Kohu Sanna Marinin kohtelusta käynnisti maailmanlaajuisen kansanliikkeen
Henkilöt
Kohu Sanna Marinin kohtelusta käynnisti maailmanlaajuisen kansanliikkeen
Eri maiden tavalliset ihmiset ovat osoittaneet tukeaan pääministeri Sanna Marinille eri puolilla maailmaa. Kohu sai alkunsa Trendi-lehdessä julkaistusta kuvasta.
13Kommenttia
Julkaistu 16.10.2020
Apu

Pääministeri Sanna Marin (sd.) poseeraa lokakuun Trendi-lehden kannessa. Kohun aiheutti kuitenkin lehden sisäsivuilta löytyvä kuva, jonka Trendi jakoi myös Instagramissa:

Itse artikkeli, jossa Marin puhuu muun muassa työnsä vaatimuksista noin yleensä ja etenkin nyt raskaana korona-aikana, on jäänyt vähemmälle:

Hieman ihoa paljastava kuva aiheutti valtavan kalabaliikin, jossa ensin kritisoitiin sitä, että pääministerin esiintyminen paljastavaksi koetussa asussa vähentää hänen asemansa arvostusta, ja seuraavassa aallossa kriitikkoja syytettiin seksismistä.

Ihmiset Suomessa ja myös muualla maailmassa julkaisivat kuvia itsestään samantyyppisessä asussa ja kertoivat tukevansa Marinia.

Pääministerin kohtelu aiheutti voimakkaan vastareaktion myös sosiaalisessa mediassa, etenkin Instagramissa, missä hashtag #imwithsanna nousi nopeasti suosioon. Ihmiset Suomessa ja myös muualla maailmassa julkaisivat kuvia itsestään samantyyppisessä asussa ja kertoivat tukevansa Marinia.

Voit tutustua #imwithsanna-kuviin alta:

Nopeasti myös kansainvälinen media reagoi Instagramissa levinneeseen ilmiöön ja tähän mennessä kohusta ja sen seurauksista on kirjoitettu jo jopa kymmenissä lehdissä eri puolilla maailmaa. Kohuun tarttuivat niin arvostetut The Times ja Le Monde, kuin myös muun muassa Repubblica, Paris Match, Aftonbladet, Standard, Expressen, LCI, Il Messagero, Daily Mail ja Visir.

Kuuntele Apinalaatikko-podcast: #ImWithSanna

Lokakuussa 2020 pääministeri Sanna Marinin haastattelu ja kuvat Trendi-lehdessä nostattivat somekohun ja #ImWithSanna-kansanliikkeen.

Podcastissa Trendin päätoimittaja Mari Karsikas kertoo Marinin täydellisestä kamerailmeestä sekä paljastaa, kuinka kauan kuvaukset kestivät, ja mitä muuta pääministeri ehti tehdä kuvausten aikana.

Karsikas on antanut haastatteluita Marinista maailman medioihin ja on esiintynyt jopa dubattuna Japanin television aamuohjelmassa. Podcastin taustalla ovat Jonas Lundqvistin ottamat kuvat toimittaja Anni Peltolan Trendi-lehteen kirjoittamaan artikkeliin.

Kuuntele Apinalaatikkoa Spotifyssa! Se löytyy myös Google Podcasteista ja muista yleisimmistä podcast-palveluista.

"Naisten ulkonäöstä ei tarvitse jatkuvasti keskustella"

Åbo Akademin tutkija, filosofian tohtori Charlotte Cederbom huomautti Svenska Ylelle, että Vladimir Putin on saanut patsastella ilman paitaa ilman sen kummempaa kohua. Hän tosin myönsi, että myös kulttuurierot vaikuttavat, ja puolialaston Sauli Niinistö hevosen selässä voisi sekin aiheuttaa otsikoita. Silti hänen mukaansa reaktio on aina sama, kun valta-asemassa oleva nainen tekee jotain.

– Sanna Marinin kuvassa ei ole mitään siveetöntä. Mutta kuvaa voi tulkita niin, että siitä löytää voimaa, naisellisuutta, itseluottamusta ja sen, että hän tietää paikkansa korkealla yhteiskunnassa. Näyttää myös siltä, ​​että hän pitää itsestään. Tätä emme ole tottuneet näkemään.

Cederbom vertaa, että miehet on totuttu näkemään rennoissa olosuhteissa myös silloin, kun heillä on valtaa. Tarve rajoittaa naisten seksuaalisuutta liittyy vanhoihin sosiaalisiin rakenteisiin.

– Meidän ei tarvitse jatkuvasti keskustella siitä, miltä naiset näyttävät tai kuinka he pukeutuvat. Jos Sanna Marin olisi pukeutunut vaaleanpunaiseen, myös siitä olisi syntynyt huuto, Cederbom sanoo.

"Avonaisen bleiserin lisäksi somekohu näyttää syntyneen siitä, että pääministeri käytti aikaa naistenlehdelle puhumiseen. Sitä on vaikea tulkita muuksi kuin naisten väheksymiseksi tai naisvihaksi. Naisten suosimat tv-ohjelmat, lehdet ja kirjat ovat yhä monen mielestä hömppää."
Trendin päätoimittaja Mari Karsikas

Trendin päätoimittaja Mari Karsikas on julkaissut kohun innoittamana myös osuvan mediakritiikin. Hän painotti, että pääministeri oli jutussa haastateltavana, joten hänellä ei ollut päätösvaltaa asuvalintoihin, vaan ne teki stylisti. Karsikas pohti myös, häiritsikö kriitikkoja se, että Sanna Marin antoi haastattelun Trendille, joka on suunnattu nuorille naisille?

Karsikas kirjoittaa:

Avonaisen bleiserin lisäksi somekohu näyttää syntyneen siitä, että pääministeri käytti aikaa naistenlehdelle puhumiseen. Sitä on vaikea tulkita muuksi kuin naisten väheksymiseksi tai naisvihaksi. Naisten suosimat tv-ohjelmat, lehdet ja kirjat ovat yhä monen mielestä hömppää, mitä sanaa ei käytännössä koskaan käytetä miesten perinteisistä kiinnostuksen kohteista.

Myös tätä kannattaa mielestäni pohtia: Jos päättäjällä ei olisi koskaan aikaa naistenlehdelle, tarkoittaako se, ettei hän myöskään ole kiinnostunut naisten asioista?

Karsikas kiitteli myös spontaania #imwithsanna-someilmiötä, joka syntyi tavallisten ihmisten halusta osoittaa tukea pääministerille.

Trendi ja Apu ovat osa A-lehdet-konsernia.

13 kommenttia