Apu

Pohjolan rakastetuin prinsessa: Victoria täyttää huhujen keskellä 45 vuotta

Pohjolan rakastetuin prinsessa: Victoria täyttää huhujen keskellä 45 vuotta
Me kaikki rakastamme Victoriaa. Hän ottaa ihmiset huomioon, hän haluaa kaikille hyvää. Hän hymyilee, vaikka Ruotsin kuningasperheen sisällä tuulee ja huhuja kulkee. Nyt Victoria täyttää 45 vuotta.
Julkaistu: 13.7.2022

Heinäkuun 14. päivänä Sollidenin linnan portaita holvikaaren alta sisäpihalle astelee 45-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä kruununprinsessa Victoria, vierellään prinssi Daniel. Enää heidän ei tarvitse pitää jyrkissä rapuissa prinsessa Estelleä ja prinssi Oscaria tiukasti kädestä kiinni: Estelle, 10, on pitkä, liikunnallinen tyttö, ja Oscar, 6, jämäkkä puuhamies. Kuningas Kaarle XVI Kustaa hieroo tyytyväisenä käsiään, on pitkästä aikaa juhlan aika, ja hän pääsee yllyttämään yleisöä eläköön-huutoihin. Ehkä ihmiset tarkkailevat kuningatar Silviaa: tukeutuuko hän kaiteeseen, pysyykö puolison tahdissa? Tarkkailijat tietävät, että kesäkuisella Ahvenanmaan-reissulla Silvia vaelsi maasto-olosuhteissa täysin ongelmitta.

Tuollainen pitäisi kuninkaallisen kuvaelman olla Öölannissa nyt heinäkuun puolivälissä, kahden poikkeusvuoden jälkeen. Pandemiavuonna 2020 yleisö ei päässyt alueelle lainkaan, ja viime vuonna Vickanin synttärijuhla konsertteineen jouduttiin rajaamaan vanhan linnan raunioille vain kutsuvieraille.

Tänä vuonna kaiken pitäisi olla kuin ennen. Väki tungeksii Borgholmin urheilukentälle kuuntelemaan Tomas Ledinin, Tove Styrken, Viktor Leksellin ja Jonathan Johanssonin esityksiä, ylpeän isän Kaarle Kustaan lempeän vitsikästä puhetta ja Victorian luonnon ja ympäristön tilaa sekä lasten ja nuorten asioita pohdiskelevaa puhetta.

Niin käy, jos maailma pysyy edes suunnilleen hollillaan.

Länsi-Götanmaan herttuatar käyttää usein läänin kansallispukuja juhlallisissa tilaisuuksissa kuten Ruotsin kansallispäivänä 6.6.2022.

Kaikki eivät kuninkaallisille hymyile. Monen ruotsalaisen mielestä on aika kyseenalaistaa koko monarkia. Katseet kääntyvät etenkin kuningas Kaarle Kustaan suuntaan. Osa muistaa tarkkaan Kaarle Kustaan töpeksinnät, vaikka myöntäisivätkin, että kuningas on vanhetessaan viisastunut.

Victoriasta taas on tasavaltalaisimmankin vaikea löytää moitittavaa. On selvää, että prinsessa yrittää kaikkensa.

Tulevan hallitsijan lähtökohdat eivät olleet helpot. Alakouluikäisenä selvisi, että Victoria on perinyt Bernadotte-suvussa kulkevan dysleksian, luku- ja kirjoitusvaikeudet. Asiaa ei varsinaisesti peitelty, ja hän sai kaiken avun, joka 1980-luvulla osattiin antaa. Silti dysleksia teki opintiestä ja monarkin asemaan valmistautumisesta kivisemmän, välillä suorastaan ylivoimaisen kulkea.

Kruununprinsessa on kuvaillut urakkaansa useissa haastatteluissa. Hän joutuu ponnistelemaan paljon enemmän kuin muut. Keskittyminen on vaikeaa: ei auta hoppuilla eikä hermostua. Hän jatkaa, että kun itsellä on jokin vamma, ymmärtää toistenkin heikkouksia.

Ruotsin televisio teki Victoriasta hienon 40-vuotishaastattelun vuonna 2017: ”Kaiken vaivan kruunaa se, että pääsen tapaamaan ihmisiä, oppimaan heiltä! Suurin etuoikeuteni on, että saan niin valtavasti tietoa: minulle vastataan, kun kysyn. Saan tavata ihmisiä maailman huipulta, en vain hallitsijoita ja poliitikkoja, vaan tieteentekijöitä, taiteilijoita, ajattelijoita, kirjailijoita, urheilijoita. Ja ihan tavallisia ihmisiä. Saan kuulla suuria maailman asioita ja suuria yksilöiden asioita.”

Ne kerrat, kun olen itse Victorian kanssa jutellut ja asioita udellut – erityisesti hänen rennolla soolovierailullaan Ahvenanmaalle – hän on usein esittänyt vastakysymyksen: tiedätkö, olisiko näin, mitä sinä tästä ajattelet? Hän katsoo suoraan silmiin, säteilee lämpöä ja energiaa. Tulee sellainen olo, että ihmisiä tässä kaikki ollaan, olkaamme siis ihmisiksi. Tahdotaan yhdessä hyvää, eikös niin?

Uljas Victoria valtiovierailulla Lissabonissa pari viikkoa sitten. Daniel kirittää vaimoaan huippukunnon ylläpidossa.

Victoria valloittaa myös muita kuninkaallisia. Norjan kruununprinssipari Haakon ja Mette-Marit vierailivat Tukholmassa toukokuussa. Aftonbladetin toimittaja pyysi Mette-Maritia kuvailemaan Victoriaa. Vastaus tuli ryöppynä: fantastinen, ihana ihminen, arvostus on valtava. Välit ovat hyvät ja läheiset, yhteisiä ihania muistoja ja kokemuksia on roppakaupalla: ”Erityisen iloinen olen siitä, että meillä, joilla varttuu kotona kruununperillinen, tytär, on lähellään sellainen ihminen kuin Victoria, jonka puoleen voi kääntyä tulevaisuudessa. Olen siitä äärettömän kiitollinen. Victoria on meille korvaamattoman tärkeä.”

Victoria on prinsessa Ingridin kummitäti, Haakon Estellen kummisetä. Pohjoismainen yhteistyö ja kierrätysideologia ovat toimineet niin, että Estelle on perinyt paljon Ingridin vaatteita, eritoten ulkotamineita. Pitkänhuiskea Estelle käytti jo nelivuotiaana samoja mekkoja kuin Victoria seitsemänvuotiaana, ja Victoria tekee täsmäiskuja kuningatar Silvian vaatekaapille: muokkaa, modernisoi tai jättää vintage-iltapuvut ennalleen.

Victorian pikkusisko Madeleine täytti kesäkuun alussa 40 vuotta. Atlantin takana asuva Madde matkusti perheen tyttärien Leonoren ja Adriennen kanssa Floridasta Ruotsiin heti syntymäpäivänsä jälkeen, perheen miehet Chris O’Neill ja Nicolas saapuivat pari päivää myöhemmin: Nicolas oli lentokiellossa korvakivun takia.

Perhe viipynee Ruotsissa koko kesän, kuroo umpeen pandemian tuomaa katkosta. Ja nauttii Ruotsin rauhasta, sillä Madeleinen turvallisuudentunne järkkyi, kun perheen Floridan-kotiin aidatulla, tarkkaan vartioidulla alueella tehtiin ilmeisen ammattilainen ryöstö pari vuotta sitten. Kassakaappi putsattiin, Chrisin ainutlaatuinen Rolex-kellokokoelma ja Madeleinen korut vietiin.

Madeleine ei voinut palata kotiin, vaan perhe muutti toiselle alueelle. Pinecrestin talo on poliisin erikoisvalvottavien listalla. Vuonna 2020 poliisit kävivät talolla yli sata kertaa: ennakkokäynnillä, kun perhe oli lähdössä tai palaamassa kotiin, poistumassa pidemmäksi aikaa tai kun lähistöllä oli havaittu jotakin erikoista.

Ennen isosysterin 45-vuotispäiviä on tiedossa kuningatar Silvian Madeleinelle järjestämä syntymäpäiväjuhla: juhlaristeily, isot illalliset ja paljon iloista ohjelmaa. Kolme kuninkaallista sukupolvea ja vanhoja rakkaita ystäviä yhdessä.

Kesällä 2021 Victorian syntymäpäiviä vietettiin vielä karsitusti. Tämän kevään kuvissa Victoria ja Daniel ovat näyttäneet väsyneiltä. Takana on kahdesti sairastettu covid. Infektiot ovat elinsiirtopotilaille kuten Danielille erityisriski, mutta hyväkuntoinen prinssi toipui hyvin.

Victorian elämä on muutakin kuin 45-vuotisjuhliin valmistautumista ja kuninkaallista lämpöä. Tänä vuonna kuninkaallisella taivaalle on lipunut tummiakin pilviä.

Helmikuussa 2022 hovi julkaisi kruununprinsessaparin nimissä täysin poikkeuksellisen tiedotteen:

”Olemme saaneet tietoomme, että yksityisestä suhteestamme on levitetty laajasti negatiivisia huhuja. Julkisuudessa leviää väitteitä pettämisestä ja eroaikeista. Suojellaksemme perhettämme haluamme tehdä lopullisen selväksi, että tällä hetkellä leviävät huhut ovat täysin perusteettomia.”

Kurakampanjan takana oli arveluttava viihdesivusto Stoppa Pressarna. Se on syytänyt törkeitä huhuja monista ruotsalaisjulkkiksista. Hovin vastahyökkäys yllätti siksikin, että sen vuoksi asia tuli tietoon niillekin, jotka eivät olleet siitä kuulleetkaan. Julkinen kiistäminen vain ruokkii spekulaatioita. Ja julkistus ajoitettiin vain pari päivää ennen prinsessa Estellen kymmenenvuotispäivää.

Hovin tiedottaja perusteli tiedotepäätöstä nimenomaan perheen lasten suojelemisella, sillä lapset ja heidän kaverinsa lukevat lööppejä ja ihmettelevät. Sitä paitsi kunniallisempikin media oli alkanut kysellä: onko huhuissa jotakin perää?

Hovi on tiedottanut Victoriaa koskevista ikävistä uutisista aikaisemmin vain kaksi kertaa: ensin vuonna 1997, kun kerrottiin prinsessan sairastuneen anoreksiaan, toisen kerran, kun oli aika kertoa Danielin vakavasta munuaissairaudesta ja tulevasta elinsiirrosta, jossa hän sai isältään Olle Westlingiltä uuden munaisen vuonna 2009. Molemmilla kerroilla oli tarkoituksena katkaista huhuilta siivet ja tuoda totuus esille.

Kuva: Thron Ullberg / Kungliga hovstaterna

Vaikka pettämis- ja erohuhuissa ei olisikaan mitään perää, on kruununprinsessan perheen sisällä salamoinut. Prinssi Daniel sanoi haastattelussa häiden aattona 2010, ettei hänelle tuota ongelmaa kulkea askel pari tai vaikka kymmenen Victorian perässä ja säilyttää itsetuntonsa.

Keväällä 2021 taas julkaistiin juttuja, joissa väitettiin, että prinssipuolison asema alkaa rassata ammattiurheilijan urasta haaveillutta, kilpailuhenkisenä tunnettua entistä liikemiestä.

Julkisuudessa Daniel yhä vilkuttelee ja hymyilee mukavasti, mutta kotona hän pomottaa ja komentelee, tietää mitä tahtoo taipumatta sovitteluihin. Vaimon jatkeena, tohvelisankariksi määriteltynä olo ottaa voimille.

Hanakimmin urheiluhulluna tunnettu Daniel haluaa vaikuttaa lastensa elämään, ennen kaikkea näiden harrastuksiin, liikuntaan ja ruokavalioon. Onneksi molemmat lapset ovat liikunnallisia ja energisiä. Kruununprinsessapari onkin perustanut Generation Pep -nimisen säätiön, joka tukee ja tutkii lasten ja nuorten elintapoja, liikuntaa ja oikeanlaista ruokavaliota.

Viime vuonna säätiö teetti laajan tutkimuksen, jonka tulos järkytti Danielia: sen hän oli arvannut, että ruokavalio on vinksallaan ja että vain joka kymmenes ruotsalaislapsi syö terveellisesti – mutta että vain 20 prosenttia lapsista liikkuu riittävästi, kun liikkumisen pitäisi olla lapselle luontainen riemu!

Kesäkuussa Victoria otti vastaan amerikanruotsalaisen Nasa-astronautti Jessica Meirin mukavassa kukkamekossa. Victoria valitsee asunsa huolellisesti, usein ne ovat valmisvaatteita kuten vastuullisten suomalaismerkkien Andiatan ja Ril’sin. H&M:n hän hylkäsi vastuuttomana.

Kuluva vuosi on näyttänyt, että tapahtui mitä vain, Ruotsin kansa seisoo vahvasti Vickanin takana. Pari päivää hovin helmikuisen tiedotteen jälkeen Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, joten kuninkaallisten huhu-uutisten mittakaava mullistui. Ruotsalaiset ryhmittyivät tiukasti rakastetun Victoriansa taakse ja tuomitsivat julman noitavainon. Napakka ja inhimillinen tiedote keräsi paljon sympatiaa.

Jokainen Ruotsissa tuntui taas muistavan Victorian, välittämisen mestarin, ominaisuudet puhtaimmillaan: sydämen lämpö, kiinnostus, tiedonhalu, velvollisuudentunto, uteliaisuus kaikkea ja kaikkia kohtaan, välittömyys, spontaanit halaukset, rakkaus lapsiin ja hellyys vanhuksia kohtaan, huoli luonnosta.

Hovi on seitsemänä vuonna teettänyt laajan tutkimuksen kuningashuonetta kohtaan tunnetusta luottamuksesta ja suosiosta, tuore tulos on huhtikuulta 2022. Luottamus oli korkeammalla kuin kertaakaan ennen: 48 prosenttia. Victoria on kuningashuoneen suosituin jäsen, kirkkain tähti. Häntä ja Danielia pidetään moderneina ja helposti lähestyttävinä, luonnonsuojelijoina, ei tuhlareina.

Vastaajien mielestä kuningashuone on kansakuntaa yhdistävä epäpoliittinen tekijä. Pandemian ja Ukrainan kriisin aikaan Kaarle Kustaan kannatus on kasvanut. Kuningas rauhoittaa ja yhdistää, hän on moraalinen tekijä, joka myös ottaa kantaa. Hän piti Ruotsin toimia pandemian alkuaikoina väärinä ja epätasa-arvoisina, ja hän on kehottanut ruotsalaisia auttamaan ukrainalaisia.

Pohjoismaisena rantojen siivouspäivänä toukokuussa Victoria, Estelle ja Oscar saalistivat roskia Djurgårdenin kivikoista. Kuva: Sara Friberg/ Kungliga Hovstaterna

Heinäkuussa 45 vuotta täyttävä Victoria on kasvanut vastuulliseksi ja kohti kuningattaren asemaa keskellä maailman muutoksia. Hän toivoo perineensä äidiltään kyvyn ottaa muut ihmiset huomioon ja kuunnella maailman asioita tarkasti ja rohkeuden reagoida vääryyksiin. Isältä hän toivoo saaneensa jotakin tämän hassusta huumorintajusta, kiinnostuksen ja rakkauden luontoon sekä sen, että vaikka pitää olla neutraali, mielipiteitäkin saa olla – kunhan harkitsee, miten ne ilmaisee.

Noita periaatteita Victoria ja Daniel toteuttavat Sollidenin maille rakennuttamassaan Villa Skönvikissä. Se on täysin energiaomavarainen, paikallisista luonnonmateriaaleista paikallisin voimin rakennettu. Vihannekset ja marjat kasvatetaan itse, hunaja kerätään omista mehiläiskennoista, ravut ja kalat hankitaan itse tai ostetaan paikallisilta ammattilaisilta.

Villa Skönvikissä kruununprinsessaperhe aikoo viettää suurimman osan kesästä. Victorian sisar ja veli lapsikatraineen majailevat Sollidenin linnan lähitalossa. Silvia rakastaa tilan mansikkamaata, vanhoja marjapensaita ja multaisia oman maan perunoita, kyykkii viljelmillä ja yrittää innostaa lapsenlapsiaan samaan.

Viiden vuoden takaisessa tv-haastattelussa Victoria sanoi intomielisesti: ”Tärkein tehtäväni on olla avuksi. Avuksi Ruotsille ja ihmisille, ja hienoa jos voin vähän olla avuksi maailmallekin – vaikka niin, että puhun ilmastonmuutoksesta, kierrätyksestä, luonnon merkityksestä.”

  • Lähteet: Aftonbladet, Expressen, Svensk Damtidning, Dagens Nyheter, kungahuset.se, Victoriadagarna.se. Kirjoittajan Victoria-juttujen arkistot vuodesta 1977.

Kruununprinsessa Victoria

  • Syntyi: 14. 7. 1977.
  • Asuu: Hagan linnassa, Solnan kunnassa.
  • Perhe: puoliso prinssi Daniel kesäkuusta 2010, prinsessa Estelle, 10, ja prinssi Oscar, 6.
  • Ajankohtaista: Ruotsin kruununprinsessan 45-vuotispäiviä juhlitaan Öölannissa koko tämä viikko.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »