Linnan juhlat: Meikkitaiteilija Raili Hulkkosen tuolissa kaunistautuu 11 vierasta – ”Ei epäilystä, mikä on Linnan kuumin puheenaihe”
Puheenaiheet
Linnan juhlat: Meikkitaiteilija Raili Hulkkosen tuolissa kaunistautuu 11 vierasta – ”Ei epäilystä, mikä on Linnan kuumin puheenaihe”
Meikkitaiteilija Raili Hulkkosen itsenäisyyspäivät ovat olleet työntäyteisiä 1970-luvun lopulta lähtien. Hän on meikannut Linnan juhliin lähtijöitä aamusta iltaan, mutta onpa hän ollut viisi kertaa itsekin vieraana. – Kaikki kerrat Koivistojen aikana, hän kertoo.
Julkaistu 6.12.2019
Apu

Tämän itsenäisyyspäivän ensimmäinen meikattava on Turun kaupunginteatterin dramaturgi, näytelmäkirjailija, ohjaaja Satu Rasila. Hän saapuu täsmällisesti kello yhdeksän.

Raili ja Satu Rasila halaavat.

Raili Hulkkosen Puuterihuoneessa Helsingin Eirassa palavat valot kuitenkin jo puoli kahdeksan. Paikalla ovat Hulkkosen lisäksi kampaaja Jaana Paavilainen ja meikkaaja Minja Konttori.

Pöytään katetaan sinivalkoinen taideteos, joka on viime vuoden tapaan Hulkkosen tyttärentyttären, 14-vuotiaan Lotta Mikkosen leipoma kakku.

Juhlakakun leipoi Railin tyttärentytär, 14-vuotias Lotta Mikkonen.

Tarjolla on myös lohileipiä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, marjoja. Kyytipoikana tietysti kuohuviiniä. Tarjoilua hoitelee suvereneesti Hulkkosen monivuotinen ystävä, kosmetologi Katri Ainikkamäki.

– Tänä vuonna meikkaan yksitoista Linnan-juhlijaa. Ideaali olisi kuusi asiakasta, mutta jonain vuonna on ollut jopa kuusitoista meikattavaa, Raili Hulkkonen kertoo.

Hän ehtii muistella ennen Satu Rasilan tuloa, miten rouva Tellervo Koivistosta tuli hänen luottomeikattavansa.

Raili osaa jututtaa ja naurattaa asiakkaitaan. Käsittelyssä päivän ensimmäinen asiakas, näytelmäkirjailija, dramaturgi Satu Rasilaa.

– Hän oli naistenlehden kuvauksissa ja tutustuimme toisiimme. Siitä se lähti, ja olen meikannut Assi Koivistonkin monta kertaa.

74-vuotias Raili Hulkkonen on tehnyt työtään suomalaisten naisten kaunistamiseksi jo viisikymmentäviisi vuotta. Hän sanoo pyrkivänsä vähentämään töitään, mutta taitaapa olla vain puheita ne.

– Onhan tää ihanaa työtä tää meikkaaminen, ja nämä rouvat ovat niin ihania!

"Railin nauru pitäisi taltioida videolle!"

Linnan juhlien ensikertalainen Satu Rasila arvelee, että hän sai kutsun Linnaan Turun kirjamessujen myötä.

– Olin tänä vuonna suunnittelemassa messusisältöjä yhdessä Jenni Haukion kanssa. Hän otti minuun yhteyttä seitsemän vuotta aiemmin käymämme keskustelun takia. Puhuin hänelle silloin siitä, että näytelmäkirjailijoita pitäisi kutsua messuille.

Satu Rasila kampaus valmiina.

Satu Rasilan juhlaeleganssi syntyy pukusuunnittelija Tuomas Lampisen syvänpunaisessa leningissä ja avecina juhlissa on puoliso, näyttelijä Kimmo Rasila.

Meikin valmistuttua kampaaja Jaana Paavilainen loihtii Satu Rasilalle upean irokeesityyppisen nutturan.

– En malttaisi lähteä täältä mihinkään, tunnelma on niin lämmin! Ja Railin nauru pitäisi saada juttuun mukaan, Satu Rasila sanoo ja suuntaa tiensä vielä ennen Linnaa sukulaisperheen lakkiaisiin.

Skumppa juhlistaa itsenäisyyspäivän.

"Linnassa on mukanani äitini yli 70 vuotta vanha iltalaukku"

Näyttelijä Eija Nousiainen saapuu Satu Rasilan jälkeen. Hän kertoo olleensa miehensä, näyttelijä Heikki Nousiaisen kanssa kerran Linnan juhlissa.

– Se oli presidentti Mauno Koiviston aikana 25 vuotta sitten. Heikki sai kutsun nyt varmaankin monien viime vuosien elokuvarooliensa takia, ja onhan hän ollut ammatissaan viisikymmentä vuotta. Minä viisikymmentäkaksi vuotta.

Railin kaunis työtila ja tuolissa Eija Nousiainen.

Eija Nousiaisen juhlapuku on kymmenen vuotta vanha. Hän hankki sen Jussi-gaalaan, jossa Heikki Nousiainen oli ehdolla. Heikki Nousiainen palkittiinkin pääosa-Jussilla roolistaan Postia pappi Jaakobille.

– Maan vetovoiman lisäännyttyä joudun nyt laittamaan puvun alle neljäkymmentä vuotta vanhan pitsibodyn. Minulla on myös yli seitsemänkymmentä vuotta vanha äitini iltalaukku, joka on ollut mukanani monissa Adlonin vuosittaisissa oopperakarnevaaleissa.

Näyttelijä Eija Nousiainen vitsaili Railille maan lisääntyneen vetovoiman vaikutuksesta pukeutumiseensa.

"Raili kysyi miksi en meikkaa!"

Kolmantena asiakkaana ovesta astuu sisään STTK:n viestinnästä ja viestinnän strategisesta suunnittelusta vastaava johtaja Marja-Liisa Rajakangas, joka kertoo olevansa taustaltaan "muinainen toimittaja". Kutsu Linnaan tuli puolisolle, Päätoimittajayhdistyksen pääsihteerille Antti Marttiselle.

STTK:n johtaja Marja-Liisa Rajakangas katselee, kun Raili meikkaa kansanedustaja Pia Kaumaa.

Marja-Liisa Rajakangas kertoo alkajaisiksi ensikohtaamisestaan Raili Hulkkosen kanssa.

– Olimme sattumalta samassa lentokoneessa matkalla Espanjaan. Raili katsoi minua ja huudahti, että miksi en meikkaa! Vastasin häkeltyneenä, että en pidä meikkaamisesta. Ei nuori opiskelijatyttö sellaiseen vielä kiinnittänyt huomiota. Vuosia myöhemmin Raili on pari kertaa meikannut minua, muun muassa 50-vuotispäivilleni.

Marimekko-faniksi tunnustautuva Rajakangas halusi nytkin pukeutua lempikuosiinsa.

– Suunnittelija Suvi Matinaro ja ompelija Jasmin Sihvo tekivät minulle puvun puuvillasilkistä. Kangas on Maija Isolan Fandango-kangas, jonka hän suunnitteli vuonna 1962.

Meikkejä joka lähtöön.

"Niinistö palkitsi perheyrityksemme viikko sitten"

Tunnelma tiivistyy puoleenpäivään edetessä, puheensorina yltyy, ja valmiiksi meikatut, kauniit juhlijat lähtevät, ja uusia astuu sisään.

Muotisuunnittelija Ilona Pellin pukuun Linnaan pukeutuva Hannele Kylävainio istahtaa sohvalle ja kertoo, että miten tasavallan presidentti Sauli Niinistö palkitsi Kylävainioiden perheyrityksen Keitele Forestin viikko sitten kansainvälistymispalkinnolla.

Keitele Forest oli 500 henkeä työllistävä sahateollisuusyritys, joka ei ole koskaan lomauttanut tai irtisanonut henkilökuntaansa. Yrityksen ulkomaanvienti on 92 prosenttia, ja 42:n vientimaan joukossa suurin on Japani.

– Mieheni, 74-vuotias teollisuusneuvos Ilkka Kylävainio johtaa yhä firmaa, mutta mukana toiminnassa ovat vahvasti poikamme Matti ja Mikko.

Jokainen asiakas saa lasin skumppaa.

"Ei ole epäilystä mikä on Linnan kuumin puheenaihe"

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on ollut Linnan-juhlissa puolisonsa Jussi Kauman kanssa seitsemän kertaa.

– Mieleeni ovat jäänet erityisesti ensimmäiset juhlani vuonna 2011 ja sitten Tampere-talon juhlat. Tampereellahan oltiin Linnan ison remontin takia, mutta ovathan nämä Linnan-juhlat aivan erityiset.

Tällä kertaa hän pukeutuu antiikinkreikkalaisen tyylin mukaiseen upeaan satiinileninkiin.

– Puvun on valmistanut Mannerheimintiellä sijaitseva Mekko-niminen juhlapukuliike. Etsin netistä mallin, ja leninki toteutettiin kuvan ja toiveitteni mukaisesti.

Raili ja Pia Kauma juhlatunnelmissa.

Pia Kauma sanoo, ettei ole epäilystäkään mikä on tämänvuotisten juhlien kuumin puheenaihe.

– Ovathan nämä viime päivät olleet aika hurjia politiikan päiviä. Eikä tilanne ole vieläkään ohitse, hän sanoo ja viittaa tietenkin pääministeri Antti Rinteen eroon ja uuden hallituksen synnyttämistuskiin.

Hurmaavan Raili Hulkkosen työpäivästä lisää ensi viikolla ilmestyvässä Avussa.

Kommentoi »