
Maa-artisokan rusehtavat mukulat muistuttavat inkiväärin juuria, mutta ruoanlaitossa niitä käytetään ennemmin perunan tavoin. Mukuloita voi paahtaa uunissa, käyttää muusiin ja soseuttaa hienostuneen aromaattiseksi keitoksi. Maa- eli mukula-artisokkaa voi syödä myös raakana, jolloin sen maku on raikas ja makeahko.
Perunaan verrattuna maa-artisokan etu on sen huima kuitupitoisuus. Sadassa grammassa maa-artisokkaa on 16 grammaa kuitua, samassa määrässä perunaa vain yksi gramma. Ravintokuidulla on tunnetusti monia terveysvaikutuksia: se ylläpitää kylläisyyden tunnetta, tasaa verensokeria ja edistää ruoansulatusta. Maa-artisokka sisältää myös C- ja B-vitamiineja sekä kivennäisainesta kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja fosforia.
Maa-artisokan erikoisuus on, että suuri osa sen kuidusta on inuliinia. Se on geeliytyvä kuitu, joka ei sula ohutsuolessa vaan kulkeutuu paksusuoleen mikrobien ravinnoksi. Elintarviketeollisuudessa inuliinia käytetään probioottisissa tuotteissa ja makeutusaineena. Sitä myydään myös lisäravinteena.
Inuliini on niin sanottu fodmap-hiilihydraatti. Kun suolistomikrobit fermentoivat eli käyttävät sitä, syntyy kaasuja, hiilidioksidia ja metaania. Runsas maa-artisokan syöminen saattaa siis aiheuttaa ilmavaivoja, mutta tervevatsainen yleensä tottuu siihen ajan mittaan. Se sijaan ärtyvästä suolesta kärsivälle maa-artisokka ei useinkaan sovi.
Koti kaukana Jerusalemista
Maa-artisokan englanninkielinen nimi Jerusalem artichoke juontaa italian sanasta girasole, joka tarkoittaa auringonkukkaa. Äännettyinä Jerusalem ja girasole muistuttavat toisiaan, mikä on ilmeisesti johtanut väärinymmärrykseen. Todellisuudessa Maa-artisokka kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa se kuului jo alkuperäisasukkaiden ruokavalioon.
Suomessa jo 1600-luvulla
Maa-artisokka ei ole sukua latva-artisokalle, vaan se on auringonkukan serkku. Kasvi hujahtaa parimetriseksi ja kukkii syksyllä keltaisin kukin. Mukulasato kerätään kukinnan jälkeen. Maa-artisokka menestyy hyvin myös Suomessa, ja sitä on viljelty Turun seudulla jo 1600-luvulla.
Lähteet: fineli.fi, kuntoplus.fi, Prevention.com. kasvikset.fi ja maatiainen.fi.