Terveys ja hyvinvointi
Miksi paino vain nousee, vaikka vähensin syömistä ja liikun paljon?
Julkaistu 22.5.2023
Apu

Kysymys:

Olen 69-vuotias nainen ja liikun päivittäin parisen tuntia. Tämän vuoden aikana nälän tunne kadonnut, mutta yritän silti syödä vaikka väkisin. Paino vain nousee. Energiankulutukseni on noin 2 000 kilokaloria ilman liikuntaa. Olen vähentänyt ravinnosta noin 500 kilokaloria päivässä, mutta paino ei vain putoa. Missä vika?

Vastaus:

Kuulostaapa aika turhauttavalta. Oletan, että olet jo käynyt lääkärin vastaanotolla ja sinulta on tutkittu perusasioita muun muassa verikokein. Jos tutkimuksissa ei ole löytynyt syytä painonnousuun, herää epäilys, että oletkohan ­mahtanut syödä riittävän monipuolisesti, ennen kuin painosi on lähtenyt nousemaan.

Onko mahdollista, että näläntunteen kadottua et ole saanut riittävästi energiaa ja elimistösi on hyödyntänyt lihasten energiavarastoja? Tämän vuoksi olet saattanut menettää kehostasi lihasmassaa, ja samalla perusaineenvaihduntasi teho on voinut pudota muutaman prosentin. Silloin myös energiantarpeesi on saattanut pienentyä .

Joka tapauksessa 500 kilokalorin vähennys ravinnosta tuon suuruusluokan päivittäisellä liikuntamäärällä ei kuulosta kovin järkevältä siksikään, että energia­vaje voi jarruttaa palautumista ja vähentää liikunnasta saatavia terveyshyöty­jä. Kuvailemassasi tilanteessa voisi olla järkevää ottaa painoneutraali lähestymistapa, jossa keskityt painon ja kalorien tarkkailun sijaan terveyden ja hyvin­voinnin edistämiseen.

Sinuna keskittyisin nyt ravinteikkaaseen syömiseen ja lihasten hankkimiseen kuntosalilla. Ehkä sinua kannustaa ajatus, että mitä enemmän lihasmassaa on, sitä enemmän keho polttaa rasvaa myös paikallaan ollessa. Tutkimuksissa on todettu, että tämä on toimivin tapa myös pitkän aikavälin painonhallinnassa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.