viljely on meillä yhä melko vähäistä.
Joulun klassikko
Luumuherkut kuuluvat meillä perinteisesti jouluun. Luumukiisseliä eli väskynäsoppaa on tarjottu riisipuuron kyytipoikana iät ajat. Vanhan ajan joulutortut täytetään luumuhillolla, jota voi keittää itsekin tuoreista tai kuivatuista luumuista. Samalla voi säädellä sokerin määrää.
Lähteet: healthline.com, fineli.fi, Terveyskirjasto.fi, epressi.com ja hmlry.fi.