Maa-artisokka näyttää auringonkukalta ja korvaa keittiössä perunan – Huima hyöty pottuihin verrattuna
Syksyn herkut
Maa-artisokka näyttää auringonkukalta ja korvaa keittiössä perunan – Huima hyöty pottuihin verrattuna
Sadassa grammassa maa-artisokkaa on 16 kertaa enemmän kuitua kuin samassa määrässä perunaa.
9.11.2023
 |
Apu Terveys

Maa-artisokan rusehtavat mukulat muistuttavat inkiväärin juuria, mutta ruoanlaitossa niitä käytetään ennemmin perunan tavoin. Mukuloita voi paahtaa uunissa, käyttää muusiin ja soseuttaa hienostuneen aromaattiseksi keitoksi. Maa- eli mukula-artisokkaa voi syödä myös raakana, jolloin sen maku on raikas ja makeahko.

Perunaan verrattuna maa-artisokan etu on sen huima kuitupitoisuus. Sadassa grammassa maa-artisokkaa on 16 grammaa kuitua, samassa määrässä perunaa vain yksi gramma. Ravintokuidulla on tunnetusti monia terveysvaikutuksia: se ylläpitää kylläisyyden tunnetta, tasaa verensokeria ja edistää ruoansulatusta. Maa-artisokka sisältää myös C- ja B-vitamiineja sekä kivennäisainesta kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja fosforia.

Maa-artisokan erikoisuus on, että suuri osa sen kuidusta on inuliinia. Se on geeliytyvä kuitu, joka ei sula ohutsuolessa vaan kulkeutuu paksusuoleen mikrobien ravinnoksi. Elintarvike­teollisuudessa inuliinia käytetään probioottisissa tuotteissa ja makeutusaineena. Sitä myydään myös lisäravinteena.

Inuliini on niin sanottu fodmap-hiilihydraatti. Kun suolistomikrobit fermentoivat eli käyttävät sitä, syntyy kaasuja, hiilidioksidia ja metaania. Runsas maa-artisokan syöminen saattaa siis aiheuttaa ilmavaivoja, mutta tervevatsainen yleensä tottuu siihen ajan mittaan. Se sijaan ärtyvästä suolesta kärsivälle maa-artisokka ei useinkaan sovi.

Koti kaukana Jerusalemista

Maa-artisokan englanninkielinen nimi Jerusalem artichoke juontaa italian sanasta girasole, joka tarkoittaa auringonkukkaa. Äännettyinä Jerusalem ja girasole muistuttavat toisiaan, mikä on ilmeisesti johtanut väärin­ymmärrykseen. Todellisuudessa Maa-artisokka kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa se kuului jo alkuperäisasukkaiden ruokavalioon.

Suomessa jo 1600-luvulla

Maa-artisokka ei ole sukua latva-artisokalle, vaan se on auringonkukan serkku. Kasvi hujahtaa parimetriseksi ja kukkii syksyllä keltaisin kukin. Mukulasato kerätään kukinnan jälkeen. Maa-artisokka menestyy hyvin myös Suomessa, ja sitä on viljelty Turun seudulla jo 1600-luvulla.

Lähteet: fineli.fi, kuntoplus.fi, Prevention.com. kasvikset.fi ja maatiainen.fi.

Kommentoi »