
Oluen valmistuksen sivutuote muuttuu elintarvikkeeksi – Suomalainen tutkimus löysi uuden keinon hyödyntää mäskiä, joka paljastui suolistoystävälliseksi
Tutkimus osoitti, että maitohappobakteerikäyminen muuttaa mäskin elintarvikkeisiin sopivaan muotoon.
Mäskiä syntyy oluen valmistuksen sivutuotteena, kun maltaiden ja veden seoksesta erotetaan nestemäinen vierre. Mäskiä käytetään esimerkiksi eläinten rehuna, mutta Helsingin yliopistossa kehitetty menetelmä muokkaa siitä elintarvikkeiden raaka-ainetta.
Maa- ja metsätaloustieteellisen tiedekunnan tutkijan Prabin Koiralan väitöskirjatutkimus osoittaa, että maitohappobakteerikäyminen muuttaa mäskin elintarvikkeisiin sopivaan muotoon. Tutkimuksessa mäskiin lisättiin käymisen aikana myös sakkaroosia eli sokeria, joka käynnisti hyödyllisten dekstraanin ja oligosakkaridien tuotannon.
Käyneen mäskin lisääminen vehnäleipään paransi sen rakennetta, kosteudenpidätyskykyä ja kuitupitoisuutta. Laboratoriokoe osoitti myös, että käynyt mäski edisti suoliston terveydelle hyödyllisten aineiden tuotantoa. Tämä viittaa mahdollisiin terveyshyötyihin
Lähde: Helsingin yliopisto