Apu

Meghan Markle 40 vuotta – Kuinka boheemiperheessä kasvanut näyttelijä sai Britannian hovin varpailleen

Meghan Markle 40 vuotta – Kuinka boheemiperheessä kasvanut näyttelijä sai Britannian hovin varpailleen
Meghan Markle täyttää 40 vuotta elokuun 4. päivä. Tuoreessa muistissa ovat vielä sokkotreffit prinssi Harryn kanssa, satuhäät, ja uuden ajan herttuattaren syntymä. Vain kaksi vuotta häiden jälkeen Harry ja Meghan muuttivat Britanniasta ja asuvat nyt Amerikassa. Mitä tapahtui?
Julkaistu: 2.8.2021

Ilmestynyt 26.3. – Päivitetty 2.8.2021

Häävaunut kulkivat vuoden 2018 toukokuun auringossa halki Lontoon. Kansaa oli kerääntynyt katujenvarsille. Talot oli koristettu jenkkien tähtilipuilla ja brittien Union Jackeilla. Neljän valkohevosen vetämä vaunu kulki halki kaupungin.

Hurraavalle kansalle vaunustaan heiluttivat prinssi Harry, joka oli muutama tunti ennen häitä nimitetty Sussexin herttuaksi, Dumbartonin jaarliksi ja Kilkeelin paroniksi.

Hänen vierellään upeassa hääpuvussaan hymyili ja kansalle vilkutti tuore vaimo, Rachel Meghan Markle, amerikkalainen näyttelijä, josta oli tullut koko maailman suosikkiprinsessa ja vastikään Sussexin herttuatar.

Kotikatsomot ympäri maailman olivat täynnä royalisteja, häähulluja, suurten rakkaustarinoiden ystäviä, uteliaita. Kuninkaallisia häitä ja sitä seurannutta kulkuetta seurasi pelkästään Yhdysvalloissa televisiosta 29,2 miljoonaa katsojaa. Tällaista häähuumaa ei oltu jenkkilässä koettu aikoihin – olihan nyt astumassa kuninkaalliseen säätyyn oma tyttö.

Vanha polvi muisti vielä Monacon ruhtinattareksi kruunatun näyttelijä Grace Kellyn tarinan.

Kuninkaallinen Harry ja tavallisista oloista kotoisin ollut Meghan oli vastikään vihitty avioon Windsorin linnassa.

Ilmassa oli kuninkaallisen hääjuhlan arvokkuutta, aikakausien havinaa, muutosten tuulia, ihanaa tähtipolyä ja hattaraa. Ja suuria odotuksia.

Meghan Markle haaveili näyttelijän urasta, mutta ei pitänyt kliseestä: Los Angelesin kasvatti haluaa näyttelijäksi.

Isän apuna Pulmusten kuvauksissa

Rachel Meghan Markle syntyi elokuun 4. päivä 1981. Vanhemmat sisarukset lähestyivät tuolloin jo aikuisikää. Samantha kävi koe-esiintymisissä ja oli töissä kosmetiikkaliikkeessä Beverly Center -ostoskeskuksessa. Hän sai ekstran töitä Lisa Bonetin -sarjasta A Different World. Thomas vietti aikaansa pössytellen kavereidensa kanssa, kerrotaan kirjassa Meghan: A Hollywood Princess.

Kun Meghan kiukunpuuskassa heitti syöttötuolista herneitä lattialle, isä yllytti häntä heittämään lisää ja osallistui villitykseen itsekin. Tom harrasti samanlaisia kakkavitsejä kuin George Clooney, ja esimerkiksi söi suklaavanukasta vauvanvaipoista.

Vanhemmat erosivat, kun Meghan oli kuusi. Hän asui vuorotellen äitinsä ja isänsä kanssa, ja kävi yksityistä katolista tyttökoulua. Koulupäivien jälkeen isä haki hänet silloiselle työpaikalleen, Pulmuset-sarjan kuvauksiin.

– Olin usein catering-osaston apuna. Ja lauantaiaamuisin isä vei minut steppaus- ja balettitunneille.

Äitinsä kanssa hän harrasti joogaa. Meghan oli tarkka tavaroistaan ja piti vaatekaappinsa siistinä. Kengät hän pisti aina käytön jälkeen niiden alkuperäisiin laatikoihin. Koulussa hän oli mukana eri kerhojen johtotehtävissä.

– Ylisuoritin, koska en halunnut olla ulkopuolinen. En halunnut istua lounastauolla yksin.

Hän haaveili näyttelijän urasta, mutta ei pitänyt kliseestä: Los Angelesin kasvatti haluaa näyttelijäksi.

– Isä uskoi unelmaani ennen kuin minä. Myöhemmin hän antoi minulle bensarahaa, että pääsin ajamaan koe-esiintymisestä toiseen.

Kuningatar Elisabet II on ollut monarkian ytimessä vuosikymmeniä. Meghan astui maailman suurimman instituution lähelle.

Tasa-arvokysymykset lähellä sydäntä

Boheemin losangelesilaisperheen kasvatti oppi jo nuorena, että hänen mielipiteensä merkitsee. Hän tuohtui yksitoistavuotiaana, kun kuuli, että astianpesuainemainos oli suunnattu vain naisille.

– Sanoin, että ei ole oikein, että lapset kasvatetaan olettamaan, että äiti tekee kotitaloustyöt. Isä kehotti minua kirjoittamaan yhtiön johtoon ja muille mielipidevaikuttajiin.

Niinpä Meghan kirjoitti johtoryhmälle, Hillary Clintonille, lakimies Gloria Allredille ja toimittaja Linda Ellerbeelle. Se toimi, ja slogani vaihtui koko kansan saippuaksi.

Rotuasiat ja rotuun liittyvä keskustelu on seurannut Meghania koko elämän ajan. Mutta vasta kuninkaallinen yhteys teki siitä julkisen keskustelun aiheen.

Vuonna 2016 hän kirjoitti Elle-lehdessä, millaisia haasteita hän on kohdannut afroamerikkalaisen äidin ja valkoisen isän tyttärenä. Miltä tuntuu, kun ei sovi mihinkään kategoriaan, hän kirjoitti.

Hänen sukupuunsa tutkittiin, kun hän liittyi kuninkaalliseen perheeseen. Dorian-äidin puolelta päädyttiin julmaan menneisyyteen, vuoteen 1830. Esi-isä, Richard Ragland, joka syntyi Jonesborossa, Georgiassa oli orja.

Hänen sukunimensä on mitä luultavammin peruja hänen omistajaltaan. Ennen kuolemaansa hän vapautui orjuudestaan. Sukupolvi myöhemmin Raglandit muuttivat Kaliforniaan. Dorian vanhemmat seurasivat sukulaisiaan ja muuttivat Ohiosta Los Angelesiin 1950-luvulla.

Uransa alkuaikoina Meghan Marklen oli vaikea saada töitä. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut tarpeeksi valkoinen valkoisiin rooleihin tai tarpeeksi musta mustiin rooleihin.

Harkinnassa poliitikon ura

Meghan Markle valmistui vuonna 2003 Northwestern-yliopistosta Illinoisista, jossa hän suoritti alemman korkeakoulututkinnon sekä näyttämötaiteista että kansainvälisistä suhteista.

Isä, joka oli voittanut reilu vuosikymmen aiemmin lotossa 750 000 dollaria, maksoi osan hänen koulustaan, loput hän rahoitti erilaisilla avustuksilla ja stipendeillä. Hän oli harjoittelijana Yhdysvaltojen suurlähetystössä Argentiinassa, Buenos Airesissa kaksikymppisenä. Myöhemmin hän oli vaihto-oppilaana Madridissa.

– Mietin hetken uraa politiikassa.

Näytteleminen kiinnosti kuitenkin enemmän. Uransa alkuaikoina hänen oli vaikea saada töitä. Omien sanojensa mukaan hän ei ollut tarpeeksi valkoinen valkoisiin rooleihin tai tarpeeksi musta mustiin rooleihin. Siksi hän teki sivutöitä kirjansitojana ja korutekstaajana. Hän kirjoitti hääkutsuja ja joulukortit julkkiksille.

Joka vuosi hän kuvasi useita pilotteja, mutta niitä ei valittu tuotantoon. Hän oli hetken visailuohjelma Ota tai jätä salkunhoitajana numero 26.

– Jostain syystä kukaan ei valinnut numeroani. Seisoin loputtomalta tuntuvan ajan halvoissa ja epämukavissa korkokengissä ja vain toivoin, että pääsisin istumaan.

Hänen ensimmäinen pieni roolinsa oli sarjassa General Hospital. Sitten hänet nähtiin rivinäyttelijänä monissa sarjoissa ja elokuvissa

Vuonna 2011 Meghan Markle löi läpi näyttelijänä, kun hänet palkattiin sarjaan Pukumiehet. Rooli lakimies Rachel Zanena teki hänestä tunnetun ja vakavaraisen.

Tuulinen rakkauselämä

Samalla, kun hänen uransa otti tuulta siipien alle, yksityiselämässä oli tuulisempaa. Hänen avioliittonsa tuottaja Trevor Engelsonin kanssa ajautui karikolle. He tapasivat vuonna 2004 ja menivät naimisiin kuuden vuoden seurustelun jälkeen Jamaikalla, neljän päivän rantajuhlissa. Liitto päättyi eroon 2013. Se ei kestänyt jatkuvaa eroa, sillä Meghan asui kahdeksan kuukautta vuodesta Torontossa, missä Pukumiehet-sarjaa kuvattiin.

Torontossa hän vietti aikaa kuvausporukan kanssa, deittali kanadalaisen julkkiskokin Cory Vitiellon kanssa, pyöritti lifestyle-blogia, suunnitteli vaatemalliston Reitmans-naistenvaateliikkeelle ja osallistui erilaisiin hyväntekeväisyystapahtumiin.

Yksityisklubi SoHo Housessa hän tutustui Englannin Ralph Laurenin PR-johtajaan, Violet von Westenholziin.

Violet von Westenholziin isä on prinssi Charlesin hyvä ystävä, ja siksi hän tiesi, että prinssi Harry etsi vakavaa suhdetta. Huhujen mukaan von Westenholz antoi Meghanin puhelinnumero eteenpäin. Loppu on historiaa.

Harryn ja Meghanin esikoislapsi, Archie, syntyi vuosi satuhäiden jälkeen. Elämä hymyili vielä.

Tabloidijulkisuus yllätti

Vuonna 2014 hän oli blogannut näin: ”Pienet tytöt unelmoivat prinsessana olemisesta, mutta minua kiinnosti olla She-Ra, voiman prinsessa. Hän on He-Manin kaksoissisko, miekkaileva ja kapinallinen kuninkaallinen, joka on tunnettu hänen voimastaan.”

Nyt muiden prinsessahaaveista olikin tulossa Meghanin todellisuutta.

Meghan tapasi Harrynsä sokkotreffeillä kesällä 2016. Harry kertoi myöhemmin, että ei ollut kuullut Meghanista ennen kuin ystävä oli maininnut hänet ja kuvaili Meghania kauniiksi yllätykseksi. Harryn elämä ei ollut tuttu Meghanille.

– En kasvanut seuraten kuninkaallista perhettä. En lukenut netistä Harrystä vaan kysyin ystävältämme vain, että onko hän mukava. Se oli minulle tärkeintä, Meghan kertoi BBC:n haastattelussa.

Heillä synkkasi heti, ja kahden tapaamisen jälkeen he lähtivät lomalle Botswanaan. Neljän kuukauden seurustelun jälkeen tieto suhteesta vuosi julkisuuteen.

Meghan sai heti tuntea, millaista oli julkisuus brittihovin ympärillä.

– Vaikka olin näyttelijä, en ollut tottunut tabloidijulkisuuteen ja siihen, että jokaista liikettäni seurataan. Elin aiemmin aika hissukseni.

Brittilehdet olivat alusta lähtien piinaavan kiinnostuneita Meghanista, aina ilkeyteen asti.

Jo silloin Meghan sanoi päättäneensä, että ei lue juttuja itsestään.

Asia etenivät parisuhteessa nopeasti. Marraskuussa 2017 kerrottiin jo julkisuuteen parin kihloista, ja Meghan ilmoitti lopettavansa työt näyttelijänä.

Kuninkaallisten häiden jälkeen tabloidit kirkuivat ja some oli täynnä toinen toistaan ihmeellisimpiä huhuja ja paljastuksia satuprinsessan taustoista.

Suuri perhesota

Seuraavan vuoden toukokuussa seisottiin vierekkäin Pyhän Yrjön kappelissa, Windsorin linnassa. Meghanin suvusta paikalla oli hänen äitinsä, mutta isä ei päässyt lentämään terveysongelmiensa takia. Mutta siinä ei ollut koko tarina, julkisuudessa oli samaan aikaan käynnissä suuri perhesota.

Hääpäivän ympärillä oli käyty kiivasta keskustelua Meghanin perheestä, joka oli osoittautunut varsin värikkääksi. Eivätkä Meghanin perheenjäsenet jääneet tuppisuiksi, vaan kävivät julkisuuden kautta omaa keskusteluaan ja väittelyään.

Aiheen ympärillä velloi huhujen ja syväkurkkupuheiden valtameri ja sitä seurasi valtava mediasirkus, jossa Meghanin isä sekä hänen sisaruksensa tuulettivat mielipiteitään ja näkemyksiään mediassa. Tabloidit kirkuivat ja some oli täynnä toinen toistaan ihmeellisimpiä huhuja ja paljastuksia satuprinsessan taustoista.

Myöhemmin Meghan haastoi oikeuteen lehden, joka julkaisi hänen henkilökohtaisen kirjeensä isälleen.

Parin ensimmäinen kuninkaallinen kiertue maailmalla suuntautui Australiaan lokakuussa 2018. Se seurasi prinssi Harryn vanhempien prinssi Charlesin ja edesmenneen Walesin prinsessa Dianan jalanjälkiä.

Meghan ja Harry kävivät samalla häämatkalla myös Fijillä ja Tongassa. 16 päivän matkalla Meghan valloitti ihmiset - niin kuin Diana aikoinaan.

Pian pari kertoi odottavansa ensimmäistä lastaan, ja Archie syntyi 6. toukokuuta 2019. Prinssi Harry kertoi uutisen kotinsa ovella. Pienet ristijäiset pidettiin Windsorin palatsissa. Kaikki oli vielä kaunista ja hyvää, vaikka pinnan alla kupli kovaa.

Nuori perhe jatkoi matkaamistaan maailmalla. Saman vuoden syyskuussa, kymmenen päivän matkalla Afrikassa, Meghan mainitsi, että hänellä oli vaikeuksia äitiyden kanssa eikä hän saanut tarpeeksi tukea uuteen kuninkaalliseen rooliinsa.

Samoihin aikoihin he remontoivat kotinsa, Windsorin linnan mailla olevan Frogmore Cottagen, veronmaksajien rahoilla. Prinssi Harry maksoi myöhemmin 2.4 miljoonaa puntaa takaisin, kun asiasta nousi kohu.

Pariskunta muutti vuosi sitten Britanniasta Amerikkaan ja on nyt virallisesti menettänyt kuninkaalliset erityisoikeutensa. Harry ja Meghan antoivat haastattelun Oprah Winfreylle maaliskuun alussa. Meghanin ohjelmassa lausumista hovimuistoista on noussut valtava kohu.

Pahat kielet syyttivät kiipijäksi

Harryn ja Meghanin ylle alkoivat kerääntyä julkisuuden tummat pilvet. Seurasi väittelyä kuninkaallisten elämän kustantamisesta verorahoilla ja uudesta herttuattaresta, joka oli kyllä valmis ottamaan vastaan kuninkaallisen loiston ja aseman tarjoamat mahdollisuudet, mutta ei sitä vastuuta, joka hovin jäsenyys toi.

Julkisuudessa arvuuteltiin ja punnittiin Meghanin persoonaa, kohuttiin Meghanin ja prinsessa Katen kylmistä väleistä, joita oli kuulemma todistettu jo häitä morsiusneitojen pukujen sovitustilaisuudesta. Kyyneliä oli vuodatettu, uusi hovin jäsen oli huhujen mukaan astunut monille muillekin varpaille.

Britanniassa velloi jatkuva keskustelu ja väittely aiheen tiimoilta. Tv-keskustelijat ja kommentaattorit, kuten teräväkielinen Piers Morgan syyttivät jatkuvasti Meghania omahyväiseksi kiipijäksi ja oman edun tavoittelijaksi.

Toiset kommentaattorit nousivat kuningashuonetta vastaan ja kertoivat sen jälleen suojelevan omiaan. Harry nousi puolustamaan parisuhdettaan ja vaimoaan. Hovin sisällä kiehui ja kuohui.

Asia alkoi saada paljon suurempia mittasuhteita kuin vain yhden kuninkaallisen perheen tarina. Siitä oli tulossa ukkosenjohdatin monelle keskustelulle, jota oltiin maailmalla muutenkin käymässä, rotukysymykset, naisen asema, metoo, taloudellinen eriarvoisuus.

Tammikuussa 2020 Harry ja Meghan ilmoittivat jättävänsä kuningashuoneen ja aikovansa elättää jatkossa itsensä. Kohua aiheutti myös se, että asia julkaistiin ennen kuin se oli käyty läpi kuningattaren tai prinssi Charlesin kanssa.

Prinsessasadun loppu

Meghanista tuli vedenjakaja monella tavalla. Esiin nousi keskustelua siitä, kuinka verovaroilla toimiva hovi on enemmän huolissaan julkisivustaan kuin sen takana elävien ihmisten terveydestä ja mielenterveydestä.

Keskustelua käytiin siitä, onko hovin jäsenellä oikeus olla yksilö vai pitääkö hänen asettua rooliinsa. Rasismisyytöksiäkin nousi, ja Meghanin afroamerikkalainen tausta nousi esiin monissa väittelyissä.

Esiin nousi keskustelua naisen roolista, yläluokan vinosta katseesta tavallisesta perheestä tulevaan tulokkaaseen, luokka-asemista, omaneduntavoittelusta, kaikesta mihin voitiin jollain lailla liittää taikasanapariin Harry ja Meghan.

Rojalistit valitsivat puoliaan, tasavaltalaiset omiaan.

Hovi oli totuttuun tapaansa hiljaa. Hovin jäsenet kiistelivät keskenään. Syntyi kuppikuntia ja loukkaantumisia. Asiat alkoivat luisua siihen pisteeseen, että Harry ja Meghan tekivät päätöksensä.

Paineet kasvoivat, ja he ilmoittivat tammikuussa 2020 jättävänsä kuningashuoneen ja aikovansa elättää jatkossa itsensä. Kohua aiheutti myös se, että asia julkaistiin ennen kuin se oli käyty läpi kuningattaren tai prinssi Charlesin kanssa.

He muuttivat Archie-poikansa kanssa valtameren yli USA:n länsirannikolle. Prinsessasatu Britanniassa oli ohi.

Pariskunta luopuu arvonimistä

Prinssi ja herttuatar jättivät hovin virallisesti maaliskuussa 2020. Tuolloin käynnistyi vuoden koeaika, joka tuli äskettäin päätökseen.

Harryn ja Meghanin yhteinen, vajaat kolme vuotta kestänyt asema kuningasperheen aktiivisina jäseninä on jäänyt historiaan.

Päätös lähteä kuningasperheestä ja muuttaa elämänsä omilleen oli prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin, mutta kunniamerkkien ja kunniatehtävien lopettamisesta päättää kuningatar.

Buckinghamin palatsi kertoi asiasta tiedotteellaan helmikuussa 2021.

“Sussexin herttua ja herttuatar ovat vahvistaneet kuningatar Elisabetille, etteivät he palaa kuninkaallisen perheen aktiivisiksi jäseniksi.” Tiedotteessa kerrottiin kuitenkin myös, että Sussexin herttuapari on keskustellut aiheesta runsaasti kuningattaren kanssa.

Samaan aikaan prinssi Harry ja herttuatar Meghan luopuvat kuningattaren myöntämistä arvonimistä, kunniamerkeistä ja kunniatehtävistä. Harry menettää tittelinsä armeijassa ja Harry ja Meghan menettävät mahdollisuuden toimia kuninkaallisen järjestön tai organisaation suojelijoina.

Oprah-haastattelun jälkeinen kohu jatkuu

Harry ja Meghan asuvat nyt Kalifornian Santa Barbarassa, samassa naapuristossa kuin Oprah Winfrey. Meghanin ensimmäinen työtehtävä kuninkaallisten edustustehtävien jälkeen oli Elephants-dokumentin juontaminen. Pari on tehnyt yhteistyösopimuksen Netflixin ja Spotifyn kanssa ja perustaneet hyväntekeväisyysjärjestö Archewell.

Mutta ei kuninkaallinen draama ole Meghanin ja Harryn ympäriltä loppunut. Se on saanut viime aikoina jälleen uusia kierroksia.

Rauhaisa hiljaiselo loppui suuresti kohuttuun ja odotettuun Oprah Winfreyn tekemään haastatteluun. Haastattelussa kohua aiheutti etenkin Meghanin kuvaukset elämästään hovissa; välit muiden kuninkaallisten ja Kate Middletonin kanssa, Meghanin ahdistus, yksinäisyys, masennus ja itsemurha-ajatukset ja avunpyyntöjen meneminen kuuroille korville.

Esiin nousivat myös kiusaamisen kokemukset, kuninkaallisille tavoille opettamisen ja suojelun puute. Kirsikaksi kakun päälle nostettiin vielä suuren rasismikeskustelun liekkeihin saanut Meghanin lausahdus, jossa hän kertoi, että hovin piirissä oli pohdittu odotusaikana pohdittu ja arvuuteltu Archien ihonväriä. Se oli suolaa Amerikan vuosisatojen aikaisille ja tulehtuneille rotuhaavoille.

Ympäri maailman arvuuteltiin, kuka oli hovissa vihjaillut ihonväriasioissa. Monet silmät kääntyivät 99-vuotiaaseen prinssi Philipiin, joka oli lausunut monia arveluttavia aiemminkin. Tämän arvelun, ja kuninkaallisen perheen osuuden rotukeskusteluun muutenkin, kuitenkin nopeasti torpattiin.

Nyt Meghan, Sussexin herttuatar, on vapaa olemaan moderni uranainen ja kasvattamaan perheensä ilman kuninkaallisia velvollisuuksia. Hän on vapaa puhumaan.

Laskettu aika on kesällä

Oprahin haastattelua kommentoivat puolesta ja vastaan niin Donald Trump, Michelle Obama, Piers Morgan kuin monet muut. Kaikilla viihteen ja politiikan suurilla nimillä tuntui olevan sanottavaa Meghanin puheista, mutta samaan aikaan kaikki tietävät, että kommentoinnissa liikutaan herkillä alueilla.

Kaikki tämä löi uutta liekkiä Haryyn ja Meghaniin ja hovin välisiin suhteisiin. Hovi odotti hetken Orpahin haastattelun jälkeen ja julkaisi sitten tiedotteen:

”Koko perhe on surullinen kuullessaan koko laajuudessaan, miten haastavia viimeiset pari vuotta ovat olleet Harrylle ja Meghanille. Esiin nousseet asiat, erityisesti rotuun liittyvät, ovat huolestuttavia. Vaikka jotkin muistikuvat voivat poiketa toisistaan, ne otetaan erittäin vakavasti ja ne käsitellään perheen sisällä yksityisesti. Harry, Meghan ja Archie ovat aina rakastettuja perheenjäseniä.”

Hän on taas kiistelyn keskipisteessä, ukkosenjohdattimena monelle keskustelulle, mitkä ajassa muutenkin ovat pinnalla.

Nyt Meghan, Sussexin herttuatar, on vapaa olemaan moderni uranainen ja kasvattamaan perheensä ilman kuninkaallisia velvollisuuksia. Hän on vapaa puhumaan. Hän odottaa toista lastaan. Tytön laskettu aika on kesällä.

Kesällä syntyvästä tytöstä ei tule koskaan hänen kuninkaallinen korkeutensa.

Rachel Meghan Markle

  • Syntyi: 4. elokuuta 1981 Los Angelesissa, USA:ssa.
  • Perhe: Puoliso prinssi Harry, Sussexin herttua (mutta ei käytä nimikettä). Poika Archie Mountbatten- Windsor, täyttää keväällä kaksi vuotta. Odottaa kesällä syntyvää tytärtä.
  • Ura: Sussexin herttuatar (mutta ei käytä nimikettä). Opiskellut näyttämötaiteita ja kansainvälistä politiikkaa. Toiminut freelance-kalligrafina ja näyttelijänä. Kuninkaallisen roolinsa jälkeen palannut näyttelijäksi.

Lähteet: Town&Country, The Sun, Good Hosuekeeping, BBC News, Vaity Fair

Päivitetty 2.8. – Ilmestynyt 26.3.2021

4 kommenttia