Tommi Melender: "Ylhäisöllä ei ole aikaa, alhaisolla ei ole rahaa" – Apinalaatikko-podcast päästää kuulijat huipputoimittajien pään sisään – kuuntele täältä!
Apinalaatikko
Tommi Melender: "Ylhäisöllä ei ole aikaa, alhaisolla ei ole rahaa" – Apinalaatikko-podcast päästää kuulijat huipputoimittajien pään sisään – kuuntele täältä!
Apinalaatikko-podcastissa isoihin teemoihin perehtyneet kirjoittajat avaavat ajatteluaan juttujensa takaa. Uusimmassa jaksossa kirjailija ja taloustoimittaja Tommi Melender pohtii työn tulevaisuutta: – Uudella ylhäisöllä on rahaa mutta ei vapaa-aikaa, uudella alhaisolla on vapaa-aikaa, mutta ei rahaa.
Julkaistu 25.2.2021

Toimittaja ei kirjoita kaikkea juttuun ja muita totuuksia – Apinalaatikossa juttujen kirjoittajat pääsevät vihdoin ääneen.

Apinalaatikon juontaa Sami Kuusela ja haastateltavana on alan kovimpia toimittajia.

Luvassa on rankkaa, hauskaa ja älykästä puhetta tärkeistä asioista. Hyppää mukaan!

Kuuntele Apinalaatikkoa Spotifyssa! Se löytyy myös Google Podcasteista ja muista yleisimmistä podcast-palveluista.

Mainostajina A-lehdet ja Storytel.

Jakso 14: Miten työn tekeminen muuttuu – Tommi Melender

Kirjailija ja taloustoimittaja Tommi Melender pohtii, miten työn tekeminen ratkaistaan tulevaisuudessa. "Uudella ylhäisöllä on rahaa mutta ei vapaa-aikaa, uudella alhaisolla on vapaa-aikaa, mutta ei rahaa", toteaa Tommi Melender Image-lehden esseessään.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 13: Baarien pitäminen auki on teatteria tärkeämpää – Juha Hurme

Finlandia-palkittu kirjailija, teatterimies Juha Hurme sanoo, että jos taide-esitykset ja baarien auki pitäminen laitetaan vastakkain, hän on kapakoiden puolella. Ravintolat nimittäin poistavat yksinäisyyttä.

Hurme toteaa myös, että pandemiat ovat vain merkki luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta, ja jos ihminen ei ala käyttäytyä, luonto voittaa.

Jaksossa selviää sekin, miten käsidesillä voi poistaa hilseen.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 12: Sivistyneet suomalaiset kestävät poikkeusoloja – Pekka Sauri

Apinalaatikon jaksuun ja lohtuun keskittyvässä jaksossa Pekka Sauri ihmettelee, kuinka hienosti olemme jaksaneet koronapandemiaa, joka ei tunnu loppuvan koskaan.

Sivistyneet suomalaiset ovat kuitenkin osoittaneet kestävänsä poikkeusoloja hienosti. Vaikka jupistaan, ollaan vastuullisia.

Jakson lopussa käydään läpi käytännön vinkkejä koronan loppurutistuksesta selviytymiseen.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 11: Ilmastonmuutos on väärä termi – Riikka Suominen

Ilmastonmuutos on väärä termi. Tulee puhua kriisistä tai katastrofista, jottei käytä hiililobbareiden sanastoa. Miten sanoilla käydään ilmastotaistelua?

Image-lehteen Kenen sanoilla puhut ilmastosta -kolumnin kirjoittanut Riikka Suominen listaa myös Suomen ilmastovihamielisimmät yritykset.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 10: Matkailu Suomessa on muutakin kuin ketjuhotelleja – Valtteri Väkevä

Tarkoittaako kotimaanmatkailu törkyhintaisia ketjuhotelleja, tylsää luontoa, homeisia kotiseutumuseoita ja kumisia aamupalasämpylöitä? Vai jotain oikeasti mahtavaa?

Matkailulehti Mondon tuottaja Valtteri Väkevä todistaa kyynisesti jankuttavalle Sami Kuuselalle, että Suomestakin voi löytyä ihania matkakohteita.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 9: Paperittomien päiväkeskus – Laura Myllymäki

Miltä salaisessa osoitteessa sijaitsevassa paperittomien päiväkeskuksessa näyttää? Mitä laittomasti Suomessa oleskelijoille pitäisi tehdä? Apu-lehden Laura Myllymäki selvitti – Lue reportaasi tästä.

Jokaisella on mielipide paperittomista ja kaikki paasaavat. Toiset haluavat heittää ilman lupaa Suomessa majailevat rajan yli tai keskitysleireille, toiset vaativat suojelua. Viranomaiset pelkäävät varjoyhteiskunnan syntyä, mikä voi johtaa isoihin ongelmiin.

Kukaan ei kuitenkaan kysy paperittomilta, mikä meininki. Nyt kysyttiin. Onko varjoyhteiskunta paikka, jossa on rottia ja laittomia pakolaisia? Missä paperittomat nukkuvat? Onko yhteiskuntarauha vaarassa, kun raivoamme toisillemme ulkomaalaisista?

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 8: Kimmo Ohtonen ja susiviha

Susista raivotaan. Väärämielisten tappouhkauksetkaan eivät ole harvinaisia.

Voiko sudesta keskustella normaalisti? Onko susien puolustaminen poliittinen itsemurha esimerkiksi kepulaiselle poliitikolle ja mitä susista oikeasti pitäisi ajatella?

Kun entinen pääministeri Juha Sipilä vaati Keskustan kokouksessa susille nappia otsaan, luontotoimittaja Kimmo Ohtosen mitta täyttyi: kuinka Sipilän kaltainen arvovaltainen poliitikko kehtasi syyllistyä niin räikeään populismiin?

Ohtonen kirjoitti asiasta kolumnin Apu-lehteen ja suututti suden vihaajat. Lue aiheesta lisää täältä.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 7: Anna-Kaisa Huusko ja epäilyttävän edulliset joulupallot

Kun jouluvalosetti tai pukin naamari maksaa muutaman euron, pitäisi hälytyskellojen kilkattaa.

Joulun alla krääsän määrä lisääntyy ja tavaroita tuotetaan yhä enemmän maissa, joissa työntekijät saavat liian vähän palkkaa ja työolot ovat karmeat. Kaiken tämän kamaluuden takana on globalisaatio, johon yksittäisen kuluttajan on tosi vaikea tai mahdoton vaikuttaa.

Onko vastuullinen kuluttaminen edes mahdollista? Miten voimme ostaa joulukrääsää, jonka tuotannossa ei joku ole kärsinyt ja mistä tunnistaa riistotuotteen, vaikkapa epäeettiset joulupallot? Ja miksi yritysten ja myös kuluttajien syyllistäminen on, vaikkakin ikävää, tarpeellista.

Podcastin taustalla on toimittaja Anna-Kaisa Huuskon Avotakkaan kirjoittama artikkeli Halvalla on hintansa – tuotelapussa luvattu skandidesign voi tarkoittaa maapallon toisella laidalla tuotettua.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 6: Apinalaatikko - Mari Karsikas ja #ImWithSanna

Sanna Marin esiintyi Trendi-lehdessä ilman paitaa ja siitä nousi ensin someraivo ja sen jälkeen naisvihaa vastaan taisteleva kansanliike #ImWithSanna. Trendi-lehden päätoimittaja Mari Karsikas kertoo, miten maailman mediat innostuivat taas kerran pääministeristämme ja kuinka Sanna Marinilla on täydellinen kamerailme. Karsikas on antanut lokakuusta lähtien haastatteluita Sanna Marinista maailman medioihin ja on esiintynyt jopa dubattuna Japanin television aamuohjelmassa.

Mikä tekee Sanna Marinista ikonin, jota puolustetaan leijonien lailla myös ulkomailla? Mitä Marin edustaa?

Lisäksi paljastuu, kauanko Marinin kuvaukset kestivät ja mitä muuta pääministeri ehti tehdä kuvausten aikana. Normaalisti Trendin pääjuttua kuvataan kokonainen työpäivä.

Podcastin taustalla ovat Jonas Lundqvistin ottamat kuvat toimittaja Anni Peltolan Trendi-lehteen kirjoittamaan artikkeliin.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 5: Juhani Karila ja mutkikas suhde kotiseutuun

Millainen haava repeää, kun maalainen muuttaa kaupunkiin? Helsinkiin muuttanut kirjailija ja toimittaja Juhani Karila kirjoittaa kaipuustaan Lappiin. Onko maalla juntteja? Ovatko hesalaiset itseään täynnä? Mistä maaltamuuttajan äijäilypaineet tulevat? Karila ja Kuusela vatvovat juurien irtirepimisen hankaluutta.

Podcastin taustalla on kolme Juhani Karilan Image-lehteen kirjoittamaa artikkelia. Löydät ne täältä, täältä ja täältä.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 4: Milka Sauvala ja pitkittynyt korona

Mitä jos koronaviruksesta ei parane? Jos oireet kestävät kuukausia eikä kukaan voi auttaa? Apu-lehden toimittaja Milka Sauvala tapasi pitkäkestoisesta koronasta kärsiviä ja kertoo, kuinka moni kokee jääneensä oireidensa kanssa yksin.

Podcastin taustalla on Milka Sauvalan Apu-lehden artikkeli, jonka pääset lukemaan tästä.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 3: Sammeli Heikkinen ja valkoposkihanhet

Mitä raivo hanhia kohtaan kertoo suhteestamme luontoon? Miksi Avun toimittaja Sammeli Heikkinen rakastaa hanhia? Onko kauheaa, jos tekee mieli potkaista hanhia ja miten hanhet reagoivat teknoon?

Podcastin taustalla on Sammeli Heikkisen Apu-lehden artikkeli, jonka pääset lukemaan tästä. Artikkeli palkittiin kesällä 2020 Sovittelujournalistien yhdistyksen kesän juttu -tunnustuksella.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 2: Sonja Saarikoski ja #metoo

Miksi klassisen musiikin piirissä on niin paljon seksuaalista häirintää? Image-lehteen osin omakohtaisen artikkelin kirjoittanut Sonja Saarikoski pohtii #metoo-asioita. Podcastin tausta-artikkelin voit lukea tästä.

Kuuntele Spotifyssa!

Jakso 1: Markus Leikola ja Amerikka

Toimittaja, kirjailija ja bisnesmies Markus Leikola analysoi Yhdysvaltoja presidentinvaalien alla. Miten Trumpin kaltainen mölytoosa voi olla vallassa ja miksi Joe Biden on niin tylsä? Ja mitä Amerikka merkitsee meille suomalaisille? Podcastin taustalla on Markus Leikolan Apu-lehden juttu Amerikka toivon ja pelon rajalla, jonka pääset lukemaan tästä.

Kuuntele Spotifyssa!

Kiinnostaako kaupallinen yhteistyö Apinalaatikossa? Autamme löytämään parhaat ratkaisut, joilla brändisi voi kuulua A-lehtien podcasteissa. Lue lisää tästä ja ota yhteyttä yritysasiakkaat@a-lehdet.fi.

Kovat toimittajat ajattelevat kanssasi.

Tämä on päivittyvä artikkeli, joka on julkaistu 29.10.2020. Uusi jakso ilmestyy kerran viikossa torstaisin.

Kommentoi »