Tältä näyttää Suomesta eristetty Uusimaa – Poliisi: rajan ylitys on rikos, vaikkei paikalla olisikaan valvontaa
Puheenaiheet
Tältä näyttää Suomesta eristetty Uusimaa – Poliisi: rajan ylitys on rikos, vaikkei paikalla olisikaan valvontaa
Uudenmaan maakunnan rajat suljettiin perjantain ja lauantain välisenä yönä koronavirusepidemian hillitsemiseksi. Apu kävi katsomassa, mitä maakunnan sulkeminen tarkoittaa käytännössä.
Julkaistu 28.3.2020
Apu

Autio asfalttierämaa. Sellaiselta moottoritie lauantain puolipilvisessä aamussa välillä näytti, kun Uudenmaan ja Päijät-Hämeen rajalinja läheni. Autoilijoita oli liikenteessä todella vähän.

Poliisi oli puolustusvoimien avulla sulkenut Nelostien Levannon liittymän kohdalta, 27 kilometriä Lahdesta etelään. Tämä oli yksi kolmestakymmenestä tarkastuspisteestä, jotka Uudenmaan rajoille pantiin pystyyn perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Eduskunta hyväksyi myöhään perjantaina hallituksen esityksen valmiuslain 118 pykälän käyttöönotosta ja Uudenmaan maakunnan eristämisestä muusta maasta.

Pykälän nojalla kansalaisten liikkumista saa rajoittaa vakavan vaaran torjumiseksi. Tässä tapauksessa vakava vaara on koronavirusepidemia, joka on Suomessa iskenyt kovimmin Uudellemaalle.

Tältä tuo rajoitus näytti ratin takaa:

Pari kilometriä ennen Levannon liittymää moottoritien pohjoiseen menevistä kaistoista ensin toinen ja sitten toinen oli suljettu suurella liikenteenopastimella. Näin paikalle saapuva autoilija joutui pujottelemaan loivasti kaartuvaa mutkarataa.

Sen jälkeen harmaista betoniporsaista rakennettu linja sulki autoilijan oikeanpuoleiselle kaistalle, jota myöten tultiin varsinaiseen tarkastuspisteeseen moottoritien rampin yläpäässä.

Maakuntarajan saa ylittää vain hyvästä syystä

Lauantaina noin puoli kymmenen aikaan aamulla paikalla oli reilun kymmenen ajoneuvon jono, joka purkautui melko joutuisasti.

Kaksi poliisi kyseli kulkijoilta menon syytä ja syynäsi papereita. Pari varusmiestä seisoi syrjemmällä ja yksi auto oli ohjattu Orimattilantien risteyksen taa jatkoselvitykseen.

Poliisi kyselee autoilijalta maakuntarajan ylityksen syytä Nelostiellä Levannon liittymässä.

Suurin osa autoilijoista sai jatkaa matkaa Päijät-Hämeen puolelle. Poliisi tiedotti aamupäivästä, että yli kolme tuhatta ajoneuvoa oli päästetty läpi rajasta ja noin 120 käännytetty takaisin. Tällä perusteella näytti siltä, että poliisin kehotusta välttää turhaa rajalle tuloa oli noudatettu.

Uudenmaan maakuntarajan ylittäminen on kielletty 19. huhtikuuta saakka. Tämä koskee myös julkista liikennettä. VR tiedotti torstaina, että matkustuskiellon aikana poliisi tarkastaa maakuntarajan ylittävissä junissa matkustusoikeuden.

Yrittipä rajan yli millä tahansa kulkupelillä, ylittäminen on sallittua vain hyvästä syystä. Sellaisiksi lasketaan viranomaistoiminta, työnteko, varusmiespalvelus ja painava henkilökohtainen syy, joka voi olla esimerkiksi hoitoa kaipaava lähiomainen, lapsen tapaaminen tapaamisoikeuden perusteella tai lähiomaisen hautajaiset. Vapaa-ajan matkustus on kiellettyä.

Valvomattomankin rajan ylitys on rikos

Lauantaina poliisi valvoi Uudenmaan sulkua melko kattavasti. Esimerkiksi Mäntsälän ja Orimattilan välisellä maaseudulla kaksihenkinen poliisipartio kahden varusmiehen tukemana pysäytteli liikennettä Hautjärven tiellä.

Paljon pysäytettävää ei ollut. Noin viidentoista minuutin aikana tarkastuspisteen ohitti yksi auto.

Poliisipartio pysäyttää liikennettä Orimattilantiellä Uudenmaan maakuntarajalla.

Avun toimittajan pressikortin tarkastanut poliisi totesi, että piste oli ollut hyvin hiljainen ja harvat kulkijat työmatkantekijöitä.

Uudenmaan rajan ylittää kuitenkin lukuisa joukko vieläkin pienempiä teitä. Niitä poliisi on kertonut valvovansa liikkuvilla partioilla. Yhtään partiota ei sattunut paikalle, kun Apu kävi tarkastamassa tilanteen pienellä huonokuntoisella soratiellä Pukkilan ja Orimattilan rajalla.

Vaikka rajalla ei olisikaan valvontaa, sen ylittäminen on silti lähtökohtaisesti kiellettyä.

– Jos maakuntarajan ylittää ilman pätevää syytä, se on rikos, valmiuslain rikkomista. Rangaistus on kymmenestä kahteen kymmentä päiväsakkoa, mikä hyvillä tuloilla voi tehdä tuhansia euroja, sanoo Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio Avulle.

Toisin sanoen kansalainen on myös saarron noudattamisessa vastuussa omista toimistaan ja siitä, että tottelee lakia.

Lauantaiaamuna valmiuslain rikkomisesta oli annettu yksi sakko.

Suuren operaation käynnistämistä helpotti se, että lauantaiaamu oli hiljainen.

”Toivotaan, että tämä on selvä kolmessa viikossa”

Aapio on Uudenmaan sulkemisoperaation yleisjohtaja. Hän oli lauantaina alkuiltapäivästä tyytyväinen sulun onnistumiseen. Hänen mukaansa sekä poliisit että mukana olevat puolustusvoimien henkilökunnan jäsenet ja varusmiehet olivat suoriutuneet hyvin.

Suuroperaatiolle antoi suhteellisen helpon alun se, että lauantain liikenne oli hiljaista.

– Selvästi normaalilauantaita vähemmän on liikennettä. Helsingistä pohjoiseen, Hämeenlinnan suuntaan esimerkiksi, on ollut hieman enemmän liikennettä, mutta muualla on ollut hyvin hiljaista.

Kolmostien tarkastuspiste ilmakuvassa.

Jos joku jättää pysähtymättä rajalla poliisin käskystä huolimatta, rajalla oleva partio ilmoittaa tästä sen alueen poliisille, jonne karkulainen suuntaa. Siellä paikallinen poliisi puolestaan pyrkii nappaamaan karkulaisen.

Aapion mukaan poliisitoiminta jatkuu melko normaalisti suljetun Uudenmaan sisällä.

– Koulutus on nyt lopetettu, sieltä on saatu lisävoimia. Nyt myös perinteisten poliisitehtävien suhteen on ollut hiljaisempaa. On tämä silti suuri voimainponnistus, toivotaan, että tämä on selvä kolmessa viikossa.

Kommentoi »