
Avokado voi auttaa painonhallinnassa, vaikka viidesosa siitä on rasvaa – Nimi tarkoittaa kiveksiä
Hyvän rasvan lisäksi avokado sisältää muun muassa monia vitamiineja, kuitua ja kaliumia.
Avokado on kummajainen hedelmien joukossa, sillä lähes viidesosa siitä on rasvaa. Valtaosa on kuitenkin pehmeää tyydyttämätöntä rasvaa, joka tutkitusti laskee veren kolesterolia ja edistää siten sydänterveyttä. Avokado sisältää etenkin omega-9-rasvahappoihin kuuluvaa oleiinihappoa. Hiilihydraatteja ja sokereita avokadossa on hyvin vähän, mutta suoliston tarvitsemaa ravintokuitua runsaasti. Rasvapitoisuutensa vuoksi avokadossa on huomattavasti enemmän energiaa kuin hedelmissä yleensä, yli kaksinkertaisesti banaanin verrattuna. Toisaalta avokado pitää hyvin kylläisyyden tunnetta, mikä auttaa painonhallinnassa,
Viime vuosina avokadosta on tullut trendikäs suosikkihedelmä, jota viipaloidaan leivän päälle ja pilkotaan pastakastikkeeseen. Terveyden kannalta avokado on mainio lisä ruokavalioon, sillä se sisältää hyvän rasvan ja kuidun lisäksi monia muitakin ravintoaineita. Avokadossa on C-, E- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, etenkin folaattia, jota suomalaiset saavat usein niukasti. Siinä on runsaasti myös kaliumia, joka toimii suolan vastavaikuttajana ja tasaa verenpainetta. Avokadon karotenoidit muun muassa vaimentavat elimistön tulehdustilaa ja edistävät silmien terveyttä.
Myös avokadon suuri ja kova siemen sisältää terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä. Ne voi napata talteen jauhamalla kiven esimerkiksi smoothien sekaan
Raaka, kypsä vai pilaantunut?
Avokado on tuskastuttavan herkkä hedelmä: kaupassa kivikova, mutta äkkiä jo läpimätä. kypsyyttä ei kuitenkaan kannata kokeilla puristelemalla, sillä pusertelu vain edistää pilaantumista. Nappaa sen sijaan hedelmän pyöreä kanta pois. Jos avokado on raaka, kanta ei irtoa suosiolla. kypsässä hedelmässä näkyy kannan alla vihreää tai kellertävää väriä, kun taas Ruskea sävy kertoo ylikypsyydestä.
Jos haluat nopeuttaa Kypsymistä, sulje avokado paperipussiin omenan tai banaanin kanssa. jääkaapin kylmyys puolestaan hidastaa kypsymistä, joten raakoja avokadoja kannattaa säilyttää huoneenlämmössä.
Kivekset puussa
Avokado on kotoisin Väli-Amerikasta. Hedelmän nimi juontaa asteekin kielen sanaan ahucatl, joka tarkoittaa kiveksiä. Ryppyiset hedelmät nimittäin riippuvat puussa pareittain. Avokadoa onkin perinteisesti pidetty afrodisiakkina eli sukuviettiä kiihottavana ruokana.
Lähteet: satokausi.fi, k-ruoka.fi, fineli.fi, terve.fi ja healthline.com.