Ruotsin hovin elämä on kuin Strömsöstä
Puheenaiheet
Ruotsin hovin elämä on kuin Strömsöstä
Ruotsin kuningashuoneen ilouutisten virta jatkuu: prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia saavat toisen lapsen syyskuussa. Eikä esikoisella ole ei vielä tullut vuottakaan täyteen!
Julkaistu 27.3.2017

Kuusi lastenlasta viidessä ja puolessa vuodessa, ei ihme, että Kaarle Kustaan hymy leviää korviin asti ja Silvia säteilee iloa. Tätä voisi kutsua babyboomiksi.

Sen korkkasivat kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel viisi vuotta sitten. Silloin saapui hartaasti odotettu prinsessa Estelle – lähes kuusi vuotta vanhempiensa häiden jälkeen.

Kaksi vuotta myöhemmin syntyi prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin tytär Leonore, helmikuussa 2014, kun häitä oli juhlittu kesäkuussa 2013. Toinen lapsi Nicolas syntyi lähes päivälleen vanhempiensa kaksivuotishääpäiväksi.

Carl Philipin ja Sofian tahti on lähes samanmoinen: He avioituivat kesäkuussa 2015, prinssi Alexander syntyi huhtikuussa 2016. Kuutta viikkoa aiemmin Estellestä oli tullut Oscar-pojan isosisko.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia eivät aikailleet perheen kasvattamisessa. Prinssi Alexanderista tulee isoveli jo syyskuussa. Kuva: MVphotos.

Herkkua mahan täydeltä

Kuningatar Silvia kutsuu lapsenlapsia elämän jälkiruoaksi. Siis ylenpalttiseksi ylimääräiseksi elämänmakeuttajaksi, josta osaa nauttia ja olla kiitollinen. Nykymeno saattaa mennä ähkyn puolelle, sillä isoäiti haluaa viettää naperoiden kanssa mahdollisimman paljon aikaa, pysyä silmäterille tuttuna.

Kaikki lapset ovat tervettä ja reipasta väkeä. Estelle on varsinainen seniori ja seremoniamestari kuninkaallisissa juhlallisuuksissa. Hän kaitsee äkkiväärää Leonorea, laulaa virret hää- ja kasteseremonioissa, kerää pienemmiltä serkuilta pudonneet lelut ja tutit.

Koska hovin kesä 2016 oli muutenkin juhlallisuuksista tukossa, Carl Philipin ja Sofian Alexanderin ristiäisiä vietettiin, kun kastelapsi oli jo viisikuinen, topakasti istuskeleva napero. Seremonioiden aikaan prinssi Oscar istui viereisellä tuolilla äitinsä Victorian sylissä. Serkukset hieroivat neniä ja taputtelivat toisiaan – kaikesta näki, että he ovat viettäneet aikaa yhdessä ja viihtyvät.

Prinsessa Madeleinen jälkikasvu on pudonnut tästä läheisyydestä, sillä perhe asui ensin New Yorkissa. Siellä Leonore syntyikin, ja muutti sitten Lontooseen. Sofia ja Victoria viihtyvät hyvin yhdessä, Sofia toimi mieluusti Estellen lapsenvahtina ennen oman poikansa syntymää. Nykyään kälyt ja lapsitrio käyvät usein kävelyllä.

Tällaiset kuvat ja mielikuvat ovat juuri niitä, jotka vahvistavat monarkiaa ja kansan kiintymystä sopivasti normaalinoloiseen porukkaan linnassa. Tasavaltalaisten ininää ei siinä viitsi kuunnella kukaan.

Tukholman kuninkaanlinnan juhlaillallisilla vime viikolla prinsessa Sofian vauvavatsa näkyi jo selvästi. Kuva: MVphotos.

Talo Aurinkokummulla

Sofia kuvailee Alexanderia ihan tavalliseksi puuhakkaaksi ja iloiseksi yksivuotiaaksi, joka tuntuu keksivän joka päivä jotain uutta. Perheellä ei ole lastenhoitajaa, vanhemmat haluavat viettää mahdollisimman paljon aikaa poikansa ja toistensa kanssa.

Ruotsalaiset hovitoimittajat arvioivat, että Carl Philip ja Sofia vaikuttavat varmoilta ja rauhallisilta vanhemmilta, hyvin rakastuneilta ja tasapainoisilta – yksinkertaisesti: onnellisilta.

Heidän piti päästä muuttamaan Carl Philipin kummisedältään prinssi Bertililtä perimään Solbacken-taloon Djurgårdenissa heti häiden jälkeen. Tuoreimmaksi muuttopäiväksi on ennakoitu Alexanderin 1-vuotissynttäreitä huhtikuun 19. päivä.

Vanha kaunis funkkisvilla puistokukkulalla, puron vierellä osoittautui arvioitua huonokuntoisemmaksi. Sieltä löytyi muun muassa asbestia. Rakennus ympäristöineen on suojelukohde, jonka remontointia museovirasto valvoo. Piirustuksia muutettiin, lupia anottiin ja läheteltiin edestakaisin – mitään ei sähköisesti turvallisuussyistä, vaan kuriiripelillä. Tässä kohdin hovi muistaa aina korostaa, että koska talo on prinssin yksityisomaisuutta, hän vastaa kaikista kuluista itse.

Ehkä perhe viipyy kaikessa rauhassa Drottingholmin talossa, kuningasparin naapurina aina uuden vauvan syntymään asti.

Sitä ennen heinäkuussa juhlitaan kolmen päivän ajan kruununprinsessa Victorian 40-vuotispäiviä, Tukholmassa kuninkaanlinnassa ja Öölannissa Borgholmin isolla urheilukentällä. Paljon musiikkia, riemua, ohjelmaa, josta suurin osa on kotikutoisen lupsakkaa ja iloista, ja vain miniosuus juhlallista, pönäkkää ei edes se.

Pikkuprinsessat ja pikkuprinssit karkailevat vanhemmiltaan ja istuvat välillä arvokkaasti jakkaroillaan. Aurinko toivottavasti hellii ja kamerat hakevat sivukuvaa Sofian silloin jo muhkeasta vauvavatsasta.

Lue lisää:

Kommentoi »