Terveys ja hyvinvointi
Suolapähkinät: Ovatko ne terveellisempiä kuin suolakeksit, jotka ovat pelkkää höttöhiilaria ja rasvaa? – Apu-klinikka
Julkaistu 9.6.2021
Apu

Kysymys:

Onko suolatuissa ja maustetuissa pähkinöissä jäljellä mitään terveyshyötyjä? Joskus tekee mieli herkkuja, ja olen miettinyt, että suolapähkinät tai -mantelit (ilman ­rasva-jauhokuorrutusta) olisivat ehkä kuitenkin terveellisempiä kuin esi­merkiksi sipsit ja suolakeksit, jotka ovat pelkkää höttöhiilaria ja rasvaa. Suosikkipähkinöissäni on suolaa alle 1 g / 100 g. Vai onko ihan sama mitä ­herkkuja mättää silloin, kun mättää?

Vastaus:

Suolattujen pähkinöiden suolan määrä on vähäisempi kuin monien mielikuvissa. Jos syö suosituksen mukaisen määrän suolapähkinöitä, siis noin 25 grammaa päivässä, saa suolaa 0,25 grammaa. Tämä on vähemmän kuin ruisleipäsiivussa (noin 0,3 grammaa) ja saman verran kuin 13 grammassa kalkkunaleikkelettä. Toki on niin, että suolattuja pähkinöitä voi syödä helpommin liikaa kuin suolaamattomia, varsinkin jos kokee ne erityisen herkullisiksi.

Pähkinöillä on verrattain hyvä ravintoarvo, eivätkä suolaaminen ja paahtaminen romuta sitä. 25 grammaa suolattua pähkinäsekoitusta täyttää noin 15 prosenttia päivän E-vitamiinitarpeesta, lähes 20 prosenttia magnesiumin tarpeesta, 50 prosenttia seleenin (jos joukossa jokunen parapähkinä), 12 prosenttia sinkin sekä 10 prosenttia B1- ja B3 -vitamiinin tarpeesta.

Samalla saa reilut 2 grammaa kuitua. ­Proteiinia annoksessa on 4 grammaa ja rasvaa 15 grammaa. Ravintosisältö on käytännössä sama kuin suolaamattomilla ja paahtamattomilla pähkinöillä.

Suolapähkinöiden ravintoarvo parempi kuin suolakeksien

Teoreettista eroa pähkinävalmisteiden välillä voi tulla siitä, että paahtaminen saattaa tehdä pintakerroksen rasvoista hieman härskiintyneitä, hapettuneita. Riski lienee lähinnä teoreettinen, enkä ole siitä oikeastaan lainkaan huolissani.

Ehkä myös jotkin polyfenolisiin yhdisteisiin kuuluvat yhdisteet saattaisivat osittain haihtua paahtamisen aikana, mutta tämän todellista vaikutusta terveysarvoihin ei tietääkseni tunneta. Paahtaminen voi toisaalta tuhota mikrobeja, joita teoreettisesti voisi olla jonkin verran pähkinöiden pinnalla. Tämä olisi periaatteessa paahdettujen ja suolattujen pähkinöiden etu.

Suolakeksit ja sipsit ovat ravintoarvoltaan kehnoja. Sipsit on tehty perunasta, jonka ravintoarvo on melko heikko verrattuna pähkinöihin. Suolakeksit tehdään usein valkoisista vähäkuituisista vehnäjauhoista, ja myös niiden ravinto­arvot ovat heikot. Molempien kylläisyyttä tuottava vaikutus on huono, eikä kummallakaan ole havaittu terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Mielestäni on parempi syödä vaikka pieni annos suolattuja pähkinöitä kuin ei lainkaan pähkinöitä. Sipsit ja suolakeksit jättäisin väliin. Suolaamattomat pähkinät olisivat vielä vähän parempia.

Päivitetty 9.6. – Ilmestynyt 3.6.2021

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.