Apu

Koronakriisi ja rajojen sulkeminen ei pysäyttänyt huumeita – Huumekuskeja on Suomessa ensimmäistä kertaa enemmän kuin rattijuoppoja – Avun pääkirjoitus

Koronakriisi ja rajojen sulkeminen ei pysäyttänyt huumeita – Huumekuskeja on Suomessa ensimmäistä kertaa enemmän kuin rattijuoppoja – Avun pääkirjoitus
Toimituspäällikkö Miikka Järvinen pohtii pääkirjoituksessaan, miksei rajojen sulkeminen koronaepidemian hidastamiseksi vähentänyt huumerikosten määrää.
Julkaistu: 5.6.2020

Kun maamme rajat suljettiin matkustajaliikenteeltä koronan suitsimiseksi, huumeiden tuonti ei pysähtynyt. Laittomia päihteitä on hivutettu myös rajoitusten aikana virkavallan silmien ohi siellä, mihin aurinko ei paista, rahdin seassa.

Toinen ääripää, joka on kiinnostunut laittomista päihteistä,  osaa hankkia haluamansa, eikä sitä tarvitse hakea sillan alta. Ison osan tuoreista huumerikoksista selittää verkon Silkkitie-kauppapaikan tutkinta. Yksi vuoto on tukittu, mutta kyllä valuva vesi tiensä löytää.

Verkon huumekaupan suitsimisessa suurimmalta lupaukselta on hetkittäin vaikuttanut Postin palveluiden alasajo. Sekään ei riitä.

Huumekuskien määrä ylitti poliisin mukaan tammi-huhtikuussa ensi kertaa rattijuoppojen määrän. Suosituin laiton päihde liikenteessä on amfetamiini, jonka käyttö Suomessa on kolminkertaistunut vuodesta 2013. Todistusaineistoa on nuuskittu kaupunkien jätevesistä.

Virkavalta pitää tarjonnan niin kurissa kuin rajallisilla resursseilla on mahdollista. Samaan aikaan poliisi on joutunut jättämään huumevalvontaa ja muita tehtäviä tekemättä koronatilanteen vuoksi. Me muut voimme korkeintaan pyrkiä vaikuttamaan kysyntään.

Kysäistään vaikka sivuraiteelle eksyneeltä kaverilta, mitä hänelle kuuluu. Se on pientä, mutta siitä voi aloittaa.

Kommentoi »