Apu

Huumekomisario: Kristalli on äärimmäisen koukuttava aine, johon reagoidaan eri tavoin


Helsingin poliisin huumepuolen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Nikonen sanoo, ettei kristalliksi kutsutun metamfetamiinin kohdalla ole olemassa harmitonta viihdekäyttöä.
Kuvat All Over Press

Laulaja Jari Sillanpään huumekäry on herättänyt suuren yleisön kyselemään sitäkin, kuinka yleistä kristalliksi kutsutun metamfetamiinin käyttö Suomessa on. Huumepoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Nikonen muistuttaa, että vaikka Helsingin poliisi on tehnyt hiljattain kaksi suurta metamfetamiinitakavarikkoa, ne eivät kerro kaikkea yleistilanteesta.

- Osa käytöstä jää aina pimentoon, vaikka jätevesitutkimukset paljastavat takavarikkoja enemmän. Sen voi kuitenkin sanoa, että kristallin tuontiin, välitykseen ja kauppaan liittyy aina järjestäytynyttä rikollisuutta. Myös käyttäjät muodostavat oman, suljetun piirinsä.

Kristalli (crystal meth) on kidemäinen metamfetamiinin muoto, jota voidaan käyttää monella tavoin, kuten suonensisäisesti, nuuskaamalla ja polttamalla esimerkiksi piipussa. Nikosen mukaan etenkin polttaminen on yleistynyt viime aikoina.

- Kristallin käyttö ei näy katukuvassa tai poliisin normaaleissa työtehtävissä, vaan aineen jäljille on päästy huumepoliisin omilla tutkimuksilla ja operaatioilla. Tyypillistä käyttäjääkään ei voi määritellä, mutta jo saatavuus ja hinta asettavat omat reunaehtonsa, Nikonen muotoilee.

Kristallin hinta liikkuu huumekomisarion mukaan noin 200 eurossa per gramma, mutta korkeimmillaan grammasta on maksettu jopa 500 euroa. Se on huomattavasti kalliimpaa kuin esimerkiksi amfetamiini.

Valtaosa aineesta tuodaan poliisin ja tullin mukaan Suomeen Itä- ja Kaakkois-Aasian maista. Perinteisesti metamfetamiinia on valmistettu Meksikossa ja tietyissä USA:n osavaltioissa, joista aine lähtee eri kiertoteitä maailmalle.

Kristalli on stimulantti, joka muun muassa piristää, vähentää unen- ja ruoantarvetta ja antaa voimakkaasti energisoivan hyvänolon tunteen. Siihen syntyy nopeasti riippuvuus, ja vaikutukset voivat vaihdella rajusti riippuen aineen puhtaudesta, käyttäjän huumehistoriasta ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista.

- Tämä on monella tapaa hyvin ikävä aine, jonka vaikutukset ovat yllättäneet niin sanotusti kokeneetkin käyttäjät. Sanoisin, ettei mitään harmitonta viihdekäyttöä ole olemassakaan, Jari Nikonen tokaisee.

Julkaistu: 28.3.2018