Nyt alkoi Ruotsin hovin supervuosi – Prinsessa Madeleine ja Chris viettävät 10. hääpäiväänsä – Kuningatar Silvia täyttää 80
Kuninkaalliset
Nyt alkoi Ruotsin hovin supervuosi – Prinsessa Madeleine ja Chris viettävät 10. hääpäiväänsä – Kuningatar Silvia täyttää 80
Ruotsin prinsessa Madeleine elää USA:ssa haave-elämäänsä. Päivät täyttyvät perhearjesta, shoppailusta ja rantaklubista, jonka nurkissa lukee Members Only. Kun Madde käy miehensä Chris O’Neillin ja lastensa kanssa kotimaa-Ruotsissa, edessä on paluu kuninkaalliseen maailmaan.
Julkaistu 2.2.2023
Apu

Ruotsin prinsessa Madeleine on innokas Instagram-päivittäjä. Kuvissa näkyy aviomies Chris O’Neill, arkea ja juhlaa, naamiaisia, leikkejä ja pelejä. Viime aikoina kuviin ovat päätyneet tiuhaan tahtiin kaksi karvaturria: kultainennoutaja Teddy sekä lokakuussa 2022 perheeseen saapunut havannankoira, rescuekoira Oreo.

Madeleine kuvailee nykyisin haastatteluissa synnyinmaataan Ruotsia ihmemaana: siellä voi juoksennella, mennä metsään, poimia marjoja, on vapaata ja viileää, joskus paleltaakin, mikä tuntuu Floridan pätsin jälkeen paratiisilliselta! Lapsille fyysinen vapaus on ihme. Madde kertoo puhuvansa lasten kanssa ruotsia, lukevansa heille ruotsalaisia kirjoja, erityisesti Astrid Lindgreniä, ja laulavansa ruotsalaisia lauluja – Madde on pianistina lähes ammattilaista tasoa. Hän kertoilee lapsille Ruotsin ja kuningashuoneen historiasta.

Ruotsalaisten ei enää tarvitse kytätä Madeleinen rahankäyttöä. Syksyllä 2019 Kaarle Kustaa päätti ensin, että Madeleinen lapsilla ei enää ole kuninkaalliseen perheeseen kuuluvia oikeuksia, eivätkä he osallistu edustustehtäviin. Helmikuussa 2022 kuningas ilmoitti, että Madeleine ei enää saa apanaasia, luonteisetua hovilta. Kulukorvauksia hän saa erillisestä pyynnöstä, mikäli osallistuu hovin tehtäviin.

Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill todistivat, kun Nicolas vihki Discovery Parkin käyttöön herttuakunnassaan Västernorrlannissa.

Tänä vuonna Madeleinea perheineen tullaan näkemään kotimaassaan, sillä vuosi 2023 on Ruotsin hovin supervuosi, kun syksyllä tulee täyteen 50 vuotta kuningas Kaarle Kustaan kruunajaisista sekä kruununprinsessa Victorian aviomiehen prinssi Danielin syntymästä. Tämän lisäksi loppuvuodesta kuningatar-äiti Silvia täyttää 80 vuotta.

Tukholman-käyntiensä aikaan Madeleine perheineen asuu kuninkaanlinnan länsisiiven asunnossa, jossa huoneet ovat pitkän käytävän varrella kuin hotellissa, ikkunat ovat pienet, sisällä hämärää. Sollidenissä he jakavat päätalon lähellä sijaitsevan ison funkkistalon Carl Philipin ja Sofian perheen kanssa. Molemmilla on oma kerroksensa.

Ei voi olla ajattelematta, että oma kypsyminen, Chrisin rakkaus, tasapainoinen perhe-elämä, omien vanhempien ikääntymisen seuraaminen ja perspektiivien tajuaminen on tehnyt Maddesta aikuisen.

Chrisiä ennen Madden vierellä kulki Erik...

Kuningasperheen kuopusta on vuosikymmenien ajan kuvattu hemmoteltuna lellikkinä. Suloisen, perinteisen prinsessan näköinen Madeleine sai tahtonsa läpi. Hän oli hyperaktiivinen ja arvaamattomasti reagoiva lapsi, kaikki osasivat luovia kovaäänisiä raivokohtauksia väistellen. Kun perhe oli Roomassa paavia tapaamassa, Madde ei suostunut laittamaan sukkia jalkaan ꟷ Silvia ratkaisi ongelman niin, että parempi kun ei kiukuttele ja riehu, vaan saa tahtonsa läpi.

Herman Lindqvist, sekä Victorian että Madeleinen useasti tavannut, haastatellut ja kumpaakin opettanut kirjailija, sanoo siskosten olevan älyllisesti tasavahvoja, mutta Maddelta puuttuu Victoriaa määrittävä kyky empatiaan ja vastuuntunto.

Seurustelusuhteet Madde aloitti varhain, ensimmäiset poikaystävät löytyivät harrastusten kautta, ratsastajista, laskettelijoista, koulukavereiden veljistä. Erik Granath kävi samaa eliittikoulua kuin prinssi Carl Philip. Huume- ja pahoinpitelysyytteitä saanut nuorimies oli Maddesta kiehtova tyyppi, kun he tapasivat vuonna 2001.

Granath esiteltiin Kaarle Kustaalle ja Silvialle pääsiäisenä 2002. Hän osallistui kesällä Victorian 25-vuotissynttäreille Sollidenissä. Apu teki juhlasta reportaasia ja todisti miten Erik ja Madde huristivat mönkijällä keskellä väentungosta.

Samana kesänä Granath riehui humalapäissään visbyläisessä kaljateltassa. Kuningaspari ilmoitti lopultakin Maddelle, että suhteen on päätyttävä. Pitkin syksyä Madeleine osoitti mieltään. Nobel-illallisille, Ruotsin koko vuoden arvokkaimpaan juhlaan, Madde pukeutui kirkkaanpunaiseen, niin avonaiseen iltapukuun, että koko etuvarustus oli esillä kuin tarjottimella. Oli vain sattumasta kiinni, ettei kaikki pullahtanut esille.

Vanhemmat pakottivat Madeleinen jättämään pikkurikollisen poikaystävänsä 2002. Kapina kulminoitui prinsessan esiintymiseen Nobel-illallisilla puolialastomana. Ruotsalaisten mielestä Madde häpäisi maansa ja itsensä.

Ruotsalaisten paheksunnassa oli syvän loukkaantumisen sävyä: prinsessan arvostelukyky petti täysin. Ei siis ihme, että Madden seuraava sulhaskandidaatti otettiin vastaan helpotuksesta huokaisten ja avosylin.

...ja sitten tuli vierelle Jonas

Jonas Bergström kerubikiharoineen oli kuin salskeampi nuorennettu versio kuningas Kaarle Kustaasta. Mallioppilas kouluaikoinaan, oikeustieteenopiskelija, Madeleinen vanhemmat viettivät paljon aikaa nuorenparin kanssa ja pitivät Jonaksesta. Unelmavävy siis, varsinkin pariin Madeleinen kapinallisen nuoruusajan poikaystävään verrattuna. Heihin palataan vielä myöhemmin. Mutta sitten kaikki romahti.

Jonas ja Madde tutustuivat vuonna 2002, Jonas kosi seitsemän vuotta myöhemmin romanttisesti Caprilla. Kihloihin he menivät kesällä 2009, häitä puuhattiin seuraavalle vuodelle. Huhtikuussa 2010 kuningatar Silvia sanoi surullisena, ettei tule häitä, valtavan paljon tapahtuu juuri nyt. Kihlaus purkautui huhtikuussa.

Kun tieto prinsessan kihlauksesta julkaistiin, norjalainen Tora Berg päätti kertoa kokemastaan, jotta Madde tietäisi millaisen miehen kanssa on avioitumassa. Hänellä ja Jonaksella oli ollut yhden yön suhde Åren hiihtokeskuksessa pääsiäisenä 2009. Varsin arkisen näköinen urheilijatyttö Tora ei edes tunnistanut Jonasta.

Samaan aikaan selvisi, ettei syrjähyppy tainnut olla Bergströmin ainoa, morsian oli kuullut muistakin harha-askeleista, mutta julkisuus teki tästä sietämättömän.

Madeleine pakeni skandaaleita ja nöyryytyksiä ison veden taakse. Siellä hän tapsi tulevan aviomiehensä.

Chris O´Neill sai haavoittuneen Madden kukoistamaan

Brittiläisamerikkalaisen liikemies Chris O’Neillin strategia näytti heti keskeiset tekijät myös tulevasta.

O’Neill tapasi prinsessa Madeleinen New Yorkissa yhteisten ystävien kautta kesällä 2010 – prinsessan päätyö oli toimia kuningatar Silvian perustamassa World Childhood Foundation -säätiössä. Pari päivää tapaamisen jälkeen Chris siirsi anonyymisti 100 000 dollarin lahjoituksen säätiölle. Hän ikään kuin sanoi ”olen tosissani, arvostan ja tuen sitä mitä teet, julkisuutta en kaipaa, vaan toimin mieluummin kulisseissa, taloudellista varallisuutta löytyy”. Prinsessa liikuttui syvästi, kun sai kuulla teosta.

Kihloihin he menivät lokakuussa 2012, Madeleine oli 30, Chris täyttänyt kesällä 38. Häitä vietettiin Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa 8. kesäkuuta 2013.

Ystävät ja bisneskumppanit ympäri maailmaa kuvaavat Chris O’Neilliä kivaksi tyypiksi, jonka on hauska ja lämmin huumorintajuinen kaveri. Todellinen kosmopoliitti, kuin kala vedessä missä tahansa. Hänen isänsä Paul Cesario O’Neill (1926–2004) oli pankkiiri, joka löi rahoiksi sodanjälkeisissä poikkeusoloissa. Hänellä oli kolme tytärtä aiemmasta avioliitostaan, Chrisin äidillä Eva O’Neillillä puolestaan kaksi tytärtä ennestään.

Paulin juuret olivat Irlannissa ja Sisiliassa, Evan Saksassa. Chris opiskeli sisäoppilaitoksessa Englannissa ja Sveitsissä, yliopistoissa Yhdysvalloissa. Kielivalikoimaan kuuluvat englanti, saksa, ranska ja italia. Madde ja Chris käyttivät New Yorkissa asuessaan äitiensä kieltä saksaa salakielenään paparazzeja ja huulilta lukijoita pakoillessaan.

He ovat asuneet New Yorkissa, Lontoossa, hetken aikaa Tukholmassa ja Floridan Miamissa. Raskainta taisi olla aika New Yorkissa: ei hetken rauhaa, kuvaajat ikuistamassa kävelyretket ja koiralenkit.

Madde raahasi maailman kalleimpien muotitalojen kasseja vähintään viikoittain. Aina hän oli ollut muotitietoinen shoppailuaddikti ja tuhlari, Ison Omenan antien keskellä taipumus riistäytyi käsistä. Ruotsalaiset närkästyivät.

Lehtien kirjoittelu oli ilkeämielistä ja katkeraa: prinsessa ei välitä velvollisuuksistaan eikä kotimaastaan, valmisruokaa tilataan huippuravintoloista, sillä keittiöhommissa prinsessa on nollatasoa. Äiti Silvia hälytettiin lastenhoitoavuksi aina, kun pariskunta halusi viettää laatuaikaa tai lomia kahdestaan, ja kuningatar lennähti rapakon taakse.

Koti on muurien turvassa, Miamin hienostoalueella

Kodin Madeleine ja Chris löysivät lopulta Miamin Pinecrestin hienostoalueelta, muurien ja vahtipalvelujen takaa, samankaltaistensa joukosta. Leonore syntyi New Yorkissa helmikuussa 2014, Nicolas Tukholmassa kesäkuussa 2015, Adrienne Tukholmassa maaliskuussa 2018.

Madeleine oli saanut haaveilemansa ison perheen, uusia kavereita samaa vaihetta elävistä muista äideistä. Päivät täyttyvät nyt lasten arjen pyörittämisestä, lasten kuskaamisista, harrastuksista, koulun asioihin osallistumisista. Väliin mahtuu kohtuullinen määrä polttavaa aurinkoa ja suojattua elämää rantaklubilla, jonka joka nurkalla lukee members only.

Puistossa Tukholmassa syksyllä 2022. Adrienne, Nicolas, Chris, Madeleine ja Leonore.

O’Neillit ovat asuneet kahdessa luksushuvilassa samalla alueella. Ensimmäiseen murtauduttiin, rikos vaikutti tilauskeikalta, varkaat tuntuivat tietävän tarkkaan mitä etsiä: he veivät Chrisin satojentuhansien dollarien arvoisen erikois-Rolexien kokoelman ja Madeleinen rakkaimmat korut. Madde menetti turvallisuudentunteensa, eikä kyennyt palaamaan vanhaan kotiin.

Uudessa kodissa on tilaa 600 neliötä, huoneita 15 ja turvallisuuden takeena erityisjärjestely. Poliisi kävi paikalla ensimmäisen vuoden aikana yli sata kertaa, joskus neljästi päivässä.

Madeleine rakkaasta Chrisistään: ”Me olemme hyvä tiimi”

Madeleine sanoi aseistariisuvasti Skavlan-tv-ohjelmassa, että Chris astui hänen sydämeensä, mies on hänen sielunkumppaninsa, joka saa olon turvalliseksi: ”Me olemme hyvä tiimi.”

O’Neill sanoi tienneensä heti, että on tavannut elämänsä naisen, jota hän rakastaa, ja jonka eteen hän on valmis tekemään kaikkensa. Eniten hän sanoo yllättyneensä skandinaavisesta läpinäkyvyydestä, jossa jaetaan kaikki: ”Ei se ole oikein tai väärin, mutta se on erilaista, enkä ole siihen oikein valmis.”

Tämän O’Neill teki selväksi heti ensitapaamisella Kaarle Kustaan ja Silvian kanssa. Hän ei halua asemaa hovissa, ei titteleitä, ei Ruotsin kansalaisuutta. Hän haluaa säilyttää riippumattomuutensa, eikä halua tilintekovelvollisuutta, ei huomionosoituksia tai etuisuuksia, ei epäilyksiä kuninkaallisten suhteiden käytöstä tai bisneksistään eri puolella maailmaa.

Kuningaspari ei esittänyt vastaväitteitä: pääasia että Madeleine on onnellinen.

King-lehden haastattelussa vuonna 2018 O’Neilliä kutsutaan vastentahtoiseksi prinssiksi, joka halusi prinsessan, vaan ei puolta valtakuntaa. O’Neill sanoo, ettei hän arvannut muutoksen suuruutta, sitä millaisia puolia prinsessan kanssa avioitumisesta seuraa, kaikki on monimutkaisempaa. Hänelle ei tuota ongelmaa astella pari metriä prinsessan takana, tosin hän mieluummin astelee vaimonsa vierellä, käsi kädessä, tuntemattomana. Lopuksi hän sanoo kuningasparilta saamaan ehdotusta prinssin asemasta tarjoukseksi, jonka saa vain kerran elämässä.

Siihen hän vastasi: ”Ei kiitos.”

Kesällä on kymmenen vuotta avioelämää takana

Kun kesällä 2023 juhlitaan Madden ja Chrisin kymmenvuotishääpäiviä, mukana kemuissa hyörivät itseoikeutetusti pariskunnan kolme lasta.

Sitä ei vielä tiedetä, miten ja missä tinahääpäivää juhlistetaan: perheen kotimaisemissa Floridan Miamissa vai Tukholmassa. Yleensä Madeleine on viettänyt kesäkuisia syntymäpäiviään Ruotsissa, mutta koska vuosi 2023 sattuu olemaan Ruotsin kuningashuoneen supervuosi, voi olla, että matkoja Atlantin yli täytyy pohtia ja rytmittää uusiksi – vaikka pandemiat, kriisit, lentämisen ongelmat eivät muutoksia tällä kertaa aiheuttaisikaan.

Vuosi 2023 on Ruotsin hovin supervuosi

Ruotsin hovilla on edessä supervuosi 2023.

Syyskuun 15. päivänä 1973 prinssi Carl Gustafista, 27, tuli kuningas Kaarle XVI Kustaa, kruunajaiset pidettiin neljä päivää myöhemmin. 50-vuotista hallitsijakautta juhlitaan usean päivän ajan, virallisesti ja kansan kanssa Skansenilla, hallituksen seremonioin ja kutsuvieraiden kanssa juhlaillallisilla linnassa. Televisio-ohjelmia tehdään ennakkoon ja paikan päällä.

Kruununprinsessa Victorian aviomies Daniel Westling sattui syntymään Ockelbyssä samaisena päivinä 15.9.1973, mutta hänen viisikymppisensä jäävät apen juhlien varjoon. Vuosi huipentuu kuningatar Silvian 80-vuotisjuhliin jouluaatonaattona, prinsessa Christina ehtii samoihin lukemiin elokuussa.

Britannian kuningas Charles III kruunataan toukokuussa 2023. Hänellä ja Kaarle Kustaalla on ikäeroa vain muutama vuosi, vallassaolon pituudessa Charles, 74, ei voi tavoittaa pohjoista kollegaansa. Mutta molemmat odottavat tärkeitä juhlavieraita Yhdysvalloista, kovin eri tunnelmissa tosin.

On selvää, että Charles kutsuu kruunajaisiinsa Sussexin herttuaparin Harryn ja Meghanin, muuten hän vaikuttaisi historiaa ymmärtämättömältä julmurilta, äitinsä kuningatar Elisabetin elämäntyön vesittäjältä. Tulevatpa paljastuksillaan miljoonapotteja keräävät Harry ja Meghan juhliin tai ei, he ovat joka tapauksessa yksi keskeisimmistä spekulaation kohteista ja uutisaiheista.

Heidän kahta lastaan ei odota rapakon takana isoäidin lämmin syli, vaan Harryn ilkeimpien syytösten kohde kuningatar Camilla, jonka reaktioita tietysti tarkkaillaan.

Ruotsissa kuningatar Silvian syli taas jo jomottaa kaipuuta saada rakas, turhan kaukana asuva lapsikolmikko perinpohjaiseen halaukseen, vaikka yhtä aikaa, jos vielä mahtuvat.

Mielenkiintoisia vertailuja Ruotsin ja Britannian kuningashuoneiden välillä on tänäkin vuonna vaikea välttää.

Kommentoi »