
Maustettuja taateleita kaupataan terveyskarkkeina – Ovatko ne oikeasti terveellisiä?
Makeiset eivät sisällä terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, mutta taateleissa on yllättävän paljon ravintokuitua.
Mehevä taatelikakku on pitänyt pintansa jouluisan kahvipöydän suosikkileivonnaisena vuosikymmenien ajan, mutta muutoin taateleita käytetään suomalaiskeittiöissä melko harvoin. Viime aikoina nämä makeat ja tahmaiset kuivahedelmät ovat kuitenkin saaneet uudenlaista suosiota – karkkihyllyssä.
Kivettömät karkkitaatelit on päällystetty esimerkiksi happaman kolan, trooppisten hedelmien tai salmiakin makuisella jauheella. Niitä markkinoidaan usein terveellisenä vaihtoehtona makeisille, vaikka niiden luontainen sokeripitoisuus on suuri, noin 60–70 grammaa sadassa grammassa. Tämän vuoksi ne eivät ole kovin kevyttä naposteltavaa.
Taatelien ja sokerikaramellien suurin ero on, että makeiset eivät sisällä lainkaan terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Sen sijaan 100 grammassa karkkitaateleita voi olla jopa yli 10 grammaa ravintokuitua. Kuitu edistää suoliston toimintaa, laskee kolesterolia, tasapainottaa verensokeria ja tuottaa kylläisyyttä, mikä auttaa painonhallinnassa.
Lisäksi taatelit sisältävät muun muassa kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia sekä karotenoideja, flavonoideja ja muita yhdisteitä, jotka toimivat antioksidantteina eli estävät elimistön haitallista hapettumista. Jos siis karkkihammasta kolottaa, taatelit ovat parempi vaihtoehto kuin pussillinen makeisia. Ylettömiä määriä niitä ei silti kannata popsia.
Jo muinaiset egyptiläiset
Taatelipalmuja on kasvatettu Lähi-idässä tuhansia vuosia, muinaisen Egyptin ja Mesopotamian ajoista asti. taatelit mainitaan monissa vanhoissa uskonnollisissa teksteissä ja legendoissa, ja ne ovat innoittaneet taidetta ja arkkitehtuuria. Esimerkiksi egyptiläiset ottivat temppeliensä pylväisiin mallia taatelipalmujen rungoista. Nykyisin välimerentaatelia viljellään laajalti Marokosta Intiaan. puu voi elää jopa satavuotiaaksi, ja se tuottaa vuosittain yli 70 kiloa hedelmiä. Tertuissa kypsyvien hedelmien väri vaihtelee tummanruskeasta punaiseen ja keltaiseen.
Sopii jopa grillattavaksi
Kuivatuilla taateleilla voi korvata leivonnassa sokerin, ja ne antavat usein makeutta etenkin raakakakuille. Taateleita kannattaa kuitenkin kokeilla ennakkoluulottomasti myös pääruokiin. Niitä voi paahtaa pannulla, lisätä patoihin tai grillata rapeaksi pekonikääreessä.
Lähteet: fineli.fi, K-ruoka.fi, healthline.com ja smithsonianmag.com.